Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Popoviču se je udrl športni park

Iščejo krivce: park ima uporabno dovoljenje, a ga še niso predali občini. Pridobitev bo za Koper, a predvolilno hitenje in varčevanje se očitno ne izplačata vedno.
Športni park očitno ni rojen pod srečno zvezdo. FOTO: Boris Šuligoj
Športni park očitno ni rojen pod srečno zvezdo. FOTO: Boris Šuligoj
27. 9. 2018 | 07:00
27. 9. 2018 | 15:09
6:03
Koper – Borisu Popoviču se je prva večja pridobitev, ki naj bi jo odprl pred volitvami, nekoliko zapletla. Lep in velik športni park s šestimi igrišči za odbojko na mivki in skoraj 400 metrov dolgo tartansko tekaško stezo, ki so jo želeli odpreti 6. oktobra, se je v noči s sobote na nedeljo udrl za več kot meter. Park, za katerega je občina namenila 1,272 milijona evrov, že ima uporabno dovoljenje, vendar ga izvajalec Grafist Koper še ni predal investitorju. Kaj je bilo krivo, da se je zgodila tako velika napaka, v Kopru še raziskujejo. Lastnik in prokurist Grafista Ante Guberac nam je zatrdil, da je napako mogoče popraviti pred volitvami, kar je bila tudi želja naročnika.

»Krivi so avtorji projektne dokumentacije, vendar še ne bom govoril, kateri,« je včeraj za Delo povedal župan Boris Popovič. Strokovnjaki si v Kopru že več dni ogledujejo dokončani športni park s tekaško stezo in lepo urejenimi odbojkarskimi igrišči in poskušajo ugotoviti, zakaj se je tolikšen del površine parka udrl več kot meter globoko. To se je zgodilo na približno desetini celotnega parka ob razbremenilnem Kanalu Grande na Bonifiki.

Sprva so park hoteli odpreti že maja letos, vendar je ta park očitno rojen pod malce nesrečno zvezdo, saj so imeli gradbinci že na začetku kar precej dela s pripravo zemljišča, ker so dela začeli na lansko mokro jesen in so dolgo rili po težkem blatu. Projekte je izdelal sežanski studio Aporia, odgovorni projektant je bil biro Draft, vendar so predstavniki občine Koper (beri: župan Boris Popovič) šele letos spomladi ugotovili, da tekaška steza po teh projektih ne bi potekala v isti ravnini, temveč bi se ob kanalu spustila nekoliko navzdol. Koprski župan je zato podprl mnenje svojih svetovalcev, da je bolje, da stezo zravnajo s terenom (cesto in kolesarsko potjo) v bližini. Zato je koprska občina angažirala drugega (pravzaprav tretjega) projektanta (PS Prostor iz Kopra), ki je upošteval koprsko željo in predvidel, da na to površino pripeljejo kakšnih 500 kubičnih metrov dodatne zemlje, s katero so zravnali površino športnega parka. Projektant Arno Rupnik iz PS Prostor trdi, da ta dodana zemljina ni mogla biti kriva za vdor, saj naj bi šlo za zanemarljivo dodatno obtežbo, ker so na velikem delu površine dodajali samo 40 centimetrov debelo plast materiala, le ponekod pa so ga dodali do 1,4 metra.
 

Graditi na 38 metrih blatne »marmelade«


Udrt teren si je že v torek ogledal geomehanik, ki je opravil dodatne analize in bo dodal nova navodila, po katerih naj bi v najkrajšem času izdelali sanacijski projekt. Izračunal je, da je na tem mestu približno 38 metrov mulja, preden pride do trde podlage. Včeraj si je gradbišče ogledal tudi izvedenec gradbene stroke Salko Pivač, ki bo pregledal vso dokumentacijo, gradbeni dnevnik, poročila nadzora in napisal poročilo o tem, zakaj se je zgodil zdrs zemljine. Iz nekaterih virov smo izvedeli, da sta poleg dodatnega nanosa materiala verjetno kriva tudi podtalnica in predvsem zelo močvirnat teren. Očitno bilo takšno delovanje silnic nanesenega terena, da je izpodrinil mehko podlago v globini, nanesena zemlja pa se je za dober meter (ponekod tudi poldrugi meter) posedla.
FOTO: Boris Šuligoj
FOTO: Boris Šuligoj

Več strokovnjakov meni, da bo treba zabiti ustrezno število lesenih pilotov in dodati zgoščene zagatnice. To pomeni, da bi pač morali poskrbeti za temeljenje vsaj bočnega dela privzdignjenega parka po zgledu solinarske tehnike, ki jo uporabljajo za gradnjo nasipov (ali objektov) ob kanalih na solinskih poljih. Prvi mož Grafista Ante Guberac je dejal, da bodo sanacijski projekt pridobili v nekaj dneh. Sami pa bi potem dela opravili v mesecu dni, največ v poldrugem mesecu dni.
 

Popravilo bo stalo, plačala naj bi zavarovalnica


Nihče se ni preveč obremenjeval s stroški, ki so nastali, saj so menda vsi udeleženi v tem projektu ustrezno zavarovani, če bi ugotovili, da so pri svojem delu naredili napako. Koliko bo stalo popravilo, nam nihče ni hotel oceniti. Popravilo bo terjalo najmanj več deset tisoč evrov dodatnih stroškov. Če je zdrs zemljine uničil desetino parka, potem bi lahko ocenili, da bo popravilo stalo desetino naložbe.

Občina je za športi park namenila 1,27 milijona evrov (od tega je bilo 922.000 evrov evropskih in državnih sredstev mehanizma celostnih teritorialnih naložb), 350.000 evrov pa je predvidenih iz občinskega proračuna. Iz občine Koper so odgovorili, da bosta škodo sanirala oba izvajalca (Adriaing in Grafist). »Ko bo znano, kdo je odgovoren za nastali položaj, bo občina sprožila ustrezne odškodninske postopke.«

Župan Boris Popovič je ob tem primeru dejal, da so lahko srečni, ker se jim takšne napake ne dogajajo vsak dan, in kot glavnega krivca ošvrknil sistem javnih naročil, ki zahteva izbiro najcenejših projektantov, izvajalcev, nadzornikov ... »Mislim, da bi projektanti morali vedeti, da so pri takšni gradnji potrebni piloti. In mislim, da bo stroka našla krivca,« je dejal Popovič. Projektanti pa trdijo, da je projekt prestal revizijo in da nanj na občini ni bilo pripomb.

Na drugi strani razbremenilnega Kanala Grande Grafist gradi še večji rekreacijski in večnamenski park, ki bi moral biti dograjen do volitev in bo stal 2,9 milijona evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine