Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael nadaljuje napade v Gazi, nasilje in aretacije na Zahodnem bregu

Egiptovski Rdeči polmesec je danes sporočil, da so iz Gaze v Egipt pripeljali 21 otrok z rakom.
Palestinska deklica v solzah na poti na zdravljenje v Egipt FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Palestinska deklica v solzah na poti na zdravljenje v Egipt FOTO: Mohammed Salem/Reuters
STA
27. 6. 2024 | 12:31
27. 6. 2024 | 13:28
3:02

Izraelska vojska je ponoči znova izvajala napade po celotnem območju Gaze, pri čemer je bilo ubitih ali ranjenih več deset ljudi. Nasilje se nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile ponoči izvedle racijo v Dženinu in skupno aretirale skoraj 30 ljudi, v spopadih je umrl en izraelski vojak.

Izraelska vojska je ponoči in zgodaj davi napadala mesto Gaza in begunsko taborišče Bureidž v osrednjem delu Gaze, pri čemer je bilo ubitih najmanj osem ljudi, več jih še pogrešajo, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira.

Med drugim so napadli tudi taborišče Džabalija na severu Gaze, pa tudi Han Junis in Rafo na jugu. V napadih je bilo skupno ubitih ali ranjenih več deset ljudi, več jih ostaja ujetih pod ruševinami. Iz mesta Rafa poročajo tudi o sistematičnem uničevanju stanovanjskih stavb.

Nasilje tudi na Zahodnem bregu

Nasilje se nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska je ponoči izvedla racijo v Dženinu, pri čemer je bil ubit en izraelski vojak, še eden pa je bil huje ranjen. Po navedbah prič je to povzročila improvizirana eksplozivna naprava.

Izraelska vojska je za AFP potrdila, da je ponoči izvedla racijo in se nato umaknila iz Dženina, več podrobnosti pa ni izdala. Po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa je v raciji med drugim sodelovalo več deset izraelskih ostrostrelcev, po navedbah prič je bilo vso noč slišati streljanje in spopade.

Nasilje se nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu. FOTO: Hatem Khaled/Reuters
Nasilje se nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu. FOTO: Hatem Khaled/Reuters

Po celotnem območju Zahodnega brega so izraelske sile po navedbah palestinskih organizacij skupno aretirale 28 ljudi – večino v Dženinu, nekaj pa tudi v Hebronu, Betlehemu, Ramali, Nablusu in Jeruzalemu. Pri tem naj bi grozili tudi njihovim družinskim članom in jih pretepali.

Nasilje na Zahodnem bregu, ki je od leta 1967 pod izraelsko okupacijo, je naraščalo že pred začetkom vojne v Gazi 7. oktobra lani. Od takrat je doseglo najvišjo raven v približno dveh desetletjih, navaja AFP.

Izraelske sile so od 7. oktobra v skoraj vsakodnevnih racijah na Zahodnem bregu aretirale okrog 9400 Palestincev, izraelski vojaki ali naseljenci so ob tem ubili nekaj več kot 500 ljudi. Na drugi strani so napadi palestinskih borcev na Zahodnem bregu terjali 15 življenj, večinoma je šlo za izraelske vojake.

Palestinska mama se poslavlja od svojega sina, ki se bori z rakom. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Palestinska mama se poslavlja od svojega sina, ki se bori z rakom. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Iz Gaze v Egipt pripeljali 21 bolnih otrok

Egiptovski Rdeči polmesec je danes sporočil, da so iz Gaze v Egipt pripeljali 21 otrok z rakom, ki jih bodo zdravili v tamkajšnjih bolnišnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sicer sporočilo, da bi zdravljenje v tujini potrebovalo več kot 25.000 otrok.

Premestitev bolnih otrok je potekala prek palestinsko-izraelskega mejnega prehoda Karem Abu Salem oz. Kerem Šalom pod nadzorom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Šlo je za prvo tovrstno premestitev pacientov iz Gaze v skoraj dveh mesecih, so še sporočili iz egiptovskega Rdečega polmeseca.

Slovo matere od sina, ki ima raka. FOTO: Mohammed Salem/ Reuters
Slovo matere od sina, ki ima raka. FOTO: Mohammed Salem/ Reuters

Omenjeni prehod med Gazo in Izraelom, prek katerega so prepeljali bolne otroke, je pod nadzorom izraelskih sil. Prek tega mejnega prehoda se od konca maja nadaljujejo tudi dostave humanitarne pomoči v Gazo, potem ko je Egipt o tem dosegel dogovor z ZDA.

Izrael je namreč v začetku maja prevzel nadzor nad bližnjim mejnim prehodom Rafa, ki Gazo povezuje z Egiptom, zaradi česar so dostave humanitarne pomoči za prebivalce oblegane palestinske enklave zastale. Egipt je vztrajal pri umiku izraelskih sil, preden bi nadaljeval s koordiniranjem dostave pomoči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine