Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Dolgoletna monarhinja se je že slabo leto spoprijemala z zdravstvenimi težavami.
Kraljica Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral na Škotskem. FOTO: Reuters
Kraljica Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral na Škotskem. FOTO: Reuters
V. U., L. Z.
8. 9. 2022 | 14:06
9. 9. 2022 | 09:51
3:59

V 97. letu starosti je umrla britanska kraljica Elizabeta II., ki je bila kraljica z najdaljšim stažem na svetu. »Kraljica je popoldne mirno preminila na Balmoralu. Kralj in kraljica bosta to noč ostala na Balmoralu, jutri se bosta vrnila v London,« so sporočili iz Buckinghamske palače.

Že popoldne so javnost seznanili o poslabšanju kraljičinega zdravstvenega stanja. Kmalu zatem so k njej odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hčer, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel tedaj še prestolonaslednik princ Charles, zdaj pa že kralj Karel III. (Takoj ko bo to mogoče, ga bodo za kralja tudi uradno razglasili v palači St. James v Londonu.) Kmalu za njim so na škotski grad Balmoral prispeli še kraljičini preostali otroci: princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

Mnogi v Veliki Britaniji in po svetu žalujejo. FOTO: Toby Melville/Reuters
Mnogi v Veliki Britaniji in po svetu žalujejo. FOTO: Toby Melville/Reuters

Elizabeta II. je umrla kot monarhinja z najdaljšim stažem v britanski zgodovini. 6. februarja je minilo natanko 70 let, odkar je po očetovi smrti kot najstarejša hči pri 25 letih prevzela žezlo britanskega imperija. V tem času se je v Združenem kraljestvu zamenjalo 15 ministrskih predsednikov: ko je zasedla položaj, je bil premier Winston Churchill, danes pa na 10 Downing Street prebiva Liz Truss, ki jo je Elizabeta II. za premierko imenovala ta torek. Namesto da bi odpotovala na dogodek v London, je imenovanje potekalo na Balmoralu.

Britanska premierka je današnji dan opisala kot dan velike izgube za Združeno kraljestvo, a hkrati poudarila pomembno zapuščino Elizabete II.

FOTO: Joel Robine/AFP
FOTO: Joel Robine/AFP

Ves čas svoje vladavine, z izjemo zadnjih nekaj let, je kraljica veliko potovala. Že kmalu po kronanju sta s soprogom, princem Philipom odšla na šestmesečno potovanje okoli sveta, sledile so še številne poti. Skupno sta menda obiskala 110 držav na vseh celinah, mnoge tudi večkrat. Oktobra 2008 je bila na obisku v Sloveniji, leta 1972 je obiskala tudi tedanjo Jugoslavijo.

Pred Buckinghamsko palačo so odpovedali tudi tradicionalno ceremonijo zamenjave straže. FOTO: Daniel Leal/AFP
Pred Buckinghamsko palačo so odpovedali tudi tradicionalno ceremonijo zamenjave straže. FOTO: Daniel Leal/AFP

Tudi sicer se je kraljica v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se junija v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem. Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid, ki jo je, kot je povedala kasneje, precej izčrpal. Med epidemijo je sicer večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

Sveče so prižigali tudi pred britansko ambasado v Oslu. FOTO: Beate Oma Dahle/AFP
Sveče so prižigali tudi pred britansko ambasado v Oslu. FOTO: Beate Oma Dahle/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine