Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovo enega zadnjih opozicijskih časnikov

Konec izdajanja tiskane verzije naj bi bil začasen, pravi glavni urednik Miguel Henrique Otero.
Zaradi omejenega dostopa do papirja, ki je posledica monopola oblasti nad osnovnimi surovinami in velike ekonomske krize, so v Venezueli ugasnili številni časopisi. Foto: Marco Bello/Reuters
Zaradi omejenega dostopa do papirja, ki je posledica monopola oblasti nad osnovnimi surovinami in velike ekonomske krize, so v Venezueli ugasnili številni časopisi. Foto: Marco Bello/Reuters
14. 12. 2018 | 18:48
14. 12. 2018 | 18:55
2:18
Venezuelski revolucionarni oblasti se je uspelo znebiti še enega kritičnega medija v državi. Po 75 letih je danes izšla zadnja tiskana izdaja opozicijskega časnika El Nacional. Glavni urednik Miguel Henrique Otero, ki živi v eksilu v Španiji, se je poslovil od bralcev z naslovom »El Nacional je bojevnik in se bo boril še naprej«.

Slovo, da je začasno, je brati na naslovnici, »počitek na poti«, dokler se v državo ne bo vrnila demokracija. »El Nacional bo še naprej stal za svojimi dejanji. Danes, jutri in vedno bo v službi boja za demokracijo in v srcu Venezuelcev,« je bil jasen urednik, sin pisatelja in ustanovitelja časnika Miguela Otera Silve.

Chavistična oblast je poskušala utišati kritični glas venezuelskega novinarstva z omejevanjem oglaševanja, (sodnim) preganjanjem – Miguel Henrique Otero je moral zapustiti domovino –, fizičnim nasiljem paramilitarnih skupin, blokiranjem spletne strani in predvsem oteževanjem dostopa do papirja. Odgovorni urednik je poudaril, da časnik s tem ni končal poslanstva, da bodo še naprej, do nadaljnjega prek spleta, služili javnemu interesu.



Zaradi omejenega dostopa do papirja, ki je posledica monopola oblasti nad osnovnimi surovinami in velike ekonomske krize, so ugasnili številni časopisi. Po podatkih nevladne organizacije Espacio Público je bilo v Venezueli v začetku mandata predsednika Nicolása Madura 134 tiskanih dnevnikov, danes pa naj bi jih bilo manj kot 60.

Miguel Otero Silva in drugi ustvarjalci priljubljenega caracaškega časnika so prepričani, da bodo nekega dne ponovno prišli v kioske z naslovom »V Venezuelo se je vrnila demokracija«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine