Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump grozi, da bo Kaliforniji umaknil denarno pomoč: Spravite se k sebi, guverner!

Gasilcem je v zadnjih dneh sicer uspelo nekoliko omiliti požar Maria, ki je divjal na jugu Kalifornije.
Donald Trump je zagrozil, da bo umaknil denarno podporo Kaliforniji. FOTO: Olivier Douliery/AFP
Donald Trump je zagrozil, da bo umaknil denarno podporo Kaliforniji. FOTO: Olivier Douliery/AFP
A. I.
4. 11. 2019 | 07:36
4. 11. 2019 | 08:50
3:36
Ameriški predsednik Donald Trump je na družbenem omrežju twitter zagrozil, da bo zvezni državi Kalifornija umaknil denarno podporo, ki jo je dobila zaradi hudih požarov. V zadnjih tednih so ognjeni zublji uničili več kot 40.000 hektarov gozda, domove pa je moralo zapustiti na tisoče ljudi. 

Trump se je na svojem priljubljenem komunikacijskem kanalu spravil nad kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma in ga obtožil, da je »opravil grozno slabo delo pri gospodarjenju z gozdovi«. Več obsežnih požarov se je letos sicer sprožilo na negozdnatih območjih. 



»Vsako leto, ko divjajo požari in Kalifornija gori, je enako – pride na vlado in prosi za denarno pomoč. Nič več. Spravite se k sebi, guverner! Prvi dan, ko sva se srečala, sem mu povedal, da mora počistiti gozdove, ne glede na to, kaj njegovi šefi, okoljevarstveniki, zahtevajo od njega,« je tvitnil Trump.



Newsom, ki ne štedi besed glede Trumpove okoljske politike, mu po poročanju BBC ni ostal dolžan: »Ne verjamete v podnebne spremembe. Najbolje bo, da se ne vtikate v ta pogovor.«

Visoke temperature zaradi globalnega segrevanja precej pripomorejo k požarom, je pokazala nedavna raziskava, objavljena v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Predsednik Trump je Kaliforniji že lani, ko je v enem od najhujših požarov v zgodovini umrlo 86 ljudi, zagrozil, da ji bo znižal denarno pomoč.

Kalifornijske pristojne službe so ukaz za evakuacijo prebivalcev v soboto umaknile. FOTO: Apu Gomes/AFP
Kalifornijske pristojne službe so ukaz za evakuacijo prebivalcev v soboto umaknile. FOTO: Apu Gomes/AFP


Gasilcem je v zadnjih dneh sicer uspelo nekoliko omiliti požar Maria, ki je divjal na jugu. Izbruhnil je v četrtek, uničil pa je več kot 3800 hektarov gozda. Gasilci so si minuli konec tedna prizadevali, da bi preprečili nadaljnje širjenje požara, posebno pozornost pa so namenili zaščiti nasadov avokada in agrumov, ki jih je ogrožal ogenj. Pogoreli sta dve stavbi, o poškodovanih pa ne poročajo. Vzrok požara za zdaj ni znan, je pa tamkajšnje eletropodjetje sporočilo, da so 13 minut pred izbruhom požara na omrežje znova priključili 16.000-voltni daljnovod, ki so ga pred tem izključili zaradi močnega vetra, poroča STA.

V vinorodni pokrajini okrožja Sonoma je požar Kincade od izbruha pred več kot tednom dni požgal okoli 30.000 hektarjev in uničil najmanj 370 zgradb. Gasilci so ga imeli v nedeljo 76-odstotno pod nadzorom. Za nekatera območja še velja odredba o evakuaciji, za večino pa je bila preklicana. Od 23. oktobra, ko je izbruhnil, je uničil skoraj 32.000 hektarov površin. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine