Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šolske klopi bodo prazne vsaj do 18. januarja

Od sobote naprej na petih mejnih prehodih s Hrvaško ne bo več možnosti hitrega testiranja. Od jutri bo prepovedana uporaba žičniških naprav.
Epidemiološke razmere v Sloveniji niso dobre. FOTO: Jure Eržen/Delo
Epidemiološke razmere v Sloveniji niso dobre. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ka. M.
7. 1. 2021 | 16:25
7. 1. 2021 | 17:42
2:47
Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je vlada podaljšala večino veljavnih ukrepov, je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Učenci, dijaki in študentje – z izjemo učencev s posebnimi potrebami oziroma prilagojenim programom – se v izobraževalne ustanove ne bodo vrnili vsaj do 18. januarja. Vrnitev v šole po Kacinovih besedah sicer ostaja prioriteta vlade. 

image_alt
Janša: Šole zagotovo ne bo 11. januarja


Omejitve gibanja še naprej ostajajo, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Spremembe pa bodo na zunanji meje Slovenije in drugih kontrolnih točkah: od sobote se lahko prehaja meje tako z negativnim PCR testom kot tudi hitrim antigenskim testom. Hitri antigenski test mora biti opravljen v članici EU oziroma članici schengenskega območja. PCR test se bo lahko opravilo tudi v tretjih državah v določenih institucijah v, denimo, Bosni in Hercegovini ter Srbiji.



Možnost hitrega testiranja na petih kontrolnih točkah na meji s Hrvaško od sobote naprej ne bo več omogočena. V primeru, da oseba ob vstopu v Slovenijo nima negativnega testa, bo napotena v karanteno, karanteno pa se bo lahko skrajšalo po petih dneh ob predložitvi negativnega testa. Karanteno bodo po petih dneh lahko skrajšali vsi, ki imajo v Sloveniji prijavljeno začasno oziroma stalno prebivališče.

Popoldansko novinarsko konferenco, na kateri sta poleg vladnega govorca sodelovala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, si lahko ogledate tukaj


Žičnice bodo jutri ponovno obstale


Vlada je odločila, da javni potniški promet še naprej (v omejenem obsegu) ostaja odprt, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Z jutrišnjim dnem pa je nasprotno prepovedana uporaba žičniških naprav po celotni Sloveniji; naprave bodo lahko uporabljali le profesionalni športniki. Lastnikom žičniškim naprav bodo stroški zaradi neobratovanja povrnjeni, je povedal minister in utemeljil, da so odločitev sprejeli, saj si želijo preprečiti, da bi poškodbe pri smučanju dodatno obremenile zdravstvo. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine