Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Skrajna desnica v Franciji zatrjuje, da je pripravljena na prevzem oblasti

Kandidat za premiera Bardella je povedal, da bo v primeru zmage RN Francija še naprej podpirala Ukrajino, a ne bo pošiljala raket dolgega dosega ali vojakov.
Vodja stranke in njen kandidat za premiera, 28-letni Jordan Bardella, je danes ob predstavitvi programa dejal, da so pripravljeni prevzeti oblast, potem ko je »sedem dolgih let macronizma oslabilo Francijo«. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Vodja stranke in njen kandidat za premiera, 28-letni Jordan Bardella, je danes ob predstavitvi programa dejal, da so pripravljeni prevzeti oblast, potem ko je »sedem dolgih let macronizma oslabilo Francijo«. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
STA
24. 6. 2024 | 15:17
24. 6. 2024 | 15:53
3:41

Pred prvim krogom parlamentarnih volitev v Franciji je glede na ankete v prednosti skrajna desnica na čelu s stranko Nacionalni zbor (RN). Njen kandidat za premiera Jordan Bardella je danes dejal, da so pripravljeni prevzeti oblast. Napovedal je nadaljevanje podpore Ukrajini, a brez pošiljanja raket dolgega dosega ali vojakov.

Glede na javnomnenjski raziskavi inštituta Elabe in podjetja Ipsos, ki sta bili objavljeni v nedeljo, je pred bližajočimi se volitvami v Franciji v prednosti skrajna desnica pod vodstvom RN, ki ima približno 36-odstotno podporo volivcev.

Vodja stranke in njen kandidat za premiera, 28-letni Jordan Bardella, je danes ob predstavitvi programa dejal, da so pripravljeni prevzeti oblast, potem ko je »sedem dolgih let macronizma oslabilo Francijo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bardella je povedal, da bo v primeru zmage RN na volitvah Francija še naprej podpirala Ukrajino, vendar v to državo ne bo pošiljala raket dolgega dosega ali svojih vojakov. »Rusijo vidim kot večdimenzionalno grožnjo Franciji in Evropi,« je dodal. Obljubil je še, da bodo povečali kupno moč, vzpostavili red in olajšali izgon tujcev, obsojenih za kazniva dejanja.

Priznanju Palestine zaenkrat ni naklonjen

Priznanju palestinske države za zdaj ni naklonjen, češ da bi to pomenilo priznanje terorizma. »To bi pomenilo podeliti politično legitimnost organizaciji, ki v svoji ustanovni listini predvideva uničenje izraelske države,« je dejal o Hamasu.

Skrajna desnica se nadeja zmage na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki jih je Macron sklical po nedavni visoki zmagi RN na evropskih volitvah. Prvi krog bo 30. junija, drugi pa 7. julija. Za uspeh na volitvah v Franciji je ključno povezovanje, ker kandidati manjših strank običajno odpadejo v prvem krogu.

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

V obeh zadnjih javnomnenjskih raziskavah so sešteli podporo kandidatom RN in kandidatom frakcije desne stranke Republikancev, ki naj bi jih podprl RN.

Republikanci so se namreč razdelili po sporu med zmernim desnim jedrom stranke in njenim vodjem Ericom Ciottijem, ki je na lastno pest napovedal sodelovanje z RN. Kandidati republikancev, ki ne pripadajo Ciottijevi frakciji, imajo približno sedemodstotno podporo.

Skrajni desnici medtem na drugem mestu s približno 28 odstotki sledi Nova ljudska fronta, v kateri so skupno listo po mesecih medsebojnih delitev sestavile skrajno leva Nepokorna Francija, stranki socialistov in komunistov ter zelena stranka Ekologi.

Šele na tretjem mestu je zavezništvo Skupaj na čelu z Macronovo vladajočo stranko Preporod, ki ima približno 20-odstotno podporo. Sestavlja ga še sedem manjših strank, med njimi Demokratično gibanje nekdanjega pravosodnega ministra Francoisa Bayrouja in stranka Obzorja, ki jo vodi nekdanji premier Edouard Philippe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine