Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nove vojaške vaje Kitajske, tokrat je obkolila Tajvan

Peking navaja, da je to svarilo tistim, ki si prizadevajo za neodvisnost otoka. Tam so nove vaje obsodili kot neracionalne. ZDA pozorno spremljajo razmere.
V okviru novih vaj je Kitajska v vode okrog Tajvana napotila ladje, območje preletavajo tudi vojaška letala. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
V okviru novih vaj je Kitajska v vode okrog Tajvana napotila ladje, območje preletavajo tudi vojaška letala. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
STA
14. 10. 2024 | 08:02
14. 10. 2024 | 09:24
2:54

Kitajska izvaja nove obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana; tokrat ga je obkolila z ladjami in letali. Kot navaja Peking, je to opozorilo »separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost«. Na Tajvanu so nove vaje obsodili kot neracionalne. Razmere pozorno spremljajo tudi v ZDA in Kitajsko pozivajo k zadržanosti.

image_alt
Pomen Azije za današnji svet in prihodnost človeštva

Vaje sicer sledijo govoru tajvanskega predsednika Lai Ching Teja, ki se je prejšnji teden znova zavezal, da se bo uprl morebitnim kitajskim poskusom priključitve otoka ali posegom v tajvansko suverenost.

Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža. FOTO: AFP
Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža. FOTO: AFP

V okviru novih vaj je Kitajska v vode okrog Tajvana napotila ladje, območje preletavajo tudi vojaška letala. Vojska je kot cilj navedla preverjanje pripravljenosti enot, med drugim na blokado ključnih pristanišč in območij ter napade na pomorske in kopenske tarče. Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža, ki po lastnih navedbah izvaja preglede območja okrog otoka. Kot je sporočil Peking, so vaje legitimna in nujna operacija za zaščito državne suverenosti in narodne enotnosti, poroča AFP.

Tajvan: To je provokacija

Tajvan je nove vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje ter sporočil, da je v odziv razporedil ustrezne sile. Otoki v bližini, ki jih upravlja Taipei, so v stanju okrepljene pripravljenosti, ladje in letala pa se bodo glede na napovedi tajvanskega obrambnega ministrstva na sovražne situacije ustrezno odzvale.

Doslej so sicer v svoji bližini zaznali 25 kitajskih letal in sedem vojaških ladij. Zagotavljajo, da zračni promet in pristaniška dejavnost kljub vojaškim vajam potekata običajno. Lai je sklical varnostno srečanje na visoki ravni.

Tajvan je nove vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje. FOTO: I-hwa Cheng/AFP
Tajvan je nove vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje. FOTO: I-hwa Cheng/AFP

ZDA so javile, da so dejanja Kitajske neupravičena in prinašajo tveganje za novo zaostritev napetosti. Razmere pozorno spremljajo in pozivajo Peking, naj ravna zadržano.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok obravnava kot del svojega ozemlja. V zadnjih letih je Kitajska okrepila vojaško dejavnost okrog otoka, kamor redno pošilja svoje ladje in letala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine