Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tretji dan po brodolomu jahte pri Palermu se nadaljuje iskanje pogrešanih

Kljub oviram bodo potapljači še danes skušali vstopiti v eno od kabin, saj se zavedajo, da so z vsako uro manjše možnosti, da bi pogrešane našli žive.
FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
STA
21. 8. 2024 | 12:13
21. 8. 2024 | 12:32
3:12

Potapljači že tretji dan nadaljujejo iskanje šestih pogrešanih potnikov na jahti, ki je potonila v ponedeljek ob obali Porticella v bližini Palerma. Danes  bodo potapljači, ki jim pri delu zdaj pomagajo tudi podvodni droni, skušali vstopiti v eno od kabin, kjer bi lahko bili pogrešani, poroča britanski BBC.

Luksuzna 56-metrska jahta Bayesian, ki je plula pod britansko zastavo, je potonila v ponedeljek med 4. in 5. uro, ko je območje v neurju zajela vodna tromba. Potapljačem je uspelo vstopiti v ladjo, ki je na globini okoli 50 metrov, a se jim do kabin, kjer bi lahko bili pogrešani, ni uspelo prebiti, saj jim vstop ovira pohištvo.

image_alt
Kot bi človek prelomil šibico

Kljub oviram bodo še danes skušali vstopiti v eno od kabin, saj se zavedajo, da so z vsako uro manjše možnosti, da bi pogrešane našli žive.

FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Na krovu plovila je bilo 22 ljudi, 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, osem so jih nato odpeljali v bolnišnice. Med iskanjem so v ponedeljek našli tudi truplo enega od potnikov, ki je bil po poročanju BBC kuhar na jahti.

Med pogrešanimi so 59-letni britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, ustanovitelj mednarodnega računalniškega podjetja Autonomy, njegova 18-letna hči Hannah, vodja banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova žena Judy ter odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda.

Težko se bo iskanje pogrešanih končalo dobro

Predstavnik obalne straže, kapitan Vincenzo Zagarola je v torek ocenil, da si je težko predstavljati, da se bo iskanje pogrešanih končalo dobro. Strokovnjaki pa opozarjajo, da so jahte, kot je Bayesian, zasnovane z vodotesnimi predeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

»Obstajajo podatki o preživelih, ki so jih našli v takšnih zračnih žepih,« je dejal britanski inženirski strokovnjak Jean-Baptiste Souppez.

Po poročanju italijanskih medijev je bila večina potnikov na ladji Britancev, bili so Lynchevi gostje in so praznovali njegovo sodno zmago v ZDA. Lynch je namreč leta 2011 podjetje Autonomy prodal ameriškemu podjetju Hewlett-Packard za 11 milijard dolarjev. Zaradi domnevne goljufije v tem poslu je zoper njega več let potekal sodni proces, nato pa je bil junija oproščen več obtožb.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine