Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V napadu blizu urada Rdečega križa v Gazi ubitih 22 ljudi

Po obstreljevanju so v bližnjo terensko bolnišnico Rdečega križa prepeljali 22 trupel in 45 ranjencev.
Palestinski možje nosijo žrtve streljanja na pravi pokop. FOTO: Bashar Taleb/AFP
Palestinski možje nosijo žrtve streljanja na pravi pokop. FOTO: Bashar Taleb/AFP
STA
22. 6. 2024 | 17:55
24. 6. 2024 | 10:47
3:13

V strelskem napadu blizu urada Rdečega križa v Gazi je bilo v petek ubitih 22 ljudi, 45 je bilo ranjenih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. Ob uradu v šotorih živi več sto razseljenih Palestincev.

Mednarodni odbor Rdečega križa ni navedel, kdo je izvedel napad, je pa na družbenem omrežju x sporočil, da so izstrelki poškodovali njihov urad.

Po obstreljevanju so v bližnjo terensko bolnišnico Rdečega križa prepeljali 22 trupel in 45 ranjencev, žrtev pa je po navedbah Rdečega križa najverjetneje še več.

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki ga upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas, je sporočilo, da je izraelska vojska obstreljevala šotore razseljenih oseb na območju Al Mavasi blizu urada Rdečega križa. Po njihovih podatkih je bilo v napadu ubitih 25 ljudi, 50 pa je bilo ranjenih.

Preiskava naj bi potekala, a razstreljenih šotorov palestinskih razseljencev ne bi smelo biti.  FOTO: Bashar Taleb/AFP
Preiskava naj bi potekala, a razstreljenih šotorov palestinskih razseljencev ne bi smelo biti.  FOTO: Bashar Taleb/AFP

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je povedal, da zadevo preučujejo. »Začetna preiskava kaže, da ni dokazov, da so izraelske sile izvedle napad na humanitarnem območju v četrti Al Mavasi,« je dejal za AFP.

Rdeči križ je opozoril, da streljanje blizu humanitarnih objektov, katerih lokacije so znane stranem v konfliktu in ki so jasno označeni z znakom Rdečega križa, ogroža življenja civilistov in osebja Rdečega križa. Dodal je, da gre za enega od številnih podobnih incidentov v zadnjih dneh.

EU je napad blizu urada Rdečega križa obsodila. »Potrebna je neodvisna preiskava, krivci pa morajo za incident odgovarjati,« je na družbenem omrežju x danes zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Ob tem je spomnil, da k zaščiti civilistov zavezujejo ženevske konvencije, kar velja za vse strani v konfliktu. Dodal je, da je treba Mednarodnemu odboru Rdečega križa omogočiti, da svoje naloge v skladu z ženevskimi konvencijami opravlja v varnem okolju, vključno z zaščito civilistov, pomočjo žrtvam in dostopom do zapornikov.

V streljanju je umrlo vsaj 22 ljudi. FOTO: Bashar Taleb/AFP
V streljanju je umrlo vsaj 22 ljudi. FOTO: Bashar Taleb/AFP

Mednarodni odbor Rdečega križa vztrajno poziva Izrael in Hamas, naj spoštujeta mednarodno pravo in zaščitita civiliste, ki so se znašli sredi konflikta, ki je izbruhnil ob napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Spoljarić Egger je obe strani pozvala, naj storita več za zaščito civilistov, in dejala, da je to »meja med človečnostjo in barbarstvom«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine