Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izraelski ukaz za evakuacijo na jugu Gaze prizadel četrt milijona Palestincev

»Približujemo se koncu faze uničenja teroristične vojske Hamasa. Še naprej se bomo borili z njihovimi ostanki,« je medtem dejal izraelski premier.
Palestinki, ki sta pobegnili iz Han Junisa. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Palestinki, ki sta pobegnili iz Han Junisa. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
STA
2. 7. 2024 | 08:24
2. 7. 2024 | 14:41
5:12

Ukaz izraelske vojske za evakuacijo prebivalcev več krajev na jugu Gaze je prizadel približno 250.000 ljudi, je danes ocenila Agencija ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). Opozorila je, da evakuacije pomenijo nov udarec za humanitarne aktivnosti v enklavi in ponovila, da v Gazi nikjer več ni varno.

image_alt
»Vse je v ruševinah. Tam ni vode, ni sanitarij, ni hrane«

»Videli smo, da se ljudje selijo, družine se selijo, ljudje pakirajo svoje stvari in poskušajo zapustiti območje,« je prek videopovezave na novinarski konferenci v Ženevi dejala tiskovna predstavnica UNRWA Louise Wateridge. Ocenila je, da je ukaz izraelske vojske za evakuacijo vzhodnih predelov Han Junisa prizadel približno 250.000 Palestincev.

»Pričakujemo, da se bodo s tega območja preselili skoraj vsi,« je nadaljevala in opozorila, da je Izrael nove ukaze za evakuacijo izdal le nekaj tednov po tem, ko so se Palestinci vrnili v opustošeni Han Junis.

Izraelska vojska je namreč v ponedeljek odredila evakuacijo za prebivalce več krajev v pokrajinah Han Junis in Rafa na jugu Gaze. Ukaz je sledil napadu oboroženega krila palestinskega Islamskega džihada, ki je po navedbah vojske iz Han Junisa proti Izraelu izstrelil približno 20 izstrelkov.

V preteklosti so pozivom k evakuaciji običajno sledile obsežne vojaške operacije. Izrael je, denimo, Palestince maja pozval, naj se umaknejo v Al Mavasi, ki so ga določili kot zatočišče za begunce iz Rafe, vendar je bil kraj odtlej večkrat napaden. Prejšnji teden pa je za več okrožij mesta Gaza, tudi za Sujajo, odredil evakuacijo, nato pa sprožil smrtonosne napade na omenjeno okrožje.

V odzivu na najnovejši ukaz za evakuacijo je že v ponedeljek tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric opozoril, da odredba kaže na to, da v Gazi ni varnega kraja in da si je treba še bolj prizadevati za zaščito civilistov.

Izraelska vojska je sicer v oblegani palestinski enklavi od 7. oktobra lani po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti ubila 37.925 ljudi, še 87.141 pa je bilo ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih 25 ljudi.

Ponovil je, da uničenje Hamasa ostaja eden od poglavitnih ciljev ofenzive, ki je do zdaj ubila najmanj 37.765 Palestincev in razselila tako rekoč celotno prebivalstvo gosto naseljene enklave. FOTO: Shaul Golan/Reuters
Ponovil je, da uničenje Hamasa ostaja eden od poglavitnih ciljev ofenzive, ki je do zdaj ubila najmanj 37.765 Palestincev in razselila tako rekoč celotno prebivalstvo gosto naseljene enklave. FOTO: Shaul Golan/Reuters

Izrael se medtem bliža zadnji fazi uničenja Hamasa, je v ponedeljek v Jeruzalemu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki tako po skoraj devetih mesecih uničujoče ofenzive v Gazi še naprej verjame v zmago nad palestinsko islamistično skupino. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na enklavo, od koder danes poročajo o novih smrtnih žrtvah.

»Približujemo se koncu faze uničenja teroristične vojske Hamasa. Še naprej se bomo borili z njihovimi ostanki,« je v nagovoru na šoli za nacionalno varnost v Jeruzalemu povedal Netanjahu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pred tem je po lastnih navedbah obiskal vojaške enote, ki vodijo operacije v Gazi, tam pa opazil »vidne uspehe v spopadih v Rafi«. Ponovil je, da uničenje Hamasa ostaja eden od poglavitnih ciljev ofenzive, ki je do zdaj ubila najmanj 37.765 Palestincev in razselila tako rekoč celotno prebivalstvo gosto naseljene enklave.

Palestinski civilisti so bili po izraelskih evakuacijskih zapovedih v ponedeljek znova primorani bežati z določenih območij na jugu Gaze. Po novih izraelskih napadih iz Han Junisa danes prihajajo poročila o najmanj osmih mrtvih in 30 ranjenih, vire iz palestinskega Rdečega polmeseca navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska trdi, da cilja območja, od koder so pripadniki palestinskega Islamskega džihada pred tem izstrelili 20 projektilov v smeri Izraela. Večino teh je sicer zračna obramba prestregla, o morebitnih žrtvah ali škodi pa ne poročajo. Izraelska vojska je javnost medtem obvestila o smrti 317. vojaka v trajajočih spopadih s palestinskimi borci.

Izrael tako kot v primeru invazije na Rafo civiliste poziva, naj odidejo v Al Mavasi. To t. i. humanitarno območje so izraelske sile sicer nazadnje napadle pred dvema tednoma in pri tem ubile 25 ljudi, piše portal katarske televizije Al Džazira.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine