Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Domnevno varno območje v Gazi znova tarča izraelskih sil

V nočnem obstreljevanju t. i. humanitarnega območja na sredozemski obali, je bilo ubitih sedem ljudi. Še šest Palestincev je umrlo v zračnem napadu.
Izraelska vojska. FOTO: Jack Guez/AFP
Izraelska vojska. FOTO: Jack Guez/AFP
STA
19. 6. 2024 | 09:34
19. 6. 2024 | 11:47
3:54

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo. Med drugim je ponoči napadla predel ob sredozemski obali Al Mavasi, ki so ga maja določili kot humanitarno območje in zatočišče za begunce iz Rafe, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

V nočnem obstreljevanju t. i. humanitarnega območja na sredozemski obali, je bilo ubitih sedem ljudi. Še šest Palestincev je umrlo v zračnem napadu na stanovanjsko zgradbo v mestu Gaza, enega človeka pa je izraelska vojska ubila med trajajočo ofenzivo na območju Rafe, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izraelska vojska je medtem z operacijami nadaljevala še drugod v Palestini, ciljali so tudi Libanon in Sirijo.

Na zasedenem Zahodnem bregu so izraelski vojaki med racijo v naselju Kalkilija s strelnim orožjem ranili najmanj štiri ljudi, poročanje lokalnih medijev povzema Wafa.

V nizu napadov na sosednje države pa so izraelske sile ob Libanonu danes napadle še Sirijo, kjer so po navedbah sirske tiskovne agencija Sana ubile pripadnika tamkajšnje vojske.

Medtem ko se izraelske sile borijo na več frontah, se v Izraelu nadaljujejo protesti proti skrajno desni vladi premierja Benjamina Netanjahuja.

Več tisoč protestnikov se je v torek znova zbralo v bližini izraelskega parlamenta, kjer so pozivali k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev, ki jih v Gazi zadržuje palestinsko islamistično gibanje Hamas.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 37.372 ljudi.

Izraelci potrdili načrte za ofenzivo v Libanonu

Izraelska vojska je v luči krepitve konflikta s Hezbolahom v torek sporočila, da so potrdili načrt za ofenzivo v Libanonu. Libanonskemu šiitskemu gibanju je s »totalno vojno« pred tem grozil že izraelski zunanji minister Izrael Kac, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na izraelsko-libanonski meji. FOTO: Ayal Margolin/Reuters
Na izraelsko-libanonski meji. FOTO: Ayal Margolin/Reuters

»Smo zelo blizu trenutka, ko se bomo odločili spremeniti pravila igre proti Hezbolahu in Libanonu. V totalni vojni bo Hezbolah uničen, Libanon pa bo močno prizadet,« je v torek dejal Kac.

image_alt
Izraelska vojska napovedala »taktične prekinitve« aktivnosti na jugu Gaze

Njegovim izjavam je sledilo sporočilo vojske, da so na sestanku o razmerah na severu države poveljniki potrdili in odobrili načrte za ofenzivo v Libanonu. Hkrati so se v vojski zavezali nadaljnji krepitvi pripravljenosti sil na severu, ki je redno tarča čezmejnega obstreljevanja.

Razmere na obmejnem območju so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je bil v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah. Izraelske sile so danes potrdile, da so z letali znova napadle Libanon.

Od oktobra lani sta možnost invazije na Libanon že omenjala izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Joav Galant.

Hezbolah je bil kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na izraelsko okupacijo južnega Libanona, ki je trajala do leta 2000. Šest let pozneje je izraelska vojska v odgovor na napade Hezbolaha znova izvedla invazijo na tem območju. V 34-dnevni vojni je bilo takrat ubitih več kot tisoč ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine