Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ko imamo vsi istega sovražnika

Koronavirus v Španiji: »Koronavirus je katastrofa, na katero človeštvo ni bila pripravljeno,« pravi predsednik vlade Pedro Sánchez.
Pogled na izpraznjeno avenijo v Barceloni. Foto AFP
Pogled na izpraznjeno avenijo v Barceloni. Foto AFP
22. 3. 2020 | 12:55
22. 3. 2020 | 15:32
4:50
Najhuje šele prihaja, se zavedajo v Španiji, kjer bijejo, kakor svari zdravstvena stroka, »najtežjo bitko naše generacije«. Predsednik vlade Pedro Sánchez je v sobotnem nagovoru Špancev opozoril, da se bodo razmere ta teden precej poslabšale. »Koronavirus je katastrofa, na katero človeštvo ni bilo pripravljeno.«

Kakor drugod se tudi na španskem delu Pirenejskega polotoka, ki je za Italijo drugo največje žarišče koronavirusa v Evropi, bojijo, da bi odpovedal zdravstveni sistem, sploh v regiji Madrid, od koder je kar 60 odstotkov okuženih. Zato po besedah predsednika vlade Španija sledi navodilom mednarodnih strokovnjakov in deluje skladno s strategijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Z razglasitvijo izrednih razmer in karantene 14. marca naj bi »pridobili nekaj časa, da bi se zdravstveno bolje pripravili in bi bili znanstveniki bliže odkritju cepiva«.

Novi koronavirus je pokopal Lorenza Sanza, nekdanjega predsednika Real Madrida. Foto: Reuters
Novi koronavirus je pokopal Lorenza Sanza, nekdanjega predsednika Real Madrida. Foto: Reuters


Sánchezovo vodenje krize je deležno ogromno kritik, ljudje izražajo svoj bes tudi z ropotanjem z lonci. Na očitke, kako je mogoče, da so se še januarja, februarja in na začetku marca vedli, kakor da virusa sploh ni, je bil po pisanju El Paísa prvi med Španci jasen: »Jaz sem predsednik vlade in prevzemam vso odgovornost«, a Španija sodi med države, »ki sprejemajo najstrožje ukrepe na svetu. Verjemite mi.« Dodal je, da je ključno množično testiranje populacije na koronavirus in preskrba z zaščitnimi maskami po vseh regijah. Vsaka politizacija da je v teh težkih razmerah, ko je skupni sovražnik virus, nedopustna.


Katalonci ne morejo iz svoje kože


V Kataloniji medtem opozarjajo, da osrednja oblast ne ukrepa dovolj ostro proti širjenju covida-19. Independentistični predsednik Quim Torra, pri katerem je testiranje pokazalo, da je pozitiven na koronavirus, je zato pred dnevi poslal pismo predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu, predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen in predsedniku evropskega odbora regij Apostolosu Cicikostasu, v katerem je potožil, kako bi morala Španija bolj spoštovati priporočila WHO. Že pred časom je namreč pozval Madrid, naj zapre tudi letališča, pristanišča in železniške povezave ter tako omogoči, da se Katalonija popolnoma zapre od preostale Španije, tudi ceste naj bi postopno blokirali. Vsi Katalonci razen izjem, ki še naprej hodijo v službo, bi po njegovih besedah morali obvezno ostati doma in v regiji, kakor je treba enakopravno in pošteno zagotoviti zaščito opremo (testi, maske, rokavice) vsem koncem Španije. 

Pedro Sánchez se zaveda svoje odgovornosti. Foto: AFP
Pedro Sánchez se zaveda svoje odgovornosti. Foto: AFP


V Madridu so Torrovo pobudo po hermetičnem zaprtju Katalonije zavrnili, češ da so sprejeti ukrepi že dovolj ostri, zato niso nepredušno osamili niti Madrida, so pa zaprli državne meje. Kljub temu je katalonski predsednik v pismu opomnil evropske naslovnike, naj zagotovijo, da bodo vse države članice spoštovale navodila in priporočila WHO ter da bodo ta lahko implementirana na vseh ravneh vodenja.
 

Mobilizacija upokojencev in študentov 


»Pri uspešnem spopadanju s krizo je treba spoštovati tudi potrebe in izkušnje regij,« je med vrsticami kritiziral razglasitev izrednih razmer, s čimer je Madrid prevzel oblast nad ključnimi organi po vsej državi, tudi v Kataloniji. Neredki še naprej razumejo manever kot državni udar ... Stroka medtem svari, da bi tudi v Kataloniji zdravstveni sistem lahko odpovedal že prihodnji teden; zato so na pomoč poklicali 1500 upokojenih zdravnikov, ki so mlajši od 70 let; tudi 400 zdravnikov, ki so pravkar diplomirali in še nimajo stalnih mest, naj bi takoj začelo delati; in enako še 1700 mladih, ki končujejo šolanje za bolniške sestre oziroma brate, ter 970 študentov zadnjega letnika medicine.                               

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine