Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija ostaja temno rdeča

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Testiranje na Covid-19. FOTO: Blaž Samec/Delo
Testiranje na Covid-19. FOTO: Blaž Samec/Delo
Be. B., M. B., STA
30. 9. 2021 | 07:55
30. 9. 2021 | 20:13
14:04
20.15 ECDC opozarja na tveganja rahljanja ukrepov pred zadostno precepljenostjo

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) svari pred porastom okužb z novim koronavirusom jeseni v državah, kjer raven precepljenosti še ni zadostna, zlasti v primeru sproščanja omejitvenih ukrepov. V celoti je cepljenih 61,1 odstotka celotnega prebivalstva EU, Norveške, Islandije in Lihtenštajn, so navedli danes.

Državam z deležem cepljenih na ravni evropskega povprečja ali pod njim in ki nameravajo v naslednjih dveh tednih rahljati ukrepe, se do konca novembra obeta bistven porast števila okužb, sprejemov v bolnišnice in smrti, je v poročilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, opozoril ECDC.

Doslej so le Malta, Portugalska in Islandija v celoti proti covidu-19 cepile več kot 75 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih vlade cepljenih okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa okoli 47 odstotkov.

18.05 Na Hrvaškem podaljšali veljavnost covidnih potrdil na eno leto

Na priporočilo Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) so na Hrvaškem podaljšali veljavnost evropskega digitalnega covidnega potrdila z 270 na 365 dni, so objavili na spletni strani eudigitalnacovidpotvrda.hr. Kot so pojasnili, se podaljšana veljavnost nanaša na vsa nova in že izdana potrdila. Državljanom, ki že imajo potrdila, ne bo treba še enkrat vložiti zahteve, ker bodo obstoječa potrdila avtomatično podaljšali, so pojasnili.

Hrvaška bo 4. oktobra uveljavila obvezna evropska digitalna covidna potrdila za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Če niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na novi koronavirus, priporočljivo pred prihodom v službo. Testiranje je priporočeno najmanj dvakrat tedensko. Brez izpolnjenih pogojev PCT zaposleni v zdravstvu ne bodo mogli priti na delovno mesto. Pogoj PCT ne velja za osebe, ki dostavljajo blago v zdravstvene ustanove in se v njih ustavljajo za kratek čas, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Podobni ukrepi veljajo tudi za zaposlene v sektorju socialne oskrbe. Uporabniki tovrstnih storitev ne potrebujejo dokazil o pogojih PCT, temveč bodo pred vstopom v ustanovo morali podpisati izjavo, da niso imeli vročine niti težav z dihanjem ter da niso bili v stiku z okuženimi z novim koronavirusom. Pred vhodom jim bodo izmerili telesno temperaturo.

17.40 Rusija zaostruje nadzor 

Ruske oblasti zaostrujejo nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj v državi vztrajno narašča število smrti, povezanih s covidom-19. V zadnjem dnevu je umrlo 867 covidnih bolnikov, kar je največ doslej. Oblasti ugotavljajo, da bodo morale več naporov vložiti tudi v prepričevanje ljudi, naj se cepijo.

Rusija, ki šteje približno 146 milijonov prebivalcev, že več mesecev beleži visoko število s covidom povezanih smrti. Glede na uradne podatke skupno število žrtev znaša nekaj več kot 207.000, a naj bi bilo dejansko število še višje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V okviru zaostritve nadzora nad spoštovanjem preventivnih ukrepov v Moskvi sedaj več nakupovalnim središčem grozi začasno zaprtje, ker obiskovalci niso nosili zaščite za predel ust in nosu.

Glede na uradne podatke skupno število žrtev znaša nekaj več kot 207.000 FOTO: Alexander Nemenov/AFP
Glede na uradne podatke skupno število žrtev znaša nekaj več kot 207.000 FOTO: Alexander Nemenov/AFP


17.15 Slovenija na zemljevidu ECDC ostaja temno rdeča

Slovenija na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja označena s temno rdečo barvo. Poleg Slovenije sta od evropskih držav v celoti temno rdeči še Estonija in Litva, tako pa je obarvana tudi hrvaška prestolnica Zagreb. S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 604, kar je 44 manj kot teden dni prej. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči. Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji med najslabšimi v EU. V primerjavi s preteklim tednom so se razmere poslabšale v Litvi in Estoniji, ki sta po novem tudi temno rdeči. Tako so obarvane še hrvaška prestolnica Zagreb in posamezne regije v Romuniji.

12.42 Europa Donna Slovenija poziva ženske k skrbi za zdravje tudi med epidemijo

Združenje Europa Donna Slovenija ob začetku rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, poziva ženske k skrbi za zdravje. V času epidemije covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, vabilom presejalnih programov pa se moramo odzivati, so poudarili. V ospredje rožnatega oktobra so postavili pomen odgovornosti za svoje zdravje, ki je v času epidemije še toliko bolj pomembno. Po podatkih Registra raka je bilo v prvem valu diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj, medtem ko sta drugi in tretji val epidemije nekoliko manj vplivala na število novo odkritih primerov raka, je na današnji novinarski konferenci združenja poudarila vodja registra in klicnega centra programa Dora na Onkološkem inštitutu Ljubljana Katja Jarm.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.36 Na Otoku s koncem ukrepa subvencioniranega čakanja na delo pričakujejo odpuščanja

S koncem meseca se bo v Veliki Britaniji končal vladni ukrep subvencioniranega čakanja na delo. Temu bodo posledično sledile tudi izgube delovnih mest, je za britanski Sky News pojasnil Simon Clarke s finančnega ministrstva. Po ocenah britanskega statističnega urada naj bi bilo ogroženih skoraj milijon delovnih mest. Odločitev o podaljšanju ukrepa subvencioniranega čakanja na delo do konca septembra je britanska vlada sprejela marca letos. Ocen, koliko delovnih mest bo izgubljenih, Clarke ni podal, je pa poudaril, da so s pomočjo tega ukrepa v zadnjih 18 mesecih zaščitili 11,6 milijona delovnih mest, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Nekateri bodo delo našli v gostinstvu in turizmu, dveh dejavnostih, ki v zadnjem času okrevata. Ekonomisti so vseeno opozorili, da bo prišlo do povečanja stopnje brezposelnosti.

10.42 Včeraj v Sloveniji še 1028 okužb z novim koronavirusom

V sredo so opravili 5753 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, 1028 jih je bilo pozitivnih, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 17,7 odstotka opravljenih testov. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 12.804 aktivnih primerov okužbe, kar je 291 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 864, kar je tri več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili v povprečju 604 okužbe na 100.000 prebivalcev, kar je 14 manj v primerjavi s povprečjem dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 420 ljudi, med njimi je najmlajši star 21 let. 109 bolnikov je na intenzivni terapiji, najmlajši je star 27 let. V sredo je umrlo pet bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.
Polno precepljenih je 998.804 ljudi oziroma 47 odstotkov celotne populacije, z enim odmerkom pa 53 odstotkov populacije.



V sredo so sicer opravili tudi 27.269 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s testi PCR. Delež pozitivnih PCR-testov je bil v sredo za 3,2 odstotne točke nižji kot dan prej. 

07.40 V Avstraliji cepivo Pfizer in Moderna zdaj za vse, starejše nad 60 let

Avstralci, stari 60 let in več, bodo lahko od petka dobili cepiva Pfizer in Moderna, ne glede na njihovo državo ali ozemlje bivanja, je napovedal zdravstveni minister Greg Hunt, poroča Guardian. Hunt je dejal, da bi razširitev izbire cepiva z AstraZenece na cepiva mRNA lahko pomagala več kot 300.000 starejšim, ki so čakali na cepljenje. Kot so pojasnili, bodo z oktobrom oziroma od jutri vsi ljudje, stari 12 let in več, cepivo Moderne dobili pri farmacevtu, Pfizer pa pri osebnem zdravniku. To odločitev so sprejeli po spremembah v Queenslandu, Južni Avstraliji in Zahodni Avstraliji, kjer so Pfizer ponudili starejšim prebivalcev.

Vsi starejši od 12 let bodo tako imeli zdaj možnost izbirati med temi tremi cepivi. Aprila je namreč razburil avstralski program cepljenja, in sicer zaradi priporočila svetovalcev za cepljenje, češ da bi se morali ljudje, stari 50 let in več, cepiti s Pfizerjem zaradi večjega tveganja za redke, a smrtonosne strdke, ki bi jih lahko povzročilo cepljenje z AstraZeneco. Kljub varnosti in učinkovitosti zdravila AstraZeneca, ki so ga še vedno priporočali starejšim Avstralcem, se je obotavljanje glede cepljenja povečalo v času, ko je Avstraliji primanjkovalo dovolj cepiv mRNA. Prav zato so se zdaj odločili ta cepiva ponuditi vsej populaciji.

06.00 Od danes izjeme glede nošnje mask v zaprtih prostorih

Vlada je na včerajšnji seji določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih. Nošnja maske tako ne bo več potrebna za goste v zaprtih javnih prostorih oziroma krajih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač, ob izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je včeraj na tiskovni konferenci povedala Maja Bratuša. Nošnja mask že doslej ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo.

Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Maska v omenjenih primerih ne bo obvezna niti pri odhodu na stranišče, kot je doslej veljalo v gostinskih obratih. Bratuša je dodala, da mask ne bo treba nositi niti osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


01.00 Odbor za zdravstvo danes o noveli zakona o lekarniški dejavnosti in pogoju PCT za zdravstvene storitve

Odbor DZ za zdravstvo se bo danes sestal na dveh sejah. Na prvi bodo obravnavali predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo vložili v SMC. Nato bo sledila nujna seja, na kateri bodo na zahtevo SAB razpravljali o omejevanju dostopa do zdravstvenih storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). V SAB so zapisali, da so ostro proti omejevanju dostopa do osnovne zdravstvene oskrbe, saj bolniki brez izpolnjevanja pogoja PCT zdaj ne morejo priti do osebnega zdravnika. Po opozorilih strokovnjakov in zaposlenih v zdravstvu tak način omejevanja bolnikovih pravic škodi njihovemu zdravju in vodi v poznejše odkrivanje bolezni.

00.30 Ustavno sodišče danes o pogoju PC v državni upravi

Ustavno sodišče bo na današnji seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s petkom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je ustavno sodišče prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno.

image_alt
Ni povsem jasno, kako naprej, ko T odpade


Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine