Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Atentat na Trumpa na igrišču za golf: streljal je 58-letni aktivist

Osumljenec, ki je poskušal po incidentu pobegniti, je v priporu. Domnevno gre za 58-letnega demokratskega volivca Ryana Wesleyja Routha.
FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
V. U., B. K., STA
15. 9. 2024 | 21:15
16. 9. 2024 | 14:37
8:27

»Donald Trump je na varnem po strelih v njegovi bližini. Trenutno ni več podrobnosti,« je po poročanju ameriških medijev zgodaj popoldne po ameriškem času sporočil tiskovni predstavnik njegove predvolilne kampanje Steven Cheung, ki pa tedaj dodatnih informacij ni navedel.

Kasneje so v FBI navedli, da preiskujejo dogodek, ki vzbuja sum poskusa uboja Trumpa.  To je že drugi tovrstni poskus v dveh mesecih, potem ko je julija na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji nanj streljal napadalec, ki so ga ustrelili agenti tajne službe.

Kot je navedel portal CNN, je bil nekdanji ameriški predsednik in kandidat na novembrskih volitvah v času incidenta v svojem golf klubu v West Palm Beachu, ki se nahaja nedaleč od njegove rezidence Mar-a-Lago. Sodeč po tem portalu se je v času streljanja nahajal med luknjama številka 5 in 6, in sicer v družbi donatorja Steva Witkoffa.

Ameriška tajna služba je sprva na omrežju X navedla le, da sodeluje z uradom šerifa okrožja Palm Beacha pri preiskavi incidenta, v katerega je bil vpleten Trump. Sporočila je tudi, da se je incident zgodil nekaj pred 14. uro po lokalnem času.

New York Post je navedel, da je tajna služba Trumpa odpeljala na varno, zatem ko so agenti streljali na moškega, ki so ga opazili z nečim, kar bi lahko bila pištola.

Kot je navedel portal, so ga kmalu aretirali. Preiskovalci so sicer navedli, da se je Trump nahajal približno 350 do 450 metrov stran od osumljenca.

V preteklosti menda novačil vojake

Po medijskih poročilih gre za 58-letnega Ryana Wesleyja Routha s Havajev, leta 2002 kaznovanega zaradi posedovanja avtomatskega orožja, ki ga sodni dokumenti opisujejo kot orožje za množično uničevanje. Tedaj so ga aretirali šele po triurnem soočenju s policijo, zdaj je bil menda ob aretaciji miren. Ameriški mediji, ki poročajo o njegovem imenu, se sklicujejo na pravosodne vire, čeprav policija in tožilstvo imena osumljenca še nista uradno objavila.

Routh je lani v intervjuju za medij Semafor dejal, da aktivno pomaga novačiti tuje borce za vojno proti Rusiji v Ukrajini. Za romunsko izdajo Newsweeka je leta 2022 povedal, da se je poskušal tudi sam podati v boj, vendar ga je ukrajinska vojska zavrnila zaradi starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj.

Potem je ostal v Kijevu in novačil tuje prostovoljce za boj na strani Ukrajine. Leta 2023 je za New York Times dejal, da si prizadeva za to pridobiti tudi afganistanske vojske, ki so pobegnile pred talibani. Za to naj bi lobiral tudi v Washingtonu.

Osumljenec je v zadnjih letih daroval demokratom ter aprila na X zapisal, da gre na tokratnih volitvah za demokracijo, zato ne smejo izgubiti. To sta že govorila tudi demokratski predsednik Joe Biden in njegova podpredsednica Kamala Harris, sedanja demokratska predsedniška kandidatka. Pri New York Timesu so našli pogovor z domnevnim atentatorjem iz lanskega leta, v katerem je govoril o svoji podpori Ukrajini ter načrtoval rekrutiranje afganistanskih vojakov za pomoč Kijevu. Maja 2020 je prav tako na X na počitnice na Havaje vabil severnokorejskega diktatorja.

Organi pregona so po incidentu zaprli dostop do Trumpovega golf kluba. FOTO: Joe Raedle/Getty Images via AFP
Organi pregona so po incidentu zaprli dostop do Trumpovega golf kluba. FOTO: Joe Raedle/Getty Images via AFP

Po prvih, tudi nasprotujočih si informacijah so organi pregona na novinarski konferenci navedli več konkretnejših podatkov. Povedali so, da je bil strelec v grmovju ob igrišču za golf, agenti tajne službe pa so, ko so opazili cev njegove puške, nanj streljali najmanj štirikrat.

Osumljenec je nato odvrgel puško, dva nahrbtnika in druge predmete ter pobegnil v črnem avtomobilu nissan. Po ​​šerifovih besedah je strelca videla priča in uspelo ji je fotografirati njegov avto z registrsko tablico in predati informacijo policistom. Tako so ga lahko organi pregona kmalu aretirali, in sicer v sosednjem okrožju Martin. Policisti so ga menda aretirali brez težav. 

Na omrežju X se je kmalu po incidentu oglasil tudi sin nekdanjega predsednika Donald Trump ml. Navedel je, da so v grmovju odkrili puško modela AK-47. Gre za oznako, ki sicer ustreza avtomatski puški kalašnikov. Obenem so menda v grmovju našli tudi kamero gopro, poroča televizija NBC, ki navaja tajno službo. 

»Trenutno imamo osumljenca v priporu,« je novinarjem povedal šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw.

FBI na igrišču za golf, kjer se je zgodil incident. FOTO: Chandan Khanna/AFP
FBI na igrišču za golf, kjer se je zgodil incident. FOTO: Chandan Khanna/AFP

Varovanje je bilo ustrezno

Zvezni tožilec okrožja Palm Beach Dave Aronberg je na televiziji MSNBC dejal, da bo osumljenec za tokratni napad najverjetneje obtožen poskusa atentata, čeprav, kot kaže, ni sprožil strela.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je dejal, da bo preiskavo vodila tudi njegova vlada, ker da ima javnost pravico izvedeti, kako se je lahko atentator približal Trumpu na le nekaj sto metrov. Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je sicer pred tem pojasnil, da Trump ni več predsednik in je varnost okrog njega omejena.

»Če bi šlo za predsednika ZDA, bi tajna služba zaprla širše območje okrog igrišča za golf,« je novinarjem povedal šerif in zatrdil, da je bilo varovanje povsem ustrezno in v skladu z razpoložljivimi viri.

Predsednika ZDA Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris so obvestili o incidentu. »Kot sem že velikokrat dejal, v naši državi ni prostora za politično nasilje ali nasilje nasploh. Svoji ekipi sem naročil, da tajni službi zagotovi vse potrebno za varnost nekdanjega predsednika,« je sporočil Biden in izrazil olajšanje, da Trump ni bil poškodovan. Podobno je v posebni izjavi sporočila tudi Harrisova.

Zastoj v West Palm Beachu, zatem ko je policija po incidentu blokirala cesto. FOTO: Chandan Khanna/AFP
Zastoj v West Palm Beachu, zatem ko je policija po incidentu blokirala cesto. FOTO: Chandan Khanna/AFP

Za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu, je v odzivu na nedeljski poskus atentata na ameriškega predsedniškega kandidata Trumpa danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podobno je v odzivu poudaril tudi britanski premier Keir Starmer

»Dobro je, da je bil osumljenec za poskus atentata hitro prijet. To je naše načelo: vladavina prava je najpomembnejša in za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu,« je na omrežju X zapisal Zelenski ter Trumpu in njegovi družini zaželel vse najboljše.

Britanski premier Starmer je zaskrbljenost nad dogodkom izrazil med obiskom v Rimu, kjer se bo danes s kolegico Giorgio Meloni pogovarjal zlasti o nezakonitih migracijah. Kot je dejal, je pomembno, da voditelji dajo jasno vedeti, da nasilje nima mesta v političnem procesu.

V Kremlju medtem poskus napada na Trumpa razumejo kot znak, da se kampanja pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA zaostruje. »Vidimo, kako napete so razmere tam, tudi med političnimi tekmeci – politični boj se stopnjuje,« je v izjavi povedal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine