Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Pomen Azije za današnji svet in prihodnost človeštva

S celine, na kateri se začnejo vse svetovne krize, hkrati vse pogosteje prihajajo tudi rešitve za veliko globalnih problemov.
Nobelovo nagrado za mir je prejela japonska organizacija Nihon Hidankjo. Organizacijo so ustanovili posamezniki, ki so avgusta 1945 preživeli jedrsko bombardiranje Hirošime in Nagasakija. FOTO: Javad Parsa/Reuters
Nobelovo nagrado za mir je prejela japonska organizacija Nihon Hidankjo. Organizacijo so ustanovili posamezniki, ki so avgusta 1945 preživeli jedrsko bombardiranje Hirošime in Nagasakija. FOTO: Javad Parsa/Reuters
12. 10. 2024 | 09:00
13:25

V nadaljevanju preberite:

»Azija je bogata z ljudmi, ima bogato kulturo in bogate naravne vire. A je bogata tudi s težavami.« To je ob neki priložnosti izjavil Robert H. Humphrey, demokratski podpredsednik ZDA od leta 1965 do 1969. Danes lahko dodamo, da je Azija celina, na kateri se začnejo vse svetovne krize, hkrati pa z nje vse pogosteje prihajajo tudi rešitve za veliko globalnih problemov.

Govorimo o celini, ki se razprostira na več kot 44 milijonih kvadratnih kilometrov površine in na kateri danes živi blizu pet milijard ljudi. A govorimo tudi o celini, ki je imela čudežno vlogo v najzgodnejših začetkih človeštva in s katere izvirajo vse glavne religije. Nič čudnega, seveda. Krščanstvo, ki je danes največja religija, izvira iz Palestine v zahodni Aziji, islam, ki je po številu vernikov druga največja religija, je nastal v Meki in Medini, judovstvo ima prav tako svoje korenine v zahodni Aziji, hinduizem, najstarejša od vseh ver in tretja po številu vernikov, pa izvira z azijske podceline, kjer ležijo Indija, Pakistan, Bangladeš in Nepal. Tukaj je nastal tudi budizem, na azijskih tleh pa so se rodili še konfucianizem, taoizem, sikhizem, zoroastrizem, džainizem. In s tem še ni konec seznama vseh religij, ki so nastale na azijskih tleh.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine