Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU in AstraZeneca končali spor glede dobave cepiva proti covidu-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Be. B., STA
3. 9. 2021 | 07:54
3. 9. 2021 | 15:43
20:08
15.33 Od ponedeljka slovenjgraška bolnišnica znova na zdravljenje sprejema covidne bolnike

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, kjer so nazadnje bolnike s covidom-19 zdravili v začetku junija, bo v ponedeljek na zdravljenje ponovno začela sprejemati covidne bolnike. Potrebe po hospitalizacijah naraščajo zaradi izrazito poslabšane epidemiološke slike v državi in razmeroma nizke stopnje precepljenosti, so sporočili iz bolnišnice.

13.00 Na Hrvaškem narašča število okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 9658 testih potrdili 816 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 220 primerov več kot pred tednom dni, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Napovedali so, da bodo kmalu začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Na Hrvaškem je bilo od začetka tedna za 31 odstotkov več na novo okuženih kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je 455,1, medtem ko je smrtnost zaradi covida-19 na milijon prebivalcev 2057,3. Na Hrvaškem je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še šest oseb, kar je črno statistiko zvišalo na 8355 smrti covidnih bolnikov od začetka epidemije konec februarja lani. V hrvaških bolnišnicah se trenutno zdravi 457 covidnih bolnikov, med njimi jih 57 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Hrvaška obala, Zagreb in sever države so še naprej oranžni. FOTO: Ivan Vukovic/AFP
Hrvaška obala, Zagreb in sever države so še naprej oranžni. FOTO: Ivan Vukovic/AFP


Hrvaška vlada sicer ni zadovoljna s tem, koliko državljanov je cepljenih. Z dvema odmerkoma so namreč do zdaj cepili le nekaj več kot 48 odstotkov prebivalstva. Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je v četrtek objavil nov zemljevid o o razširjenosti novega koronavirusa, na katerem je osem hrvaških celinskih županij obarvanih rdeče. Hrvaška obala, Zagreb in sever države so še naprej oranžni.

12.42 Italijanski premier z možnostjo obveznega cepljenja proti covidu-19 sprožil politični vihar

Italijanski premier Mario Draghi je v četrtek na novinarski konferenci omenil možnost obveznega cepljenja proti covidu-19 v Italiji, s čimer je pri naših zahodnih sosedih sprožil politični vihar. Desni politični tabor v Italiji obveznemu cepljenju nasprotuje, socialdemokrati na drugi strani to možnost podpirajo. Predsednica desničarske, nacionalistične stranke Bratje Italije Giorgia Meloni je danes sporočila, da podpira bivšega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki nasprotuje obveznemu cepljenju proti covidu-19. »Menim, da Salvini zagovarja pravo stališče, ki se mu pridružujemo in ga deli tudi večina evropskih držav,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala Melonijeva. Vodja italijanskih socialdemokratov Enrico Letta je v nasprotju z njo podprl izjave italijanskega premiera o obveznem cepljenju.

Draghi je v četrtek na novinarski konferenci podprl možnost obveznega cepljena proti covidu-19, a je pri tem kot pogoj navedel, da evropska in italijanska agencija za zdravila cepiv proti covidu-19 ne bi dovolili samo pogojno, ampak bi dobila dokončno dovoljenje. V Italiji so sicer že uvedli obvezno cepljene proti covidu-19 za zaposlene v zdravstvu. Prav tako so razširili pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) na šole in univerze, kar je prav tako sprožilo nasprotovanje. Učitelji morajo tako za prisotnost v šoli predložili ustrezno potrdilo.

11.40  Po predlogu semaforja ob slabšanju epidemiološke slike omejevanje nočnega življenja, odprtja lokalov, v skrajnem primeru zaprtje države

Po predlogu načrta ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 oziroma tako imenovanega semaforja je svetovalna skupina predstavila šest faz ukrepov. Ob slabšanju epidemioloških razmer bi širili pogoj PCT, omejevali bi se nočno druženje in odprtje lokalov. V zadnji fazi je predvideno zaprtje države, ne pa tudi šol. Končno odločitev bo sprejela vlada. O predlogu strokovne skupine bo zdaj odločala vlada, tako da se lahko do končne odločitve načrt uvajanja ukrepov še spreminja. Napovedano je sicer bilo, da bo vlada semafor ukrepov obravnavala na redni seji v četrtek, a se na koncu to ni zgodilo. Po seji vlade so na zdravstvenem ministrstvu za STA potrdili, da je odločanje o semaforju predvideno za prihodnji teden, saj pravna usklajevanja odlokov, povezanih s semaforjem, še potekajo.

11.30 EU in AstraZeneca končali spor glede dobave cepiva proti covidu-19

EU in britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca sta se dogovorili o dobavi preostalih odmerkov cepiva proti covidu-19 v okviru lanske pogodbe in tako končali pravni spor na belgijskem sodišču, so danes sporočili v evropski komisiji in podjetju. AstraZeneca bo do konca marca prihodnje leto EU dobavila še 200 milijonov odmerkov cepiva. Dogovor predvideva trdno zavezo AstraZenece, da do konca tega leta članicam Unije dobavi 135 milijonov odmerkov cepiva, in sicer 60 milijonov do konca tretjega četrtletja in 75 milijonov do konca leta, preostalih 65 milijonov odmerkov pa do konca marca prihodnje leto, je sporočila evropska komisija. Podjetje je do konca prve polovice tega leta EU dobavilo sto milijonov odmerkov. Z dogovorom o dobavi preostalih odmerkov bi tako izpolnili cilj, opredeljen v pogodbi, ki sta jo EU in farmacevtska družba sklenili avgusta lani.

EU je sicer dosegla cilj o 70-odstotni precepljenosti odraslih, a med članicami so bistvene razlike glede odstotka cepljenih, zato nadaljnja razpoložljivost cepiv, tudi od AstraZenece, ostaja ključna, je poudarila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

11.27 V bolnišnicah zaradi zaostrovanja epidemije prepovedujejo obiske

V Splošni bolnišnici Celje so zaradi slabšanja epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom prepovedali obiske bolnikov. Do preklica bodo pod določenimi pogoji dovoljeni le obiski kritično bolnih, porodnic in otrok, so sporočili iz celjske bolnišnice. Tudi v teh primerih bodo obiski omejeni na eno zdravo osebo. Porodnico lahko obišče le oče novorojenčka, otroka pa en starš ali skrbnik. Obisk lahko traja največ 15 minut, in sicer med 15. in 16. uro. Dovoljeno pa je spremstvo porodnice pri porodu. Obisk bolnikov bo mogoč z dovolilnico, ki jo bo izdal odgovorni zdravnik. Obiskovalci pa bodo lahko v bolnišnico vstopili le skozi vhode, ki so jih zato določili.

Obiskovalci morajo za obisk v bolnišnici izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki ga bodo preverjali varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih v bolnišnico. Obiskovalcem, ki nimajo potrdila PCT ali negativnega PCR-testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ni starejši od 72 ur, ali negativnega hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, vstop v bolnišnico ni dovoljen.
Iz bolnišnice še sporočajo, da morajo biti vsi obiskovalci zdravi. Na obisk pa morajo priti s svojo obrazno zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga. Namestiti si jo morajo pred vstopom v bolnišnico in jo nato nositi ves čas obiska. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


10.54 Paraolimpijec je moral zaradi covida-19 v bolnišnico

Tekmovalec na paraolimpijskih igrah v Tokiu je moral zaradi covida-19 v bolnišnico, je sporočil organizacijski odbor iger. Gre za prvi takšen primer na olimpijskih in paraolimpijskih igrah na Japonskem. Organizatorji niso sporočili imena, spola ali državljanstva osebe, povedali so le, da je bil pozitiven na testu 25. avgusta, nekaj dni kasneje pa je moral zaradi težjega poteka bolezni v bolnišnico. Njegovo stanje ni kritično, so dodali. V zadnjih štiriindvajsetih urah so odkrili okužbe z novim koronavirusom pri 12 osebah, povezanih z paraolimpijskimi igrami. Niti eden od primerov ni bil potrjen med športniki v olimpijski vasi.

10.23 Sindikati s predlogom nove ureditve dodatka za nevarnost v času epidemije še niso seznanjeni

V obeh pogajalskih skupinah javnega sektorja niso seznanjeni z izhodišči za pogajanja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. O predlogu so izvedeli iz medijev, bi si pa želeli, da bi ga vlada najprej predstavila sindikatom. Predlog, da bi bil dodatek nominalen, in ne v odstotku plače, sicer podpirajo. Vodja ene od pogajalskih skupin javnega sektorja Jakob Počivavšek je za STA izrazil obžalovanje, da so bili s predlogom seznanjeni prek medijev. Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se bo do predloga šele opredelila, zato ga trenutno še ne morejo konkretneje komentirati.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


So pa v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja večkrat izražali kritike na račun ureditve in izvajanja nagrajevanja za delo med epidemijo, eden od razmislekov je šel tudi v smeri nominalnih zneskov, je spomnil Počivavšek.
A kot pravi, »za del sindikatov – zlasti za tiste, ki zastopajo delavce, ki delajo neposredno z osebami, okuženimi s covidom-19 – predlog, kot je bil predstavljen v medijih, ne bo le nesprejemljiv, temveč tudi podcenjevalen do dela zaposlenih, ki se že leto in pol borijo z epidemijo«. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA povedal, da predloga še ne pozna, »je pa zamisel o enaki višini dodatka, ne glede na višino osnovne plače, pravičnejša od obstoječe ureditve, ki je dopuščala velike razlike med zaposlenimi, ki so delali v pogojih enake in iste nevarnosti«. Predlog v osnovi sicer podpira, bo pa po njegovem mnenju ključno, kako se bodo delovna mesta po stopnji nevarnosti med seboj razlikovala glede na tri predlagane višine dodatka. Pri tem upa, da bo delitev »utemeljena in upravičena«. Predlagane tri stopnje v vrednosti do 400, 200 in 100 evrov bruto se med seboj namreč razlikujejo glede na stopnjo izpostavljenosti nevarnosti. Dodatek po novem ne bi bil več vezan na višino urne postavke, temveč bi se izražal nominalno.

09.51 V četrtek potrdili 610 novih okužb, delež pozitivnih 18,5-odstoten

Ob 3303 PCR-testih so včeraj potrdili 610 novih okužb, delež pozitivnih je 18,5-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 21.113 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 506, 14-dnevna incidenca pa 300,1. V bolnišnični oskrbi je 180 oseb, od tega 41 na intenzivni negi. Včeraj ni življenje izgubil noben bolnik s covidom-19. Trenutno je v državi aktivnih 6328 primerov okužbe. Polno cepljenih je 912.243 prebivalcev oziroma 43,3 odstotka vseh. 



09.39 Različica delta zavira rast kitajskega storitvenega sektorja

Ukrepi za zajezitev različice delta novega koronavirusa upočasnjujejo rast kitajskega gospodarstva. Zlasti v storitvenem sektorju virus povzroča slabšanje razpoloženja, kaže raziskava poslovnega časnika Caixin. Indeks vodij nabave se je avgusta znižal na 46,7 točke, potem ko je bil mesec prej pri 54,9 točke. Danes objavljena nova vrednost indeksa je strokovnjake presenetila, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Pričakovali so, da se bo znižal kvečjemu na 52 točk. Avgustovski upad predstavlja najmočnejši padec vrednosti indeksa Caixin od izbruha pandemije covida-19 v začetku leta 2020. Poleg tega je indeks prvič po pomladi 2020 padel pod 50 točk, kar kaže na upad gospodarske aktivnosti. Indeks Caixin meri predvsem razpoloženje v kitajskih majhnih in zasebnih podjetjih. 

07.35 Kim Džong Un zavrača cepiva in obvladuje pandemijo »v svojem slogu«

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un zavrača ponudbo cepiva iz Covaxa, saj se s pandemijo v Severni Koreji borijo »v svojem slogu«, piše britanski Guardian. Unicef je pri tem dejal, da želijo Združeni narodi tri milijone odmerkov cepiva sinovac poslati drugim državam, medtem ko nekateri strokovnjaki menijo, da bi morda v Severni Koreji želeli katero drugo cepivo. Po podatkih Unicefa je severnokorejsko zdravstveno ministrstvo sporočilo, da bo sicer še naprej komuniciralo s Covaxom glede prihodnjih cepiv. Kim je svojim uradnikom ukazal, naj vodijo strožjo kampanjo za preprečevanje širjenja koronavirusa »v svojem slogu«, in obenem zavrnil nekatera tuja cepiva, ki so ponujena prek programa imunizacije, ki ga podpirajo Združeni narodi. Na včerajšnjem srečanju Politbiroja je dejal, da morajo uradniki »upoštevati, da je zaostritev preprečevanja epidemije zelo pomembna in zato ne smejo popustiti«, je njegove besede povzemala korejska osrednja tiskovna agencija KCNA. Pozval je, naj se zagotovijo materialna in tehnična sredstva, potrebna za okrepitev preprečevanja epidemij, izboljšanje poklicnih kvalifikacij in vloge uradnikov na področju preprečevanja epidemije. Kim je pozval Severne Korejce, da vzdržijo podaljšanje omejitev glede covida-19, kaže pa, da bodo meje države ostale zaprte kljub poslabšanju gospodarskih razmer in preskrbe s hrano. Severna Koreja je namreč od začetka pandemije vzpostavila stroge ukrepe, in sicer glede karanten in zapiranja meja, da bi preprečila izbruhe širjenja virusa. Njene trditve o tem, da v državi ni bilo pozitivnih primerov na covid-19, ostajajo dvomljive. 

07.50 Novi Južni Wales z novim rekordom

Včeraj so v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales dosegli še en dnevni rekord okužb, in sicer so na novo odkrili 1431 primerov, umrlo je dvanajst ljudi. Premierka te zvezne države Gladys Berejiklian opozarja, da se bo število okuženih v prihodnjih dneh in tednih povečevalo in bo doseglo vrhunec čez približno štirinajst dni, njene besede povzema Guardian. V tej zvezni državi je že deset tednov zaradi pandemije covida-19 v veljavi strogo zaprtje, zdaj pa so ukrepe za zajezitev okužb nekoliko omilili; prebivalcem je odslej na prostem dovoljeno ukvarjanje s športom več kot le uro. Večje sprostitve protikoronskih ukrepov pristojne oblasti v Novem Južnem Walesu načrtujejo šele, ko bo dva odmerka cepiva proti covidu-19 prejelo 70 odstotkov prebivalcev. Po načrtih naj bi se to zgodilo oktobra letos. Od osmih milijonov prebivalcev Novega Južnega Walesa je trenutno polno cepljenih proti covidu-19 približno 36 odstotkov prebivalcev.

Avstralija je sicer z Veliko Britanijo sklenila posel o zamenjavi in pridobila štiri milijone odmerkov cepiva Pfizer, kot je povedal avstralski premier Scott Morrison, ki si prizadeva za ponovno odprtje države. S tem naj bi podvojili število odmerkov tega cepiva, ki ga imajo na voljo za september. Doslej so v Avstraliji potrdili več kot 56.000 okužb z virusom sars-cov-2, umrlo je približno tisoč covidnih bolnikov.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


07.00 Vračilo covidnih pomoči za okoli štiri odstotke prejemnikov 

Država je v epidemiji covida-19 priskočila na pomoč podjetjem z različnimi oblikami pomoči. Nekaterih nato zaostreni pogoji poslovanja niso tako zelo prizadeli in bodo morali pomoč vrniti. Po prvi oceni Finančne uprave RS (Furs) gre za nekaj več kot štiri odstotke izplačane pomoči oziroma skupaj nekaj manj kot 90 milijonov evrov. Prvi protikoronski zakon, ki je ponudil pomoč za omilitev posledic epidemije covida-19 tako za državljane kot za gospodarstvo, je DZ sprejel že kmalu po prvi razglasitvi epidemije lani spomladi. Do letošnjega februarja se je njihovo število povzpelo na osem, dodatno so poslanci tik pred odhodom na poletni dopust potrdili še interventni zakon za turizem in povezane panoge.

00.00 Vlada bo novi semafor predstavila predvidoma prihodnji teden

Vlada je včeraj obravnavala nov načrt ukrepov za obvladovanje epidemije, ki naj bi imel sedem faz. Predlog je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar oblikovala v ponedeljek, na vladni ravni pa so ga te dni še usklajevali. Po napovedih je bilo sicer pričakovati, da bi ga vlada lahko sprejela danes. Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. Vlada je sicer včeraj med drugim spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, so sporočili po seji vlade. Omenjena izjema prehajanja zaradi nujnega zdravstvenega pregleda se tako pridružuje dosedanjim šestim izjemam za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in izpolnjevanja pogoja PCT, to so mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti ter prevoz otroka do 15. leta zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine