Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Posebni odposlanec največ lobira v Adis Abebi

Ključni projekt slovenske zunanje politike je kandidatura za nestalno članstvo v varnostnem svetu OZN v obdobju 2024–2025.
Kandidatura Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta OZN je najvišja zunanjepolitična prioriteta. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Kandidatura Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta OZN je najvišja zunanjepolitična prioriteta. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
6. 1. 2023 | 05:00
6. 1. 2023 | 09:39
5:35

V nadaljevanje preberite:

Do volitev, ki bodo predvidoma sredi junija, je le še pet mesecev, Slovenija pa mora do takrat prepričati 129 članic OZN, kolikor jih potrebuje za izvolitev. Kako gre državi na tej poti, smo se pogovarjali z diplomatom Francijem Butom, posebnim odposlancem ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon za kandidaturo Slovenije.

Slovenija ima za zdaj za sabo uspešno in nazadnje neuspešno kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta. Nazadnje ji ni uspelo premagati Azerbajdžana v vzhodnoevropski skupini, tokrat je konkurentka Slovenije Belorusija, na papirju šibkejša tekmica, saj je v mednarodni skupnosti, najbolj seveda na Zahodu, zaznamovana kot tesna zaveznica Rusije v vojni proti Ukrajini.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine