Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sum zlorabe evropskega denarja

Trdili so, da za obnovo Presada ne potrebujejo gradbenih dovoljenj, a so obrnili ploščo.
Tovarna v Gabrovki je z evropskim denarjem zgrajena brez potrebnih upravnih dovoljenj. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Tovarna v Gabrovki je z evropskim denarjem zgrajena brez potrebnih upravnih dovoljenj. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
4. 10. 2019 | 06:00
17. 10. 2019 | 09:28
7:14
Litija – Družba Labeks skupina, ki namerava v nelegalnih objektih zagnati kogeneracijo na območju nekdanjega Presada v Gabrovki, je na litijsko občino naslovila pobudo za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki bi lastnikom nepremičnin omogočil »načrten in kakovosten razvoj gospodarske dejavnosti«. Zaradi domnevne goljufije pri pridobitvi 4,1 milijona evrov evropskega denarja projekt preiskujejo kriminalisti.



»Občini predlagamo, da se postopek priprave OPPN začne čim prej. Ko boste pobudo proučili, vam predlagamo, da se na sestanku dogovorimo o podrobnostih izvedbe postopka,« je zapisal Matej Sešel, direktor družbe Labeks, in med drugim dodal, da bo prostorski akt pravna podlaga za pridobitev gradbenih dovoljenj za rekonstrukcijo in gradnjo gospodarskih objektov. V starem Presadu sta obstajala skladišče sadja in manjša kotlovnica s pečjo na mazut za pasterizacijo sokov. Investitorja Labeks in G.W.S. sta dogradila nove proizvodne hale, skladišča in silose.

Tudi peletarna (na fotografiji levo) ni zgrajena po črki zakona. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Tudi peletarna (na fotografiji levo) ni zgrajena po črki zakona. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Po trditvah investitorjev, ki so bile dostopne tudi javnosti, za obnovljeni stari del Presada, vključno s kotlovnico za kogeneracijo, ne potrebujejo novih dovoljenj, ker že obstajajo stare stavbe. Prav nasprotno so ves čas zatrjevali v litijski upravni enoti; investitor(ji) bi potreboval(i) spremembo namembnosti objektov, izdano bi moralo biti gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo obstoječih objektov in tudi za tri povsem na novo zgrajene, ki so postavljeni brez upravnih dovoljenj.



Za te naložbe pa bi bilo treba spremeniti OPPN, zato je podjetje Labeks vlogo poslalo na litijsko občino.


Goljufija na škodo Evropske unije


Rupert Gole, nekdanji šentrupertski župan in direktor podjetja Esplanada, je spomladi za Delo izjavil, da ima Esplanada vlogo projektanta, da projekt zelo dobro pozna in »da je zgodba povsem čista«. O čistem evropskem projektu, ki jezi Gabrovčane, radovedni pa so postali tudi kriminalisti, so z ljubljanske policijske uprave za Delo zapisali: »Zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije predkazenski postopek še poteka.

Tudi peletarna (objekt spredaj) ni zgrajena po črki zakona. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Tudi peletarna (objekt spredaj) ni zgrajena po črki zakona. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Usmerja ga okrožno državno tožilstvo v Ljubljani«. Na vprašanje, ki se nanaša na konkretne fizične in pravne osebe, nam zaradi spoštovanja določil zakona o varstvu osebnih podatkov policisti niso odgovorili.


Grožnja z referendumom


»Običajna praksa je, da investitor začne graditi, ko pridobi vsa potrebna dovoljenja. Glede nedovoljenih gradenj pa bo morala ukrepati gradbena inšpekcija,« je povedala Erna Šekli, predsednica civilne iniciative proti sežiganju vseh vrst odpadkov in za čisto okolje v Gabrovki in okolici. Civilna iniciativa je doslej zbrala že 656 podpisov litijskih občanov, kar je več kot pet odstotkov volilnih upravičencev v litijski občini. To pomeni, da lahko na podlagi zakona o referendumu in ljudski iniciativi zahtevajo razpis referenduma, če občinsko vodstvo ne bo spoštovalo s podpisi izraženega nasprotovanja ljudi sporni dejavnosti. Prav v teh dneh investitorji pod regionalno cesto v Gabrovki brez gradbenega dovoljenja gradijo še betonski oporni zid. Domačini so zaskrbljeni, saj obstaja nevarnost, da se bo prometnica udrla, ker so gradbinci menda pregloboko posegli pod cesto. »Upajmo, da v prihodnjih dneh ne bo obilnega deževja,« pravi zaskrbljeni sogovornik.


Rušenje do konca leta?


Nedavno smo poročali, da je Maja Krofl, gradbena inšpektorica s sedežem v Zagorju, izdala inšpekcijsko odločbo o prekinitvi vseh gradbenih del podjetju G.W.S., ki namerava zagnati peletarno. Toda zaradi nepazljivosti je odločbo izdala tudi za dve parceli (št. 1836/3 in 919/8), obe iz katastrske občine Vodice, ki v naravi sploh ne obstajata. Na vprašanje, ali je inšpektorica zaradi malomarnosti odgovarjala in na kakšen način, so z ministrstva za okolje in prostor (MOP) odgovorili, da je inšpektorica odločila in inšpekcijski zavezanki v zadevi Labeks in G.W.S. glede kogeneracije v nekdanji tovarni Presad v Gabrovki izdala več odločb, odločbo z napačnimi parcelnimi številkami pa je izrekla za nično.

Vhod v nekdanji Presad je zaradi (črne) gradnje onemogočen. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Vhod v nekdanji Presad je zaradi (črne) gradnje onemogočen. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


»Gradbeni inšpektorici ni mogoče očitati malomarnosti, saj je postopala v skladu s predpisi,« so sporočili z MOP. Pojasnili so tudi, da je inšpektorica podjetju G.W.S. izdala odločbo za nelegalno gradnjo nadstreška za skladišče sekancev, za nelegalno odstranitev in gradnjo prizidka ter za nelegalno gradnjo »v objektu niza štirih ladij osnovnih dimenzij«. »Inšpekcijska zavezanka, torej podjetje G.W.S., mora v odločbah navedene objekte odstraniti na svoje stroške do 30. decembra 2019,« so pojasnili na okoljskem ministrstvu. Na vprašanje, na kateri naslov je inšpektorica torej poslala odločbe, pa na MOP niso odgovorili. Po naših informacijah so odločbe romale na ljubljanski naslov, vendar je med tem podjetje G.W.S. sedež podjetja preneslo v Gabrovko.



***

Popravek


»Predlog za izdelavo OPPN na območju nekdanjega Presada v Gabrovki smo na Občino Litija naslovili zato, ker to od nas zahteva veljavni OPN, ki izpostavlja predvsem prometno ureditev območja. Naš predlog za izdelavo OPPN se nanaša na celotno območje in ne zgolj na nepremičnine, ki so v naši lasti, zato je v predlogu navedeno, da bo OPPN omogočil rekonstrukcije in gradnje novih objektov. Kogeneracija v Gabrovki ni črna gradnja, saj je zgrajena v legalnem objektu iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja in zanjo ne potrebujemo 'dodatnega' gradbenega dovoljenja, kot trdi Delo. Posledično Labeks ni 'obrnil plošče', kot to trdi Delo, saj gradbeno dovoljenje za kogeneracijo ne bo potrebno niti po tem, ko bo OPPN sprejet.«

Labeks Skupina

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine