Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob: Palestina je Slovenijo priznala pred davnimi 30 leti

DZ bo današnji sklep vlade o priznanju Palestine obravnaval v torek. Izrael je potezo slovenske vlade že obsodil.
Vlada je izobesila palestinsko zastavo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada je izobesila palestinsko zastavo. FOTO: Leon Vidic/Delo
K. S.
30. 5. 2024 | 15:09
30. 5. 2024 | 21:00
4:58

Slovenska vlada je na današnji seji določila besedilo predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestine in ga poslala državnemu zboru.

»Vlada je sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo,« je po seji vlade povedal predsednik vlade Robert Golob. Kot je pojasnil, priznava Slovenija Palestino v mejah, ki jih določa resolucija Združenih narodov, torej v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, ki bi jih vpletene strani dogovorile v bodočem mirovnem sporazumu.

»Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov in da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev. To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti državi Izrael. To je sporočilo miru. Verjamemo, da je danes nastopil trenutek, ko moramo vsi, ves svet, delovati samo v eni smeri, v smeri, ki prinaša trajni mir na Bližnjem vzhodu, in to je v smeri dveh držav,« je dejal premier.

Robert Golob, Asta Vrečko in Matjaž Han FOTO: Leon Vidic/Delo
Robert Golob, Asta Vrečko in Matjaž Han FOTO: Leon Vidic/Delo

»Pričakujem, da bodo v naslednjih mesecih ne samo zahodne države priznale pravico palestinskemu narodu do samoodločbe in palestinsko državo, ampak da bodo tudi arabske države priznale Izraelu pravico do obstoja, ker je edina pot do miru pot dveh držav, to pomeni priznanje obeh,« je dejal Golob.

Na očitke, da gre za predvolilno potezo, je predsednik vlade odgovoril, da je ob trpljenju, ki ga spremljamo v živo, nabiranje političnih točk sprevrženo. Dodal je, da je Slovenija že februarja napovedala, da bo priznala Palestino. Povedal je, da je ugled Slovenije v mednarodni skupnosti zaradi jasnega stališča do priznanja narasel. 

Palestina je Slovenijo priznala pred davnimi 30 leti

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je še med potekom vladne novinarske konference napovedala, da bo državni zbor današnji sklep vlade o priznanju palestinske države obravnaval v torek. Sklep mora sicer najprej obravnavati odbor DZ za zunanjo politiko, ki se bo sestal v ponedeljek.

Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo DZ, večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja pa ne vidi. Na seji, ki se bo v torek začela ob 16. uri, pričakuje daljšo razpravo, ob tem pa je izrazila mnenje, da bo »po končani razpravi sprejet sklep, da se Palestino prizna kot samostojno in neodvisno državo«. Omenila je sicer, da »obstajajo manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim ta sklep vlade ni pogodu«, vendar predvideva, da se ne bodo zgodili.

Tudi predsednik vlade je napovedal, da se bo v torek sprožila parlamentarna procedura, jo pa obvladuje parlament, zato težko napoveduje, kdaj se bo zaključila. »Želimo si, da se zaključi čim prej, da na to temo ni nasprotovanj, ker gre za civilizacijski dolg, ki ga imamo do palestinskega naroda. Ne samo zaradi današnjega trpljenja, ki ga lahko spremljamo, ne samo zato, da damo sporočilo tudi Izraelu, naj preneha z napadi, ampak predvsem zato, ker je Palestina Slovenijo priznala pred davnimi 30 leti,« je povedal Golob. 

Priznanje Palestine uživa podporo poslancev koalicije, tako da samo priznanje v državnem zboru ni negotovo. Proti priznanju je SDS, medtem ko naj bi se opozicijska NSi pri glasovanju vzdržala.

image_alt
Slovenija zamudila priložnost, da bi postala del ugledne trojke

Današnja seja vlade, na kateri so med drugim obravnavali predlog za priznanje Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo
Današnja seja vlade, na kateri so med drugim obravnavali predlog za priznanje Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine