Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Pahor: Vzemite si pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države

96 predčasnih volišč je že danes odprtih med 7. in 19. uro. Uporaba mask na voliščih je priporočljiva, ni pa obvezna, sporoča DVK.
Predčasno ni mogoče glasovati zunaj svojega volilnega okraja. FOTO: Črt Piksi/Delo
Predčasno ni mogoče glasovati zunaj svojega volilnega okraja. FOTO: Črt Piksi/Delo
Be. B., STA
19. 4. 2022 | 10:02
19. 4. 2022 | 13:57
5:24

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je danes začelo predčasno glasovanje. Volišča so se odprla ob 7. uri, volivci pa lahko svoj glas predčasno oddajo od danes do četrtka med 7. in 19. uro. Po vsej državi je odprtih 96 volišč, prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, volivec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila volivca, ampak samo osebni dokument (oz. potni list), s katerim lahko izkaže identiteto. Predčasno ni mogoče glasovati zunaj svojega volilnega okraja.

image_alt
Odnos političnih strank do zdravstva bo na volitvah ena izmed ključnih tem

Kot na svoji spletni strani pojasnjuje državna volilna komisija (DVK), lahko volivci predčasno glasujejo na volišču za predčasno glasovanje, ki ga je v njihovem okraju določila okrajna volilna komisija. Volišča za predčasno glasovanje so objavljena na spletni strani DVK. Kot dodajajo, so volišča za predčasno glasovanje praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami; denimo v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Do jutri še možne prijave za nekatere druge oblike glasovanja

Prijava na volitve je potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja. To med drugim velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, volivci pa se morajo za tak način glasovanja prijaviti do jutri.

Prvi dan predčasnih volitev na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi dan predčasnih volitev na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo

V sredo se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oziroma obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oziroma odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti DVK.

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ljubljani na predčasnem glasovanju oddal svoj glas. Ob tem je vse državljanke in državljane pozval k udeležbi na tokratnih državnozborskih volitvah. »S svojo odločitvijo, po svoji vesti in prepričanju, si vzemite pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države,« je dejal.

Vsak naš glas je neprecenljiv gradnik demokracije ter je pomemben in dragocen, saj z njim sporočamo svoja pričakovanja glede smeri razvoja države in soodločamo o mandatu za njeno vodenje, je prepričan predsednik republike.

Danes so na novinarski konferenci pred voliščem za predčasno glasovanje v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču z iniciativo Glas ljudstva, Inštitutom 8. marec in Sindikatom taksistov volivke in volivce pozvali, da svoj glas na letošnjih državnozborskih volitvah oddajo predčasno.

Gaja Brecelj iz Umanotere je poudarila, da je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi: »Glas ljudstva želi letos doseči rekordno volilno udeležbo in v središče predvolilnega časa umestiti vsebinsko razpravo o demokratični, zeleni in pravični družbi. Politiko želimo vrniti nazaj v roke ljudem in s tem krepiti demokracijo.«

Gaja Brecelj iz Umanotere je poudarila, da je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Gaja Brecelj iz Umanotere je poudarila, da je demokracija resnično demokratična le, če pri odločanju sodeluje kar največ ljudi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Filip Dobranič iz Danes je nov dan je povedal, da je Volitvomat izpolnilo že 75.000 ljudi. »Povprečno ga je na dan izpolnilo 2000 ljudi, v zadnjih dneh pa celo 3000. Pričakujemo, da bo v prihodnjih dneh število oseb, ki si bodo pri svoji odločitvi na letošnjih volitvah pomagali z Volitvomatom, še raslo. Hkrati je še enkrat pozval vse stranke, ki se do zdaj niso odzvale na zahteve Glas ljudstva in posledično niso bile vključene v Volitvomat, da to storijo čim prej.«

Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus je povedala, da je kampanja v zadnjem tednu zelo intenzivna in da si želijo predvsem, da je poštena in v skladu z zakonom. Tina Tomšič iz Inštitut 8. marec je predstavila njihov zakon proti škodljivim ukrepom oblasti in kampanjo Gremo volit!, s katero tako kot Glas ljudstva ljudi pozivajo k volilni udeležbi. Dejan Jefim iz Sindikata Taksistov pa je volivke in volivce obvestil o možnosti brezplačnega prevoza na volišče v nedeljo, 24. aprila.

Prvi dan predčasnih volitev na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi dan predčasnih volitev na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo

DVK je včeraj na dopisni seji sprejela sklep o spremembi navodil okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. V skladu z zadnjo spremembo vladnega odloka tako uporaba zaščitnih mask na volišču ne bo obvezna, temveč priporočljiva, razen tam, kjer je volišče organizirano v zdravstvenem domu ali domu za starejše. Preostali preventivni ukrepi (medsebojna razdalja, razkužila za roke, razkuževanje pisal, skrb za higieno rok in kašlja, zračenje prostorov) pa ostanejo veljavni, so sporočili iz DVK.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine