Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA pozivajo VS ZN k sprejetju predloga za premirje v Gazi

Ravno ZDA so bile v zadnjih mesecih glavna ovira pri oblikovanju konsenza o potrebi po premirju. Netanjahu bo prihodnji teden nagovoril ameriški kongres.
FOTO: Abdul Saboor/Reuters
FOTO: Abdul Saboor/Reuters
STA
4. 6. 2024 | 07:17
4. 6. 2024 | 11:56
4:52

ZDA so v ponedeljek varnostnemu svetu Združenih narodov predložile osnutek resolucije, ki poziva k prekinitvi ognja v Gazi, izpustitvi talcev in izvajanju drugih ukrepov, predstavljenih v načrtu ameriškega predsednika Joeja Bidna.

»Številni voditelji in vlade, tudi v regiji, so podprli načrt, zato pozivamo varnostni svet, naj se jim pridruži in pozove k takojšnjemu izvajanju načrta brez dodatnih pogojev,« je v ponedeljek izjavila ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield.

Spomnila je, da so članice VS ZN večkrat pozvale k izvajanju ukrepov, zajetih v načrtu, ki ga je predstavil Biden, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Za izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja pa je Bidnov načrt nepopoln. Kot je Netanjahu pojasnil v ponedeljek, bi Izrael vojno ustavil s ciljem vrnitve talcev, nato pa bi potekali novi pogovori o načinih za dosego izraelskega cilja vojne, to je uničenje Hamasa.

Netanjahuja so v kongres uradno povabili štirje voditelji obeh strank. FOTO: Reuters
Netanjahuja so v kongres uradno povabili štirje voditelji obeh strank. FOTO: Reuters

VS ZN je sicer že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Pred enim tednom pa je Alžirija predlagala osnutek resolucije, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in Izraelu nalaga, naj takoj ustavi vojaško ofenzivo v Rafi. Resolucija ni prejela podpore ZDA, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pa je besedilo označil za neuravnoteženo, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelski premier Netanjahu bo prihodnji teden nagovoril ameriški kongres

Netanjahu bo 13. junija opravil govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, kamor so ga povabili poslanci republikanske in demokratske stranke, poroča ameriški portal Politico. Iz urada izraelskega premiera so potrdili, da bo Netanjahu nagovoril kongres, a pojasnili, da datuma za to še niso določili. Predsednik ZDA Joe Biden bo takrat v Italiji na vrhu držav G7.

Netanjahu ameriškega kongresa ne bo nagovoril 13. junija, saj je na ta datum judovski praznik, so sporočili iz njegovega urada. Pri tem so potrdili, da bo Netanjahu nagovoril kongres, vendar da datuma še niso določili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
(KOMENTAR) Referendum, ki ga ne bo

Netanjahuja so v kongres uradno povabili štirje voditelji obeh strank: vodja senatne večine Chuck Schumer, vodja senatne republikanske manjšine Mitch McConnell, predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson in vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries.

Republikanci so enotni v podpori Netanjahuju in izraelski vojni v Gazi, demokrati pa so pri tem razdeljeni. Večina jih prav tako kot republikanci neomajno podpira Izrael, manjšina pa vse bolj glasno zahteva premirje, za katero si zdaj prizadeva tudi Biden.

Sanders: Netanjahu je vojni zločinec

Neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki glasuje z demokrati, je že napovedal, da se Netanjahujevega govora ne bo udeležil. »Benjamin Netanjahu je vojni zločinec in ga ne bi smeli vabiti v kongres. Mene zagotovo ne bo tam,« je konec tedna sporočil nekdanji predsedniški kandidat.

ZDA od začetka aktualne izraelske ofenzive, ki je terjala več kot 36.000 palestinskih življenj, Izraelu nudijo vojaško in diplomatsko podporo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine