Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Razrešitev direktorja NPU Darka Muženiča je bila nezakonita

Portal 24ur.com je pridobil sodbo upravnega sodišča, ki presoja, da je bil direktor NPU Darko Muženič maja razrešen nezakonito.
Darko Muženič je bil razrešen nezakonito, vrača se na čelo na NPU. FOTO: Jure Eržen/Delo
Darko Muženič je bil razrešen nezakonito, vrača se na čelo na NPU. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B.
19. 10. 2020 | 16:07
19. 10. 2020 | 17:19
1:47
Portal 24ur.com je objavil, da so pridobili sodbo upravnega sodišča, ki presoja, da je bil Darko Muženič, ki ga je vlada maja razrešila s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), razrešen nezakonito.

Muženiču je torej uspelo s tožbo proti državi. Sodba policiji nalaga, da ga mora zaposliti nazaj na mesto direktorja NPU in mu plačati sodne stroške. »Upravno sodišče v Novi Gorici je odločilo, da se tožbi ugodi in proti tej odločitvi ni pritožbe,« poroča 24ur.com.

Muženiča je 6. maja položaja razrešil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner, na njegovo mesto pa je kot vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja. Odslej so se na tem mestu zamenjali že štirje vršilci dolžnosti, nazadnje je bila pred enim tednom na čelo NPU imenovana izbranka stranke SDS Petra Grah Lazar, ki s preiskovalnim delom nima nobenih izkušenj. 

Sodišče je pritrdilo Muženičevi tožbi, da bil za njegovo razrešitev nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih. Tak postopek velja namreč le za politične uradnike, kar pa da direktor NPU ni, poroča 24ur.com

Sodba bi lahko imela posledice tudi za številna druga sporna kadrovanja vlade Janeza Janše.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine