Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropa vstopa v novo leto 2022

Prvi na svetu so v novo leto ob 11. uri stopili na otokih Samoa, Tonga in Kiribati. V popoldanskih in večernih urah v leto 2022 vstopajo azijske države.
Ognjemet na Brandenburških vratih v Berlinu. FOTO: John Macdougall/AFP
Ognjemet na Brandenburških vratih v Berlinu. FOTO: John Macdougall/AFP
STA, V. U.
31. 12. 2021 | 12:11
1. 1. 2022 | 00:19
6:00

Drugače kot lani, ko so ognjemete zaradi pandemije covida-19 odpovedali, so danes ti spet razsvetlili nebo nad Samoo. Otoška država je posebej v ta namen iz Nove Zelandije pripeljala pet strokovnjakov, ki so poskrbeli za pirotehnično predstavo, navedbe pristojnih za turizem povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na otočju Tonga medtem sile narave niti na silvestrovo niso dale miru - oblasti že od božiča svarijo ljudi pred približevanjem vulkanu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ognjenik, ki je nazadnje izbruhnil leta 2014, je spet aktiven in v zrak bruha pepel in plin.

FOTO: David Gray/Afp
FOTO: David Gray/Afp

Samoa, Tonga in Kiribati so jo sicer zaradi svoje odmaknjene lokacije v pandemiji covida-19 odnesli precej dobro. Njihove meje so že od začetka svetovne zdravstvene krize za tujce v pretežni meri zaprte, še piše dpa.

Novo leto je na Novo Zelandijo prišlo uro pozneje.

V Sydneyju ognjemet v živo znova opazovali desettisoči

Ob 14. uri so se novega leta med drugim s šestimi tonami pirotehnike za ognjemete razveselili v Sydneyju, kjer si je ognjemet  v živo ogledalo več deset tisoč gledalcev, čeprav se je število okužb z novim koronavirusov v regiji močno povečalo.

Dve uri zatem, ob 16.00, so kamere na youtubu prenašale množični skok v novo koledarsko obdobje z ognjemeti in značilno emotivnimi napovedovalci ter pesmimi v Pjongjangu. Tedaj so v novo leto vstopili tudi na Japonskem.  

Na Kitajskem vstopili v novo leto s številnimi omejitvami 

V Pekingu in Hongkongu so v novo leto vstopili ob 17. uri, pri čemer bo tradicionalno kitajsko novo leto letos 1. februarja. Tako za Kitajce silvestrovo ni posebej pomemben praznik.

Za razliko od pretekosti so na Kitajskem danes v novo leto vstopili s številnimi omejitvami zaradi pandemije covida-19. Več mest se je ob prihodu leta 2022 odpovedalo ognjemetom in večjim praznovanjem, vključno s Pekingom, Nanjingom in Wuhanom, mestom, kjer sta se konec leta 2019 prvič pojavila novi koronavirus in bolezen covid-19.

Na Tajskem so novemu letu nazdravili ob 18. uri. Prestolnico Bangkok je znova razsvetlil ognjemet.

Ob 21. uri so novo leto praznovali v Združenih arabskih emiratih. Najvišja stolpnica na svetu, Burdž Kalifa v Dubaju, je bila tudi letos prizorišče osrednjega ognjemeta.

V Moskvi množično slovo od leta 2021

Ob 22. uri so se od leta 2021 množično poslovili v Moskvi. Nad Rdečim trgom in Kremljem je bil tudi letos ognjemet, ki ga je pričakala množica ljudi.

Od drugih evropskih držav so se med prvimi od starega leta ob 23. uri poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah.

Polnoč je čas, ko na stari celini poleg Slovenije v novo leto vstopa še večina drugih držav članic Evropske unije. Uro zatem bodo sledili še Britanci in Portugalci.

1. januarja ob 4. uri po srednjeevropskem času se bodo novega leta razveselili še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo dve uri kasneje najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, ob 9. uri po srednjeevropskem času pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Epidemijske razmere v Sloveniji ne dopuščajo bučnih silvestrovanj na prostem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Epidemijske razmere v Sloveniji ne dopuščajo bučnih silvestrovanj na prostem. FOTO: Roman Šipić/Delo

Epidemijske razmere v Sloveniji ne dopuščajo bučnih silvestrovanj na prostem

Marsikje so zaradi pandemije znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem, med drugim v Italiji, na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Riu de Janeiru. Ponekod jih kljub temu spet pripravljajo, a večinoma ob upoštevanju omejitvenih ukrepov. Za to so se odločili v Madridu, Moskvi, Sydneyju in New Yorku.

V Sloveniji se od starega leta tudi letos poslavljamo brez bučnih silvestrovanj na prostem, saj zaradi epidemije covida-19 niso dovoljena. Tako množičnega silvestrovanja niso pripravili niti v Ljubljani, kjer pa so napovedali ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Enako velja glede organiziranega silvestrovanja, ki so ga na mariborskem zavodu za turizem sprva načrtovali na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja. Letos niso postavili niti drsališča, a je mogoče drsanje na zasebnem drsališču pri gostinskem lokalu tik ob Mestnem parku.

Silvestrovanja po slovenskih mestih ne bo, je pa dovoljena strežba za mizami. FOTO: Tadej Regent/Delo
Silvestrovanja po slovenskih mestih ne bo, je pa dovoljena strežba za mizami. FOTO: Tadej Regent/Delo

V Kopru so se tri restavracije odločile za ponudbo silvestrskega menija, dve pa za večerjo po naročilu, so za STA navedli v Mestni občini Koper. V teh dneh je odprto tudi drsališče v Taverni.

Dovoljena strežba za mizami

Ukrepi za zajezitev epidemije ne dovoljujejo silvestrovanj na prostem, bodo pa gostinski obrati na silvestrovo lahko odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami. Dovoljena bo tudi živa glasba. Gostje pa bodo morali ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur.

Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, bodo morali lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se bo tako lahko ob nadzoru gostinca testiral neposredno pred vstopom v gostinski obrat.

Na silvestrovo bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz največ treh gospodinjstev. Takšno zbiranje bo mogoče pod pogojem, da vse osebe, starejše od šest let, pred zbiranjem opravijo samotestiranje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine