Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump: Kitajska bo znižala carine na ameriške avtomobile

Medtem ko ameriški predsednik zatrjuje, da bo konec visokih carin za ameriške avtomobile, Kitajska tega ne želi potrditi.
Ameriško parkirišče. FOTO: Reuters
Ameriško parkirišče. FOTO: Reuters
3. 12. 2018 | 15:39
2:51
Donald Trump je sporočil, da bo Kitajska znižala 40-odstotne carine na ameriške avtomobile. Znižanje carin bi bilo vsekakor dobrodošlo za ameriško avtomobilsko industrijo, ki je na lastni koži občutila trgovinsko vojno med dvema državama. Trump je novico o znižanju carin sporočil na družbenem omrežju twitter.

Peking je julija za 15 odstotkov zmanjšal vse carinske dajatve na uvožene avtomobile, nakar se je zaradi začetka trgovinske vojne z ZDA odločil zvišati carino na ameriške avtomobile za 25 odstotkov.



Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kitajsko zunanje ministrstvo danes ni želelo potrditi Trumpove navedbe. Iz ministrstva so sporočili, da sta državi v soboto na srečanju G20 sklenili pomemben dogovor o medsebojnih trgovinskih vprašanjih, o ameriških avtomobilih pa se nišo želeli razjasniti.


Na večerji sklenila začasno premirje


Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping sta na večerji v soboto, ki je potekala po zasedanju vodij 20 gospodarsko najvplivnejših držav v Buenos Airesu, sklenila 90-dnevno premirje trgovinske vojne.

Trump se je zavezal, da se bodo v tem obdobju ZDA vzdržale novih carin na kitajsko blago. V zameno je Xi obljubil, da bo kitajska občutno povečala uvoz ameriških kmetijskih in industrijskih izdelkov ter prepovedala prodajo opioida fentanyl, ki je odgovoren za zdajšnjo porast opijske odvisnosti v ZDA. Kljub temu ameriški predsednik opozarja, da bodo nove carine začele veljati, če državi v 90 dneh ne bosta dosegli dogovora.

Večerja med dvema voditeljema v Buenos Airesu. FOTO: Reuters
Večerja med dvema voditeljema v Buenos Airesu. FOTO: Reuters


Po napovedi o začasnem prenehanju trgovinske vojne so azijski borzni tečaji poskočili. Hongkonški tečaj Hang Seng je poskočil za 2,5 odstostka, Shangai Composite za 2, 6 odstoka, japonski Nikkei pa se je dvignil za en odstotek.

Ameriški predsednik se je odločil cariniti kitajsko blago zaradi domnevnih kitajskih nepravičnih trgovinskih praks in kraje intelektualne lastnine.Trump je julija uvedel carine na kitajsko izvozno blago v vrednosti 250 milijard dolarjev, Kitajska pa je odgovorila s carinjenjem ameriških izdelkov v vrednosti 110 milijard dolarjev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine