Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael z novimi napadi in racijami v Palestini

Izraelske sile so izvedle tudi nove množične aretacije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi vlada načrtovala legalizacijo več naselbin.
Novo obstreljevanje sledi četrtkovemu ponovnemu kopenskemu napadu na eno od četrti v mestu Gaza na severu enklave. FOTO: Bashar Taleb/AFP
Novo obstreljevanje sledi četrtkovemu ponovnemu kopenskemu napadu na eno od četrti v mestu Gaza na severu enklave. FOTO: Bashar Taleb/AFP
STA
28. 6. 2024 | 09:44
28. 6. 2024 | 10:12
2:40

Izraelska vojska je ponoči in davi nadaljevala obstreljevanje vzdolž Gaze, med drugim je ciljala tudi šotore z razseljenimi Palestinci v Rafi. Izraelske sile so izvedle tudi nove množične aretacije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi izraelska vlada načrtovala legalizacijo več naselbin.

V napadih izraelskega topništva in letalstva je bilo ponoči in davi v osrednjem delu Gaze ubitih najmanj sedem ljudi, mnogi so bili ranjeni. Med drugim so izraelske sile ciljale tudi šotore z razseljenimi Palestinci v Rafi, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Novo obstreljevanje sledi četrtkovemu ponovnemu kopenskemu napadu na eno od četrti v mestu Gaza na severu enklave. Palestinske oborožene skupine se tam še naprej spopadajo z izraelsko vojsko, prav tako so menda v smeri Izraela izstrelile več raket.

Izraelske sile so ob tem izvedle nove racije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi skupno pridržale 28 ljudi. Izraelska letala so ponoči ciljala tudi jug Libanona, kjer se zaostruje konflikt s šiitskim gibanjem Hezbolah, piše portal katarske televizije Al Džazira.

V Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive 7. oktobra lani ubitih že najmanj 37.765 ljudi, pristojni predvidevajo, da je še več tisoč ujetih pod ruševinami. Še več sto ljudi so izraelske sile ubile na Zahodnem bregu in v Libanonu.

Izraelske oblasti sicer tudi na druge načine krepijo pritisk na palestinsko upravo na Zahodnem bregu, ki ji očitajo delovanje proti Izraelu v mednarodnih organih. Skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič je po poročanju izraelskih medijev v četrtek povedal, da je varnostni kabinet potrdil načrte za legalizacijo petih t. i. postojank na Zahodnem bregu.

Gre za naselbine, ki so jih naseljenci postavili brez predhodne odobritve izraelskih oblasti. Po mednarodnem pravu so sicer vse izraelske naselbine na zasedenih ozemljih nezakonite. Urad premiera Benjamina Netanjahuja Smotričevih navedb ni komentiral.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine