Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA bodo Izraelu prodale za tri milijarde dolarjev bojnih letal

Izraelske sile so nadaljevale napade v enklavi, kjer so ubile najmanj deset Palestincev, še dva moška sta padla pod streli okupacijskih sil na Zahodnem bregu.
Gre za najbolj napredna bojna letala na svetu, ki so se sposobna prikriti. FOTO: Ntb Via Reuters
Gre za najbolj napredna bojna letala na svetu, ki so se sposobna prikriti. FOTO: Ntb Via Reuters
STA
4. 6. 2024 | 10:46
4. 6. 2024 | 20:03
5:33

Izrael je danes sporočil, da je z vlado ZDA podpisal dogovor o nakupu 25 naprednih nevidnih bojnih letal F-35 ameriškega proizvajalca Lockheed Martin v vrednosti tri milijarde dolarjev (okoli 2,8 milijarde evrov). Letala bodo predvidoma začeli dobavljati leta 2028, in sicer od tri do pet na leto, poročajo tuje tiskovne agencije.

To bo tretja eskadrilja bojnih letal tega tipa podjetja Lockheed Martin, ki bo vključena v izraelske oborožene sile. Izraelske zračne sile bodo s tem imele skupno 75 tovrstnih letal. Doslej so jim jih sicer dostavili 36, poroča izraelski portal Times of Israel.

Dogovor bodo financirali iz ameriške vojaške pomoči Izraelu, je sporočilo izraelsko obrambno ministrstvo.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob objavi dogovora izpostavil, da kaže na »moč strateškega zavezništva med Izraelom in ZDA« ter da v času, ko želijo nekateri nasprotniki Izraela spodkopati njegove vezi z njegovim največjim zaveznikom, oni to zavezništvo samo še krepijo. »To pošilja močno sporočilo našim sovražnikom v regiji,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

FOTO: Ramadan Abed/Reuters
FOTO: Ramadan Abed/Reuters

Zaradi hudega uničenja na območju Gaze so bili v zadnjem času pogosti mednarodni protesti proti dobavi orožja Izraelu. Maja je ameriški predsednik Joe Biden zagrozil Izraelu z ustavitvijo dobave nekaterih vrst ameriškega orožja, če bo izraelska vojska vdrla v gosto naseljeno mestno središče Rafe na jugu območja Gaze. Po izraelskih napadih na Rafo se sicer politika ZDA do Izraela ni spremenila.

Izrael je edina bližnjevzhodna država, ki ima letala F-35. Gre za najbolj napredna bojna letala na svetu, ki so se sposobna prikriti, mogoče pa jih je uporabljati tako za zbiranje obveščevalnih podatkov kot za napade globoko na sovražnikovem ozemlju in zračne spopade. Maja 2018 je izraelska vojska sporočila, da je Izrael kot prva država na svetu to letalo tudi uporabil v spopadih.

Izrael ob potrditvi smrti več talcev nadaljeval operacije v Palestini

Izrael je v ponedeljek potrdil predhodne navedbe Hamasa o smrti štirih talcev, ki so v ujetništvu v Gazi umrli pred nekaj meseci. Izraelske sile so nato danes nadaljevale napade v enklavi, kjer so ubile najmanj enajst Palestincev, še dva moška sta padla pod streli okupacijskih sil na Zahodnem bregu.

image_alt
ZDA pozivajo VS ZN k sprejetju predloga za premirje v Gazi

Da so štirje ujetniki preminuli v izraelskih napadih na Han Junis, je že marca sporočilo palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki v palestinski enklavi še naprej zadržuje neznano število živih talcev, zajetih med vdorom v Izrael 7. oktobra lani, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
(KOMENTAR) Referendum, ki ga ne bo

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da samim ni uspelo ugotoviti vzroka njihove smrti.

Skupno naj bi bilo v Gazi še 124 zajetih civilistov in vojakov z juga Izraela, a izraelsko javnost skrbi, da so mnogi med njimi umrli zaradi obstreljevanja ali splošnega pomanjkanja, ki vlada v uničeni enklavi.

Izraelske sile medtem nadaljujejo napade na Gazo, kjer so danes po navedbah lokalnih virov ubile najmanj enajst ljudi. Skupno je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 71 ljudi, s čimer je število potrjenih smrtnih žrtev osemmesečne ofenzive naraslo na 36.550. V tem obdobju je bilo ranjenih še 82.959 oseb, so sporočile zdravstvene oblasti.

FOTO: Omar Al Qatta/AFP
FOTO: Omar Al Qatta/AFP

Izraelske sile medtem nadaljujejo napade na Gazo, kjer so danes po navedbah lokalnih virov ubile najmanj deset ljudi. Skupno je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 45 tamkajšnjih prebivalcev, navaja katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je na zasedenem Zahodnem bregu ubila še dva Palestinca, ki so ju sumili, da načrtujeta strelski napad na nezakonite izraelske naselbine.

Na trajajoče nasilje na Zahodnem bregu, ki ga Izrael zaseda od leta 1967, je danes opozoril tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. »Kot da tragični dogodki v Izraelu in Gazi v zadnjih osmih mesecih ne bi bili dovolj, so tudi prebivalci zasedenega Zahodnega brega iz dneva v dan izpostavljeni prelivanju krvi brez primere,« je zapisal v izjavi.

Türk je že junija lani pred aktualno vojno v Gazi opozarjal na zaostrujoče se razmere na Zahodnem bregu. »Da bi se to nasilje končalo, se mora končati okupacija,« je takrat dejal v luči okrepljenih napadov izraelskih naseljencev in vojske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine