Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Strokovni nadzor zdravljenja prirojenih srčnih napak pri dveh otrocih

Otroka sta na zdravljenje odpotovala v Izrael, a jima tudi tam niso mogli pomagati. V UKC sicer zagotavljajo, da dejavnost ves čas poteka nemoteno.
Vodstvo UKC Ljubljana vseskozi zagotavlja, da zdravljenje otroških srčnih napak kljub odhodu kirurgov, ki sta operirala najbolj zahtevne primere, poteka nemoteno. FOTO: STA
Vodstvo UKC Ljubljana vseskozi zagotavlja, da zdravljenje otroških srčnih napak kljub odhodu kirurgov, ki sta operirala najbolj zahtevne primere, poteka nemoteno. FOTO: STA
K. S., STA
19. 9. 2023 | 09:20
19. 9. 2023 | 16:36
3:51

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je, potem ko je sodelovanje s centrom prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer, na zdravljenje v Izrael poslal dva otroka s prirojeno srčno napako. Otrokoma tudi v Izraelu niso mogli pomagati, so zdaj, mesece pozneje, sporočili iz UKC Ljubljana.

Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn je v izjavi za medije dejal, da si želi, da bi bil nadzor temeljit in opravljen kar se da ažurno.

V UKC Ljubljana vztrajajo, da obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami kljub odhodu enega izmed otroških srčnih kirurgov vselej poteka nemoteno. Dodali so, da so strokovnjaki iz UKC v izraelski center poslali kompletno medicinsko dokumentacijo omenjenih bolnih otrok in da so bili glede strokovnih vprašanj z zdravniki v centru v stiku po telefonu in elektronski pošti tako pred kot tudi po tistem, ko sta otroka odpotovala v Izrael. Kljub temu jima tudi tam niso mogli pomagati, so sporočili iz vodstva UKC Ljubljana.

Predlagan strokovni nadzor

Čeprav je minilo več mesecev, bo zdaj očitno opravljen strokovni nadzor. »Ne glede na to, da gre za redke in hude oblike prirojenih srčnih napak pri obeh otrocih, bo strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana za razjasnitev vseh okoliščin strokovnemu direktorju UKC Ljubljana predlagal izvedbo izrednega strokovnega nadzora z zunanjimi neodvisnimi strokovnjaki,« so, kot poroča STA, zapisali v UKC.

Znova so ponovili, da je tudi po Gebauerjevi prekinitvi sodelovanja in po odhodu kirurga Mihe Weissa, ko je UKC Ljubljana ostal z enim otroškim srčnim kirurgom Igorjem Šehićem, »dejavnost ves čas potekala nemoteno«. Že na začetku poletja da so se o 25-odstotni zaposlitvi in dodatno še opravljanju operativnih posegov za prevzem programa dogovorili z Janezom Vodiškarjem. Ta je bil sicer sredi poletja zaradi dodatne varnosti dosegljiv za morebitno pomoč, a v UKC Ljubljana zagotavljajo, da ta pomoč ni bila potrebna.

»Obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami so ves čas vodili pristojni specialisti oddelkov, na katerih so bili otroci hospitalizirani, po potrebi s konziliarno pomočjo specialistov drugih strok, enako kot na vseh drugih enotah UKC Ljubljana. Klinične odločitve o oskrbi teh bolnikov so se torej ves čas sprejemale na tej relaciji, tako tudi odločitve o morebitnih napotitvah na zdravljenje v tujino,« so dodali.

Na vprašanje, ali bi bilo zdravljenje drugačno, če bi Gebauer in Weiss ohranila sodelovanje z UKC, je Marko Pokorn odgovoril, da je kakršna koli sodba stvar strokovnega nadzora in da bo treba počakati na njegove ugotovitve. »Vsak tak dogodek se me dotakne. Dolga leta sem delal na infekcijski kliniki, kjer smrti otrok niso bile nekaj, s čimer se redno srečuješ pri svojem delu,« je poudaril Pokorn. Staršem je izrazil sožalje in podporo ter jim ponudil odprta vrata za kakršna koli vprašanja, je poudaril.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine