Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran bo izpustil prvih sedem članov posadke zaseženega britanskega tankerja

Izpustitev, uradno iz humanitarnih razlogov, so napovedali dobra dva tedna po izpustitvi zaseženega iranskega tankerja na Gibraltarju.
Iranci so tanker, ki pluje pod britansko zastavo in je registriran v Londonu, v Hormuški ožini zajeli 19. julija. FOTO: AFP
Iranci so tanker, ki pluje pod britansko zastavo in je registriran v Londonu, v Hormuški ožini zajeli 19. julija. FOTO: AFP
V. U.
4. 9. 2019 | 10:49
4. 9. 2019 | 12:38
1:59
Iran bo izpustil prvih sedem članov posadke zaseženega britanskega tankerja Stena Impero – vseh je sicer 23 –, je danes objavila tamkajšnja javna televizija. Kot poroča Reuters, je iranski zunanji minister Abbas Mousavi navedel, da so uradni razlogi za izpustitev humanitarne narave. Kmalu bodo lahko zapustili Iran.

Iranci so tanker, ki pluje pod britansko zastavo in je registriran v Londonu, v Hormuški ožini zajeli 19. julija.

Zaseg se je zgodil okoli dva tedna zatem, ko so iranski tanker Grace 1 (zatem preimenovan v Adrian Darya-1) s tovorom nafte zasegli na Gibraltarju. Zasežen je bil 4. julija, uradno zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije.

Gibraltarsko vrhovno sodišče je sicer, ko so tamkajšnje oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji, kljub nasprotovanju ZDA odredile njegovo izpustitev. Gibraltar je lahko zapustil 18. avgusta.

Iranska revolucionarna garda je ob zajetju Stene Impero sporočila, da je tanker, ki je sicer v lasti švedske družbe Stena Bulk, zasegla zaradi kršenja mednarodnih pomorskih pravil. Po navedbah Irana je bil v času incidenta v mednarodnih vodah. Zatem je moral, obkoljen s štirimi ladjami in v spremstvu helikopterja, odpluti proti iranski obali.

Tedaj so objavili, da njegova posadka šteje 23 ljudi. Med njimi ni bilo britanskih državljanov, pač pa gre za pripadnike številnih drugih nacionalnosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine