Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šele virus je zmanjšal promet

Pod sloganom Izberi čistejši način prevoza sodeluje 78 občin.
Ljubljana bo v tednu mobilnosti največ pozornosti namenila kolesarjem. FOTO: Jure Eržen
Ljubljana bo v tednu mobilnosti največ pozornosti namenila kolesarjem. FOTO: Jure Eržen
15. 9. 2020 | 17:00
15. 9. 2020 | 17:03
4:50
Ljubljana – Pandemija covida-19 je dodobra pretresla tudi prometne tokove, veliko manj je bilo potnikov v javnem prevozu, julija pa so v Sloveniji registrirali več avtomobilov kot julija lani. Tradicionalni teden mobilnosti ima letos slogan Izberi čistejši način prevoza, s katerim naj bi stopili skupaj proti motoriziranemu prometu.



V že 19. evropskem tednu mobilnosti (ETM), ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa kot enega glavnih onesnaževalcev v Sloveniji, bo kljub omejitvam zaradi epidemioloških razmer sodelovalo 78 občin po državi. Med 16. in 22. septembrom, ko je dan brez avtomobila, bodo svoje občane spodbujale k aktivni mobilnosti. »Vrtcem, osnovnim in srednjim šolam namenjajo posebno pozornost, saj le še peščica mladih hodi ali kolesari v šolo,« pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, ki je pred leti prevzelo usklajevalno vlogo.



Cestni motorni promet je tudi pri nas eden največjih onesnaževalcev okolja, zato je ETM tudi letos namenjen spodbujanju čistejše mobilnosti, hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza. »Med epidemijo se je tako v Sloveniji kot v Evropi zmanjšalo onesnaževanje zraka z motoriziranim prometom. Vrednosti dušikovega oksida, ki večinoma izvira iz cestnega motornega prometa, so se v Ljubljani in Mariboru konec marca več kot prepolovile. Ti podatki kažejo, da nam lahko skupaj uspe pri spodbujanju čistejše mobilnosti,« pravijo na ministrstvu. »Tudi to leto, polno izzivov, je pokazalo, da lahko skupaj zmanjšamo izpuste motoriziranega prometa s hojo, kolesarjenjem in uporabo javnega prevoza,« poudarja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Po evidenci statističnega urada pa se je v zadnjih dvajsetih letih število registriranih osebnih avtomobilov povečalo za 35 odstotkov, medtem ko je število tovornih vozil zraslo za 117 odstotkov.



Večina občin bo organizirala dan brez avtomobila, park(irni) dan ali pa pešbus. »Danes le četrtina slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred petnajstimi leti kar tri četrt v šolo pešačilo ali kolesarilo,« navajajo na ministrstvu.

Mestna občina Koper bo program letošnjega tedna mobilnosti izvedla na izpraznjenih parkiriščih v mestnem jedru. Od 14. do 22. septembra bo tako na parkiriščih na delu Trga Brolo, v Garibaldijevi ulici in na Nazorjevem trgu veljala popolna zapora. S tem namerava občina opozoriti na dejstvo, da uporaba javnega prostora v urbanih središčih za parkiranje vozil ni smiselna. V park(irnem) tednu bodo obiskovalci spoznali, kako je parkirišča z umikom prometa iz mestnih jeder mogoče izkoristiti za vsebine, ki izboljšujejo kakovost zraka in s tem bivanja. Od 16. do 22. septembra bosta mestni in primestni prevoz v koprski občini za vse uporabnike brezplačna.



Pester program načrtujejo tudi v Ljubljani, kjer bodo izvedli kar deset trajnih ukrepov. Med temi so na novo urejene kolesarske steze in skupni prometni prostori, 300 kolesarskih stojal, več pokritih kolesarnic, pa tudi medovite rastline na nadstrešnicah treh avtobusnih postaj. Namestili bodo še nove merilne naprave za prehitre voznike. ETM se konča z dnevom brez avtomobila, ko bo javni potniški promet z avtobusi LPP brezplačen, tako kot vsa parkirišča P+R.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine