Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trgovine z oblačili in obutvijo se še ne bodo odprle

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B., Ka. M., Š. J., STA
7. 1. 2021 | 07:07
7. 1. 2021 | 22:24
38:42


22.20 Francosko-britanska meja še naprej zaprta

Zaradi novega seva novega koronavirusa na Otoku francosko-britanska meja do nadaljnjega ostaja zaprta, je nocoj sporočil francoski premier Jean Castex. Napovedal je tudi, da bodo številne ustanove v Franciji ostale zaprte najmanj do konca meseca, restavracije pa do sredine februarja. Vsaj do 20. januarja ostaja v veljavi tudi policijska ura.

20.15 (Ne)spoštovanje ukrepov: Policisti uvedli več kot 280 prekrškovnih postopkov

Zdravstveni inšpektorat je skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi med 28. decembrom in 3. januarjem opravil 3789 nazorov, povezanih z upoštevanjem protikoronskih ukrepov. Izrekli so 19 prekrškovnih sankcij, 315 opozoril in 146 upravnih ukrepov.

Policija pa je od 29. decembra do 4. januarja prejela 83 prijav o kršitvah odloka o omejitvi zbiranja in gibanja, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 589. Izrekla je 430 opozoril ali ukazov po zakonih o nalogah in pooblastilih policije in nalezljivih boleznih in po slednjem uvedla 281 prekrškovnih postopkov.

Policija je v tem obdobju na meji izdala 8530 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Samo od 2. do 4. januarja je na šestih mejnih prehodih, kjer so opravljali testiranje s hitrim antigenskim testom, izdala 1390 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicala 8984 obrazcev za napotitev v karanteno na domu, ker so osebe, ki so izpolnjevale pogoje za napotitev v karanteno na domu, opravile hitri antigenski test in je bil izvid testa negativen.

20.05 Muzeji in galerije od sobote zopet zaprti

Vlada je na današnji seji izdala odlok o zaprtju vseh muzejev in galerij v državi, ki v veljavo stopi v soboto in bo veljal najmanj do 15. januarja. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju določenih omejitev.

19.00 Vlada je podaljšala odloke, dodala pa je nekaj izjem

Vlada je na današnji seji podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, še naprej pa so dovoljene nekatere izjeme. Med te se poleg geodetskih storitev, čistilnih servisov in medicinske pedikure od sobote štejejo še gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Že sedaj lahko skladno s preteklimi odločitvami vlade delujejo med drugim prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

image_alt
Šolske klopi bodo prazne vsaj do 18. januarja


Obratujejo lahko tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošte in dostavne službe. Pogojno so omogočene tudi dimnikarske storitve. Prav tako so mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač. 

Omogočeno bo opravljanje geodetskih storitev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Omogočeno bo opravljanje geodetskih storitev. FOTO: Blaž Samec/Delo


Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja podaljšuje veljavnost le tistih, ki so oziroma bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja. Enako velja za izkaznice o vozniških kvalifikacijah ter za teoretični del vozniškega izpita.

18.07 Župan Ajdovščine: Visoko število okužb v ajdovski občini zaradi vdora bolezni v dom starejših

Visoko število novih okužb v zadnjih dneh na območju Občine Ajdovščina je posledica vdora in širjenja novega koronavirusa znotraj Doma starejših občanov in ne izvira iz množičnega druženja, je v odzivu na izjavo vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina dejal ajdovski župan Tadej Beočanin. Visoko število odkritih okužb je tudi posledica množičnega testiranja občanov ter testiranja vseh zaposlenih v vseh največjih ajdovskih podjetjih. Samo do srede so opravili več sto hitrih testov v številnih podjetjih v občini, ki zaposlujejo tudi delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so se po prazničnih obiskih vrnili na delo. Sicer pa je v Domu starejših občanov trenutno okuženih 52 stanovalcev, sem pa še niso šteti tisti, ki so bili danes testirani. Velika večina izmed okuženih stanovalcev je bila pred potrditvijo okužbe tudi prvič cepljena in nihče med njimi nima znakov ali težjih zapletov bolezni, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko.

image_alt
Komisija: Smrt ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu-19


»Kot občina spremljamo okužbe z novim koronavirusom po samih parametrih in po nobenem izmed preučevanih parametrov ne opažamo kakršnihkoli odstopanj od krivulje okužb ne po vaseh, delodajalcih ali družbenih skupinah. Povsod gre za neke povprečne vrednosti okužb, ki so razpršene med prebivalstvom,« je še dejal Beočanin. Zato se z izjavo vladnega govorca Jelka Kacina ne strinja in je bila po mnenju Beočanina podana »precej na pamet in brez poznavanja dejanske situacije na našem območju«. Poudaril je še, da smo v epidemiji očitno prišli do faze obtoževanja, ki ne rešuje problema tam, kjer bi ga vsi skupaj morali reševati.

V Ajdovščini so v sredo prvič opravili množično testiranje, skupno so odvzeli 119 brisov, od tega je bilo pozitivnih 11 ali 9,2 odstotka. V sredo so v ajdovski občini sicer zabeležili 27 okužb z novim koronavirusom, obolelih pa je v tem trenutku 252. Skupno je covid-19 doslej v občini prebolelo 593 oseb, umrl pa ni noben bolnik s covidom-19.

18.01 Prihodnji teden v zdravstvenih domovih začetek cepljenja starejših od 80 let

Prihodnji teden se začenja cepljenje proti covidu-19 za starejše od 80 let. Za to bo namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva, vsaka ambulanta jih bo dobila okoli 10. Cepilna mesta bodo v zdravstvenih domovih, s katerimi se morajo povezati koncesionarji in zasebniki za cepljenje svojih bolnikov in zaposlenih, poziva ministrstvo za zdravje.

image_alt
Naslednji bodo na vrsti starejši od 80 let


17.50 V Izraelu cepili 1,6 milijona oseb

V Izraelu, kjer so pred dvema tednoma zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom delno ustavili javno življenje, uvajajo dodatne ukrepe: zaprte bodo vse šole in vrtci razen tisti za otroke s posebnimi potrebami; še naprej bodo zaprti trgovski centri; obiski bodo dovoljeni le v družinskem krogu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je pozval prebivalce države, naj spoštujejo ukrepe, ki bodo začeli veljati opolnoči. 

V državi se je množično cepljenje proti covidu-19 začelo 20. decembra s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha. Minister za zdravje Juli Edelštajn je danes tvitnil, da je prvi odmerek cepiva prejelo 1,6 milijona Izraelcev, kar pomeni, da je Izrael država z največ cepljenimi ljudmi na svetu. V Izrael je medtem prispela prva pošiljka cepiva ameriške Moderne z več kot 100.000 odmerki. Izrael je pri Moderni kupil šest milijonov odmerkov cepiva.

Potek cepljenja v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. FOTO:  Ahmad Gharabli/AFP
Potek cepljenja v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu. FOTO:  Ahmad Gharabli/AFP


15.44 Poklukar: V UKC Ljubljana priprave na tretji val epidemije, treba je racionalizirati kadrovske vire

UKC Ljubljana te dni beleži več kot 50-odstoten porast prihodov v urgentno internistično ambulanto, ob tem pa se pripravlja na tretji val epidemije covida-19, je dejal generalni direktor zavoda Janez Poklukar. Opozoril je na pomanjkanje kadra s področja zdravstvene nege. Kot meni, bi bilo treba v državi racionalizirati kadrovske vire v zdravstvu. Če želijo obvladovati pričakovani tretji val epidemije covida-19 in pričakovan priliv v bolnišnice, bo treba po Poklukarjevem mnenju znotraj zdravstvenega sistema v celotni državi postaviti kadre s področja zdravstvene nege na delovna mesta, za katera so edini usposobljeni.

»Ta trenutek imamo po Sloveniji približno 850 medicinskih sester v referenčnih ambulantah, centrih za krepitev zdravja, v zdravstvenovzgojnem delu in nekaterih drugih deloviščih, ki ta trenutek, ko je ključno reševanje življenj, morda niso najbolj potrebna,« je dejal v izjavi za javnost, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ob tem je pozval k širšemu konsenzu in ustrezni prerazporeditvi kadrovskih virov.

15.40 Francoski finančni minister letos svari še pred večjo krizo

Koronavirusna kriza bo letos francosko gospodarstvo verjetno prizadela še bolj kot lani, je posvaril francoski finančni minister Bruno Le Maire. Ob tem je obljubil, da bo vlada z ukrepi še naprej podpirala gospodarstvo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. »Najtežje šele pride,« je ocenil minister, saj so strokovnjaki ob tem, da število okuženih strmo narašča, posvarili pred novim valom okužb zaradi potovanj in druženj med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Francoska vlada je sicer za letos napovedala šestodstotno rast, za lani pa pričakuje devetodstotni padec obsega bruto domačega proizvoda. »Letos bo več stečajev kot lani, kar bo povzročilo izgubo delovnih mest,« e dejal Le Maire.

15.00 V Estoniji prvič več kot tisoč novookuženih

V Estoniji, kjer so že zaostrili protikoronske ukrepe, so danes prvič potrdili več kot tisoč novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. V državi z okoli 1,2 milijona prebivalci so od začetka epidemije doslej potrdili skupno skoraj 32.000 okužb z virusom sars-cov-2. Doslej je umrlo 265 covidnih bolnikov, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) so razmere v tej pribaltski državi trenutno slabše kot, denimo, v Nemčiji.

14.45 Podjetniki za podaljšanje delnega povračila nadomestila plače

Klub slovenskih podjetnikov glede na zaostrene razmere in epidemijo vladi predlaga podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju do najmanj 31. marca z možnostjo še dodatnega podaljšanja. Ukrep se skladno s šestim protikoronskim zakonom izteče konec januarja. Vlado so pozvali, naj odločitev sprejme čim prej, da bodo podjetja informacije prejela pravočasno in da ob koncu meseca ne bi bilo prevelikega odpuščanja zaposlenih.

14.00 V razvoju cepiva proti covidu-19 združila moči Bayer in Curevac

V razvoju in proizvodnji cepiva proti covidu-19 sta moči združili nemški farmacevtski podjetji Bayer in Curevac. V skladu z dogovorom bo imel Curevac, ki je decembra začel tretjo fazo testiranja svojega cepiva, dostop do Bayerjevih strokovnih virov in vzpostavljene infrastrukture, sta danes sporočili podjetji. Curevac s sedežem v nemškem mestu Tübingen že dolgo razvija svoje cepivo, sredi decembra pa je na okrog 35.000 prostovoljcih v Evropi in Latinski Ameriki začel zadnjo, tretjo fazo testiranja. Podobno kot pri nemškem podjetju Biontech, ki se je pri razvoju cepiva povezalo z ameriškim Pfizerjem, gre za še eno manjše podjetje, ki je združilo moči s farmacevtskim velikanom.

13.57 Plenković: Prvi odmerki Moderninega cepiva na Hrvaškem 11. januarja

Na Hrvaškem prvih 4000 odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriške družbe Moderna pričakujejo 11. januarja, je danes na seji hrvaške vlade povedal premier Andrej Plenković. Spomnil je, da so pri Moderni naročili milijon odmerkov cepiva, do konca marca pa pričakujejo, da bodo dobili približno 90.000 odmerkov tega cepiva. Plenković je izrazil pričakovanje, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) januarja odobrila tudi uporabo cepiva družbe AstraZeneca, ki ga je razvila skupaj z oxfordsko univerzo. Meni, da bo to za Hrvaško posebej pomembno, ker 2,7 milijona od skoraj šest milijonov naročenih odmerkov cepiva odpade na AstraZeneco. Pričakuje, da bodo na Hrvaško do začetka pomladi prispele zajetnejše količine cepiva različnih proizvajalcev.

13.45  Žičničarji nezadovoljni z obiskom smučišč

Žičničarji so nezadovoljni z obiskom smučišč, saj bi imeli glede na pripravljenost smučarskih prog v običajnih pogojih v teh dneh nekaj tisoč smučarjev na dan, zdaj pa so številke drastično manjše. Manjšega obiska po oceni žičničarjev ne gre pripisati le zahtevam po negativnih testih na novi koronavirus, temveč tudi omejitvam gibanja na regije. Kot so za STA danes povedali v Združenju slovenskih žičničarjev, se na vse možne načine trudijo za spremembo trenutnega odloka glede testiranj na novi koronavirus. Stalno so v pogovorih z vlado, vendar za zdaj ostajajo pogoji obratovanja nespremenjeni, čeprav tako zdravniška stroka kot združenje vztrajata, da je smučanje varno in da se pri tej dejavnosti okužba relativno težko prenaša.

image_alt
Brez negativnih izvidov ne bo smučanja


13.26 V jeseniški bolnišnici se pripravljajo na nov porast števila bolnikov s covidom-19

V Splošni bolnišnici Jesenice se je v zadnjih tednih poznala boljša epidemiološka slika gorenjske regije. Ob zmanjšanem številu bolnikov so lahko pred tednom dni enega od traktov za bolnike s covidom-19 celo zaprli. Zdaj pa se že pripravljajo na nov val, ki ga glede na rast števila okužb pričakujejo v prihodnjih dneh in tednih. Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj je povedala, da je v zadnjem času gorenjska regija, kar se epidemiološke situacije tiče, kar solidna. To se je odrazilo tudi v tem, da so v prazničnem tednu lahko zaprli enega od oddelkov za covid-19, kar je bilo dobrodošlo predvsem za zaposlene. Tako lahko namreč nekateri v tem času koristijo kakšen dan letnega dopusta in se spočijejo pred pričakovanim novim navalom bolnikov s covidom-19.

13.20 V mariborskem UKC 162 hospitaliziranih, na intenzivnem oddelku 46 pacientov
 
V UKC Maribor je trenutno v bolnišnični oskrbi 162 pacientov, od tega je na intenzivnem zdravljenju 46 bolnikov s covidom-19. V sredo so umrli štirje bolniki, skupno pa je bilo doslej iz mariborskega UKC odpuščenih 1080 bolnikov. V sredo je bilo med zaposlenimi skupno 162 covidnih odsotnosti (karantena, morebitni stik, okužbe, varstvo otrok), in sicer 34 zdravnikov in 75 delavcev zdravstvene nege. Med 175 odsotnimi gre za 102 primera varstva otrok (šola na daljavo), je razvidno iz sporočila za javnost.

image_alt
Težave pri hitrem testiranju


Lani so zaradi epidemije v mariborskem UKC obravnavali okoli 95.000 bolnikov manj in opravili približno 6000 večjih operativnih posegov manj kot v letu 2019, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

13.17 Merklova opozarja, da najhujši meseci pandemije še prihajajo

V pandemiji covida-19 v Nemčiji za zdaj še ni možno preklicati opozorila, je danes poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Prepričana je namreč, da je pred Nemčijo še nekaj težkih mesecev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Seveda so najhujši meseci pandemije še pred nami, in to se lahko sluti,« je povedala kanclerka na srečanju poslancev Krščansko-socialne unije (CSU) v parlamentu. Dodala je, da je obenem prisotno tudi upanje v obliki cepiva. V Nemčiji so doslej proti covidu-19 cepili več kot 417.000 ljudi, je razvidno iz podatkov pristojnega Inštituta Roberta Kocha. To je okoli pet ljudi na tisoč prebivalcev.

Merklova je prepričana, da je pred Nemčijo še nekaj težkih mesecev. FOTO: Kay Nietfeld/AFP
Merklova je prepričana, da je pred Nemčijo še nekaj težkih mesecev. FOTO: Kay Nietfeld/AFP


12.37  WHO ob novih sevih koronavirusa poziva k zaostrenim ukrepom

Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa pozvala k ukrepanju. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je opozoril, da je Evropa trenutno na prelomni točki v pandemiji covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. »To so alarmantne razmere, ki pomenijo, da moramo za krajši čas okrepiti javno zdravje in družbene ukrepe, da zagotovimo sploščitev strme vertikalne krivulje v nekaterih državah,« je dejal Kluge ob porastu števila okužb v nekaterih državah in odkritju bolj nalezljivih sevov.

Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi. »Brez povečanega nadzora za upočasnitev širjenja se bo povečal pritisk na zdravstvene ustanove, ki so že zdaj pod pritiskom,« je opozoril. Med priporočenimi ukrepi je naštel nošenje zaščitnih mask, omejitev druženja, ohranjanje fizične razdalje in higieno rok. To je treba po njegovem prepričanju pospremiti z obširnim testiranjem, karanteno, izolacijo in cepljenjem. Organizacija še domneva, da bi lahko novi sev, ki so ga prvič potrdili v Angliji, v regiji hitro zamenjal druge. Trenutno so ga potrdili v 22 evropskih državah.

12.22 Na Hrvaškem lani za polovico manj turističnih prenočitev

Na Hrvaškem so lani našteli 7,8 milijona turističnih prihodov in 54,4 milijona prenočitev, je danes sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). To je bilo le 37 odstotkov prihodov in 50 odstotkov prenočitev iz rekordnega turističnega leta 2019. Slovenskih prenočitev je bilo 8,3 milijona. Kljub posledicam na turizem, ki jih je povzročila pandemija covida-19, je zadovoljstvo s turističnimi rezultati izrazila hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Po njenem mnenju 54 milijonov prenočitev kaže, da se je sektor turizma hitro in kakovostno prilagodil novim okoliščinam. Predsednik HTZ Kristjan Staničić je poudaril, da je Hrvaška kljub vsem izzivom dosegla enega najboljših turističnih rezultatov med sredozemskimi državami.

12.18 Češka podaljšala stroge omejitvene ukrepe do 22. januarja

Češka je danes podaljšala trenutno veljavne stroge ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa do 22. januarja. Izključene niso niti dodatne zaostritve, je v Pragi dejal zdravstveni minister Jan Blatný. V državi trenutno velja najvišja raven ogroženosti zaradi širjenja novega koronavirusa, kar s seboj prinaša stroge ukrepe. Na prostem se lahko srečata največ dve osebi. Zaprte so vse trgovine, z izjemo živilskih, drogerij in lekarn, pa tudi hoteli, restavracije in kulturne ustanove. Med 21. in 5. uro velja nočna prepoved gibanja. V zadnjih 24 urah je Češka že drugi zaporedni dan imela rekordno število novih okužb. Zdravstvene službe poročajo o 17.668 primerih. Od začetka epidemije so v državi s približno 10,7 milijona prebivalcev našteli že skoraj 795.000 potrjenih okužb, umrlo je 12.621 covidnih bolnikov.

FOTO: David W Cerny/Reuters
FOTO: David W Cerny/Reuters


12.17 V celjski bolnišnici znova narašča število covidnih bolnikov

V celjski bolnišnici se znova soočajo z naraščanjem števila covidnih bolnikov. Tako je danes na navadnih covidnih bolniških posteljah hospitaliziranih 116 bolnikov, na intenzivnih bolniških posteljah pa 20 bolnikov. Med prazniki je bilo dnevno hospitaliziranih med 110 in 115 bolnikov s covidom-19, so danes povedali v bolnišnici. Po mnenju celjskih epidemiologov sta vzroka ponovne rasti števila covidnih bolnikov sproščanje ukrepov in zasebno druženje med božično-novoletnimi prazniki.

12.15 Epidemija pospešila procese digitalizacije tudi na podeželju

Epidemija je pospešila proces digitalizacije tudi v delovanju lokalnih skupnosti, a še vedno ostaja veliko občin in državljanov, ki jim je iz različnih razlogov uporaba interneta in digitalnih orodij onemogočena, so ugotavljali udeleženci spletne okrogle mize na to temo. Težave so seveda povezane s pokritostjo območij z internetno povezavo. Župani Ajdovščine, Kočevja in Raven na Koroškem, ki so sodelovali v pogovoru o izzivih digitalizacije slovenskih občin v organizaciji inštituta za digitalizacijo IPM Digital, so poudarili, da niti občine niti država tam, kjer obstaja tržni interes, pri vzpostavljanju internetne infrastrukture ne smejo pomagati, pač pa jim ostane le, da komercialne ponudnike poskušajo prepričati v pokrivanje teh območij.

12.04 V Ljubljani začasno ustavljajo množično testiranje na novi koronavirus

Zdravstveni dom Ljubljana z današnjim dnem začasno ustavlja izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus. Kot so pojasnili, namreč ne razpolagajo z ustreznimi materiali za jemanje brisov. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bi se sicer moralo nadaljevati danes, od 11. ure dalje, v Športni dvorani Kodeljevo. V Zdravstvenem domu Ljubljana so pri tem zagotovili, da bodo testiranje ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne materiale. Začasno pa se ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah, so sporočili iz občine Medvode.

image_alt
V Ljubljani zaradi neustreznih paličic ustavili množično testiranje


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


11.55 ETI pomaga v boju s koronavirusom
 
V izlaškem ETI Elektroelementu zaposlenim omogočajo plačano odsotnost z dela za opravljanje prostovoljne pomoči. Tako trenutno njihove zaposlene kot prostovoljke pomagajo v Domu starejših občanov Polde Eberl – Jamski Izlake in v Splošni bolnišnici Trbovlje. Izlaški ETI Elektroelement in Trenkwalder, eno vodilnih mednarodnih podjetij za opravljanje storitev na področju zaposlovanja in kadrovskega svetovanja v Srednji in Vzhodni Evropi, sta podprla pobudo štirih zaposlenih v Etiju in jim omogočila plačano odsotnost z dela za čas, ko bodo tri kot prostovoljke pomagale v Domu starejših občanov Polde Eberl – Jamski, ena pa v Splošni bolnišnici Trbovlje. Eti, ki ga vodi Celjan Tomaž Berginc, je sodeloval tudi pri nakupu respiratorjev za Splošno bolnišnico Trbovlje.

Na širši pomen prostovoljstva, brez katerega številne aktivnosti, ki jih jemljemo kot samoumevne, ne bi bile mogoče, saj skupaj z nevladnimi organizacijami in civilno družbo predstavljajo svojevrsten korektiv anomalij v družbi, še posebej v kriznih situacijah, opozarja tudi Tomaž Medved, direktor v kadrovski družbi Trenkwalder. »Prostovoljstvo je način življenja, ki na svojevrsten način bogati in gradi solidarnost, poglablja odnose med ljudmi, pri mladih pa prispeva tudi k njihovemu razvoju, osebnostni rasti ter krepitvi lastnega sistema vrednot. Dinamika in delo v posebnih okoliščinah jim omogočata tudi pridobivanje dragocenih izkušenj,« pravi Medved.

11.32 V Posavju visoka stopnja okuženosti domnevno posledica neodgovornega ravnanja posameznikov

Posavje ima že dlje časa najslabšo epidemiološko sliko v državi, takšno stanje pa je po mnenju tamkajšnjih pristojnih posledica neodgovornega ravnanja posameznikov in neupoštevanja nujnih zaščitnih ukrepov. Rast okužb pripisujejo predvsem sestajanju pred in med novoletnimi prazniki, rast števila okužb zaznavajo tudi v nekaterih domovih starejših občanov. Na sestanku razširjenega štaba civilne zaščite Občine Sevnica v sredo so menili, da glede na izkušnje zadnjega obdobja ni pričakovati izboljšanja, če se ne bo dovolj spremenilo tudi ravnanje ljudi.

11.16  Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 562 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 3614 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Pred televizijskimi kamerami se je danes proti novemu koronavirusu cepil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je občutno nižje kot prejšnji četrtek, ker so zaradi dela prostega dne v sredo testirali manj ljudi. Prejšnji četrtek so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb z novim koronavirusom, četrtek pred tem pa je bilo ob 8343 testih 2233 okužb. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji 19 okužb. Iz istrske županije poročajo o le dveh novih primerih, a so opozorili, da so zaradi praznika v sredo testirali manj ljudi kot običajno ob delovnikih. Praviloma imajo največje dnevno številno novih okužb na območju Zagreba in Splita. Na Hrvaškem je trenutno 6272 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2284 bolnikov s covidom-19, od tega 200 na ventilatorjih. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


10.14 V sredo potrdili 2663 novih okužb, umrlo je 23 bolnikov s covidom-19

V sredo so opravili skupno 18.280 testiranj (s PCR in hitrimi testi). Skupno so odkrili 2663 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnični oskrbi je 1169 bolnikov, na intenzivni negi je 189 bolnikov. Umrlo je 23 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila na svojem twitter profilu.



Včeraj so med novimi okužbami izstopale naslednje občine: Nova Gorica z 48, Ajdovščina s 27, Koper s 63, Brežice s 43, Krško z 51, Novo mesto s 44, Sevnica s 37, Zagorje ob Savi s 43, Črnomelj z 32, Celje z 82, Dravograd s 30, Laško z 31, Šentjur z 42, Slovenj Gradec s 44, Žalec s 35, Murska Sobota s 43, Kranj s 60, Ljubljana z 235, Domžale s 54, Ivančna Gorica z 32 in Maribor s 85, je na dopoldanski vladni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

V torek se je v domovih za starejše na novo okužilo 106 stanovalcev in 45 zaposlenih, skupaj 151. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je v torek na novo okužilo 19 stanovalcev in dva zaposlena, v zavodih v pristojnosti MDDSZIEM skupaj predvčerajšnjim 172. V torek je bilo največ okužb v DSO, in sicer Zavod Sv. Terezije Dobrepolje: 24, Dom starejših Šentjur: 21, Koroški dom starostnikov: 18, DU Ajdovščina: 19. Včeraj se je v DSO na novo okužilo 21 stanovalcev in 17 zaposlenih. V petih PSVZ pa osem stanovalcev in štirje zaposleni, skupaj 50.

image_alt
Komisija: Smrt ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu-19


09.11 ZSSS o nadaljnjih aktivnostih proti določbi o upokojevanju starejših delavcev

ZSSS vztraja, da sta člena sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na po njihovih besedah prisilno upokojevanje starejših delavcev, diskriminatorna in ustavno sporna. »Predlagali bomo ustavno presojo sprejete določbe tega zakona in predlagali začasno zadržanje uveljavitve,« je napovedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Reprezentativne sindikalne centrale so v sredo na zagovornika načela enakosti in na varuha človekovih pravic naslovile poziv k oceni diskriminatornosti teh dveh členov. Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je že začel postopek. Če bo ocenil, da je predpis diskriminatoren, bo o tem obvestil predlagatelja zakona in državn zbor oziroma bo sprožil zahtevo za presojo ustavnosti, je napovedal. Kot je v komentarju na to temo, ki so ga danes poslali iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), zapisala Jerkičeva, bodo o stanju socialnega dialoga in posegih v delovnopravno zakonodajo brez sodelovanja socialnih partnerjev obvestili evropsko komisijo, kjer je, kot je dodala, socialni dialog ena od prioritetnih vrednot. Po njenih napovedih bodo o tem obvestili tudi sindikalne organizacije na evropski ravni.

08.56 V SB Slovenj Gradec se bo cepilo več kot štiristo zaposlenih

Za cepljenje proti sars-cov-2 se je tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec prijavilo 423 zaposlenih ali skoraj 45 odstotkov vseh, vsak dan pa prihajajo še dodatne prijave. Do konca današnjega dne bodo cepili 360 zaposlenih. Cepiti so začeli 30. decembra in cepili prvih 20 zaposlenih na najbolj izpostavljenih deloviščih. V nadaljevanju bodo cepili tudi administrativno osebje. Tisti, ki se ne želijo cepiti, bodisi dvomijo o varnosti in preizkušenosti cepiva, omenjajo neželene učinke, bodisi imajo bolezenske pridržke, kot denimo alergije, v nekaterih primerih pa je čutiti tudi negativni vpliv socialnih omrežij in laičnih oziroma pavšalnih komentarjev. V bolnišnici bodo »dvomljivce« med osebjem poskušali objektivno ozaveščati in jih informirati tudi prek bolnišničnih socialnih omrežij, s promocijskimi kampanjami o koristi cepljenja in z lastnimi zgledi. Doslej je covid-19 prebolelo 277 zaposlenih, 34 pa jih je odsotnih zaradi aktivnega prebolevanja.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


08.03 V londonskih bolnišnicah kmalu ne bo več prostora

Bolnišnice v Londonu bi lahko bile zaradi covida-19 kmalu preobremenjene, trenutno jim je na voljo 5500 postelj, s katerimi lahko razpolagajo v primeru velikega porasta okužb, so sporočili vodilni iz angleške državne zdravstvene službe. Regionalni zdravstveni direktor je v sredo popoldne prek zooma z najstarejšimi zdravniki v mestnih bolnišnicah delil skrb vzbujajočo analizo, piše Guardian. V svojem poročilu je dr. Vin Diwaker dejal, da je ogromno ljudi, ki se zaradi covida-19 počutijo zelo slabo, kar pa bi lahko vodilo v nujno potrebo po 1932 do 5422 posteljah do 19. januarja. Bolnišnice se bodo do takrat soočile z resnim pomanjkanjem postelj, tudi če se londonska bolnišnica Nightingale znova odpre in jim uspe povečati ponudbo postelj in če se ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa, med njimi zadnji lockdown, že tretji v Angliji, izkažejo za učinkovite.   

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


07.52  Na Kitajskem število novih okužb najvišje v zadnjega pol leta

Na Kitajskem v zadnjih nekaj dneh zaznavajo največji izbruh novega koronavirusa v zadnjega pol leta. Potem ko je bila epidemija v državi od poletja večinoma pod nadzorom in so imeli le posamične primere okužbe, se je v provinci Hebei v bližini Pekinga njihovo število v zadnjih dneh povzpelo na več kot 200, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjem dnevu so na Kitajskem potrdili 63 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od lanskega julija, pristojne službe pa poskušajo izolirati žarišče virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večino novih okužb so potrdili v mestu Shijiazhuang, glavnem mestu province Hebei, ki leži približno 300 kilometrov severovzhodno od Pekinga. Na tem območju so zaprti nekateri stanovanjski predeli, zaprti so vrtci in šole, prekinjene so prometne povezave z avtobusi, vlaki in letali.

Kitajska je od začetka epidemije poročala o 4634 smrtnih primerih in več kot 87.000 okužbah, največ v Wuhanu, kjer je virus najprej izbruhnil. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Kitajska je od začetka epidemije poročala o 4634 smrtnih primerih in več kot 87.000 okužbah, največ v Wuhanu, kjer je virus najprej izbruhnil. FOTO: Thomas Peter/Reuters


7.02 Japonska za večino Tokia razglasila izredne razmere

Japonska je menda danes za širše območje Tokia razglasila izredne razmere, in sicer po tem, ko so v glavnem mestu in po državi poročali o rekordnem številu primerov koronavirusa, navaja Guardian. Premier Jošihide Suga se je znašel pod pritiskom lastnih zdravstvenih strokovnjakov, da ukrepa, saj se država spopada s tretjim valom okužb, ki je veliko hujši od prejšnjih. V Tokiu so v sredo potrdili 591 novih primerov okužbe, medtem ko je število vseh okuženih po državi preseglo 6000, kar je tudi največ doslej. Ukrepi, ki bodo začeli veljati jutri in bodo veljali do 7. februarja, bodo manj strogi od zapiranja nekaterih drugih držav in v primerjavi s pomladnim izrednim stanjem na Japonskem. Šole ne bodo zaprte, dovoljeno bo nadaljevanje športnih prireditev, pri čemer bo zgornja meja za gledalce 5000 ljudi oziroma 50-odstotna zasedenost na vseh manjših prizoriščih.

00.30 Na vladi danes pričakovati razpravo o odpiranju vrtcev in šol

Na današnji seji vlade je pričakovati razpravo o možnosti odpiranja šol in vrtcev. Srečanje premiera Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanje v sredo je sicer pokazalo, da vlada in zdravstvena stroka nista najbolj naklonjeni temu, da bi se učenci prve triade v šolo vrnili že prihodnji teden ali da bi se odprli tudi vrtci.

image_alt
Janša: Šole zagotovo ne bo 11. januarja


Kot je namreč v sredo na srečanju povedal Janša, je postopno odpiranje vrtcev in šol večinoma odvisno od epidemiološkega položaja, ki pa se po sprostitvi nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki poslabšuje in bo tako verjetno še vsaj deset dni.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine