Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Obtožnica proti premieru in nekaterim ministrom

Hasanu Diabu, ki je s funkcije libanonskega predsednika vlade odstopil po eksploziji v začetku avgusta, očitajo malomarno ravnanje.
Vladni kabinet Hasana Diaba (na fotografiji) je odstopil takoj po ekploziji. FOTO: Dalati in Nohra/AFP 
Vladni kabinet Hasana Diaba (na fotografiji) je odstopil takoj po ekploziji. FOTO: Dalati in Nohra/AFP 
STA
10. 12. 2020 | 15:03
10. 12. 2020 | 15:12
1:27
Več kot štiri mesece po uničujoči eksploziji v bejrutskem pristanišču je libanonski preiskovalni sodnik danes vložil obtožnico proti premieru Hasanu Diabu in še trem bivšim libanonskim ministrom. Vsem očitajo malomarnost in sokrivdo za številne žrtve eksplozije.

Četverico naj bi glede obtožb na njihov račun zaslišali prihodnji teden. Takrat naj bi tudi odločili, ali se bodo morali zagovarjati pred sodiščem, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Večno vračanje istega


V eksploziji 4. avgusta je umrlo več kot 190 ljudi, več kot 6000 je bilo ranjenih. Prav tako so bili uničeni večji del pristanišča in bližnje stanovanjske soseske. Vzrok za silovito eksplozijo je bila velika količina zelo vnetljive kemikalije amonijev nitrat, ki so jo več let brez nadzora skladiščili v pristanišču. Kritiki libanonski vladi očitajo, da je za to vedela, a ni ukrepala.

Libanonska vlada pod Diabovim vodstvom je po eksploziji odstopila in od takrat opravlja zgolj tekoče posle. Novemu mandatarju za sestavo vlade Saadu Haririju doslej še ni uspelo sestaviti nove vlade.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine