Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gantar verjame, da bi morali certifikati hitrih testov držati

Nekdanji zdravstveni minister, ki je podpisal pogodbo s podjetjem Majbert Pharm, pravi, da njegove lastniške strukture in strankarskih povezav ni poznal.
V pogodbi, podpisani s podjetjem Majbert Pharm, je po besedah Tomaža Gantarja klavzula, ki določa, da se razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti.<br />
FOTO: Blaž Samec/Delo
V pogodbi, podpisani s podjetjem Majbert Pharm, je po besedah Tomaža Gantarja klavzula, ki določa, da se razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti.<br /> FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
6. 1. 2021 | 16:37
6. 1. 2021 | 17:14
4:14
Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podpisal pogodbo s podjetjem Majbert Pharm za dobavo hitrih testov po ceni 1,982 evra z DDV za test, je za STA pojasnil, da je bila nabava hitrih testov nujna. Nadzor, ki ga je nad zanesljivostjo izbranih testov po mnogih pomislekih v strokovni in širši javnosti sprožila Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), zdaj pozdravlja.

Na ministrstvu za zdravje so danes pojasnili, da so jim od pol milijona kupljenih hitrih antigenskih testov doslej dostavili 241.350. Od tega so jih 64.650 namenili za množično testiranje, 156.700 za zdravstvene domove in 20.000 testov za testiranje na državnih mejah. Nov razpis za nakup milijona hitrih testov še ni bil objavljen.

image_alt
V Italiji želijo cepiti do 70 tisoč ljudi na dan


Gantar je povedal, da je ministrstvo izbralo ponudnika za dobavo pol milijona hitrih antigenskih testov, ki je izpolnjeval vse zelo stroge kriterije, dokazoval je vse potrebne dokumente in certifikate ter ponudil daleč najbolj ugodno ceno. Tako ministrstvo ni imelo druge izbire, kot da pogodbo s tem podjetjem podpiše, je dodal.

Opozoril je še, da je v pogodbi klavzula, ki določa, da se pogodba s ponudnikom razveljavi, če se izkaže, da testi ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Ozadja ponudnikov, pravi, ni poznal


Gantar, ki je omenjeno pogodbo podpisal ob koncu svojega ministrovanja, je tudi dejal, da z lastniško strukturo podjetja oziroma z morebitnimi strankarskimi povezavami ni bil seznanjen. Tudi sicer ni sodeloval v postopku nabave, pogodbo je podpisal po tistem, ko mu je razpisna komisija zagotovila, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji in da je njihova cena najugodnejša.

Po njegovem mnenju je prav, da JAZMP preveri kakovost teh hitrih testov. Sam verjame, da bi morali njihovi certifikati držati.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

 

»Absolutno nedostojno in neprimerno«


Glede objav na družbenih omrežjih lastnikov tega podjetja in njunih poslovnih partnerjev je Gantar izjavil, da je tako obnašanje in ravnanje v teh časih, pa tudi nasploh, absolutno nedostojno in neprimerno. A zakonske možnosti, da zaradi tega ne bi sklenili pogodbe, ni, je povedal. Po njegovih besedah bi pa imel bistveno večje pomisleke pred podpisom pogodbe, če bi za to vedel že takrat.

Ministrstvo za zdravje je sicer podjetje Majbert Pharm izbralo po ponovljenem postopku. Najprej je javno naročilo objavilo v začetku decembra, a takrat noben od ponudnikov ni izpolnjeval zahtevanih kriterijev oziroma dovolj nizke cene, zato je postopek ponovilo.

V drugem postopku je ponudbe oddalo 16 ponudnikov, štirje so izpolnjevali zahtevane tehnične specifikacije. Med njimi so se odločili za najugodnejšega, to je podjetje Majbert Pharm, ki je ponudil ceno manj kot dva evra za test vključno z DDV.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine