Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prigožin napovedal umik Wagnerja iz Bahmuta 10. maja

Vodja najemniške vojske za situacijo, ki zahteva umik Wagnerja iz mesta, za katero potekajo boji že od prejšnjega poletja, krivi vodstvo ruske vojske.
Jevgenij Prigožin je s pripadniki ruske paravojaške skupine Wagner z umikom iz Bahmuta zagrozil v videu, objavljenem na telegramu. FOTO: Telegram @concordgroup_official/AFP
Jevgenij Prigožin je s pripadniki ruske paravojaške skupine Wagner z umikom iz Bahmuta zagrozil v videu, objavljenem na telegramu. FOTO: Telegram @concordgroup_official/AFP
V. U.
5. 5. 2023 | 10:51
5. 5. 2023 | 12:14
4:33

Vodja ruske najemniške paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes napovedal, da bodo njegove sile 10. maja zapustile mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že dolgo potekajo srditi boji med ruskimi in ukrajinskimi silami. Njegovo napoved sicer za zdaj jemljejo bolj kot grožnjo in ostro sporočilo ruskemu obrambnemu ministrstvu ter ministru Sergeju Šojguju, saj se je v preteklosti že odločal za impulzivne izjave.

image_alt
Ruski plačanci v središču Bahmuta, bitka še ni končana

»V imenu vojakov in vodstva Wagnerja sporočam, da se bomo 10. maja prisiljeni preseliti k enotam obrambnega ministrstva ter umakniti ostanke Wagnerjevih logističnih taborišč, da si poližemo rane,« je izjavil danes. »Enote Wagnerja umikam iz Bahmuta, ker smo zaradi pomanjkanja streliva obsojeni na nesmiseln propad.«

Objavil je tudi videoposnetek, na katerem je ob truplih ljudi, oblečenih v vojaške uniforme, ostro kritiziral ministra Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, piše STA.

»Ti fantje so borci Wagnerja. Danes so umrli. Njihova kri je še vedno sveža. Sem so prišli kot prostovoljci in umirajo, da bi se vi lahko debelili v vaših lesenih pisarnah,« je izjavil in dodal, da bodo poveljniki ruske vojske šli v pekel, ker niso poslali potrebnega streliva.

»Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?« je pozval in ob tem poudaril, da Wagnerju primanjkuje približno 70 odstotkov streliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej najbolj krvava bitka

Wagner je pri bitki za Bahmut, ki je doslej najdaljša in najbolj krvava v vojni v Ukrajini, angažiran od lanskega poletja. Skupaj z rusko vojsko je sicer zatrjeval, da nadzoruje že okrog 80 odstotkov mesta.

Kot smo pisali, je postala v zadnjih mesecih bitka za Bahmut ključna (ne le) simbolna točka vojne v Ukrajini. Tako za Kremelj, ki hoče na vsak način po lanskem juliju in padcu Luganska priti do vojaške zmage in je zanjo prek najetih plačancev pripravljen žrtvovati desettisoče ruskih življenj, kot za Kijev, ki se je v obrambno bitko za Bahmut najprej taktično podal z namenom zadrževanja in oslabitve ruskih plačanskih sil, potem pa se znašel v eksistencialnem precepu – bitka za Bahmut je bolj kot rusko namreč vojaško izčrpala ukrajinsko stran.

Obenem pa je Bahmut v ukrajinski javnosti postal preprosto premočno čustveno središče, da bi ga bilo mogoče taktično tudi žrtvovati. A kot pravijo nekateri ukrajinski vojaški analitiki: izgubljena bitka še ne pomeni izgubljene vojne.

Lavrov: Napad z droni na Kremelj ne bi bil mogoč brez vednosti ZDA

Napad z droni, usmerjenimi proti Kremlju, se ne bi mogel zgoditi brez vednosti ZDA, je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, piše STA. Napovedal je, da se bo Rusija na domnevni napad odzvala s konkretnimi povračilnimi ukrepi. Moskva sicer trdi, da je bil sredin napad z droni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

»Jasno je, da teroristi iz Kijeva brez vednosti svojih usmerjevalcev ne bi mogli izvesti napada,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med obiskom v Indiji dejal Lavrov. Podobno je v četrtek izjavil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je opozoril, da so odločitev o napadu ukrajinskih dronov, usmerjenih proti Kremlju, sprejele ZDA. Washington je medtem že zanikal kakršno koli vpletenost v domnevni ukrajinski napad.

Rusko zunanje ministrstvo je v četrtek opozorilo, da »teroristična dejanja in sabotaže ukrajinskih oboroženih sil dobivajo zagon brez primere«. Ob tem pa je naznanilo, da si Rusija pridržuje pravico do povračilnih ukrepov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine