Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Video dokumentira, da je morje jahto pogoltnilo v 60 sekundah

Potapljači so se prebili v trup jahte, ki je na globini okoli 50 metrov, a pogrešanih še niso našli.
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V. U., STA
20. 8. 2024 | 10:18
20. 8. 2024 | 21:22
4:37

Italijanski potapljači so tudi danes angažirani pri iskanju šestih ljudi, ki jih pogrešajo, potem ko se je v ponedeljek zjutraj ob obali Porticella v bližini Palerma potopila 56 metrov dolga jahta. Na krovu jahte Bayesian je bilo 22 ljudi, 15 jih je uspela rešiti obalna straža, med iskanjem pa so našli truplo enega od potnikov.

Kot je danes popoldan poročal portal Giornale di Sicilia, se je potapljačem preko enega izmed oken, ki so ga odprli z orodjem, uspelo prebiti v trup potopljene jadrnice, ki na dnu leži na desnem boku, a še niso uspeli prodreti do kabin. Prišli so le do nekaterih skupnih prostorov. 

Isti portal poroča, da se je medtem pojavil video, posnet iz bližnje vile v času tragedije, ki dokumentira, da je morje jahto pogoltnilo izjemno hitro, približno v minuti. Razkošnega plovila ni bilo mogoče rešiti.

»V samo šestdesetih sekundah lahko vidite, kako jahta izgine,« je po poročanju Anse povedal lastnik vile. »Po naključju sem po objavi novice o brodolomu pogledal kamere. Otroci so mi povedali. Od dvajsetih kamer, nameščenih v hiši, le ene nista motila veter in dež. Zelo dobro se vidi, kaj se je zgodilo. Za plovilo se ni dalo storiti ničesar. Izginilo je v zelo kratkem času.«

Luksuzna jahta, ki je imela najvišji aluminijasti jambor na svetu, meril je 75 metrov, je sicer  plula pod britansko zastavo, potonila pa je včeraj med 4. in 5. uro, ko je območje v neurju zajela vodna tromba.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Potapljačem se je uspelo prebiti do jahte, ki je na globini okoli 50 metrov, a pogrešanih še niso našli, saj pohištvo ovira dostop do kabin, je danes poročal britanski BBC. Kot dodaja portal, so sicer izjavili, da je jahta na dnu praktično nepoškodovana. Prebili so se do njenega komandnega mostu, a na tem območju morebitnih trupel niso odkrili. Ta prostor je bil sicer poln električnih kablov.

Potop potapljačev na takšni globini lahko traja največ 12 minut, pri čemer sta dve potrebni za spust do jahte in na koncu dvig na površje. Tako za iskanje pogrešanih ostane le deset minut.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Na krovu plovila je bilo 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža jih je rešila 15, med njimi tudi otroka, tega so z mamo odpeljali v otroško bolnišnico v Palermu. V bolnišnice so skupno odpeljali osem potnikov. Med iskanjem pa so v ponedeljek našli truplo enega od potnikov, po poročanju lokalnih medijev kuharja na jahti.

Med pogrešanimi so tudi 59-letni britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, ustanovitelj mednarodnega računalniškega podjetja Autonomy, njegova 18-letna hči Hannah, predsednik banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo.

Po poročanju italijanskih medijev je bila večina potnikov na ladji Britancev, bili so Lynchevi gostje in so praznovali njegovo nedavno sodno zmago v ZDA.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Lynch je namreč leta 2011 podjetje Autonomy prodal ameriškemu podjetju Hewlett-Packard za enajst milijard dolarjev. Zaradi domnevne goljufije v tem poslu je zoper njega več let potekal sodni proces, nato pa je bil junija oproščen več obtožb.

Stephen Chamberlain. FOTO: Reuters
Stephen Chamberlain. FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine