Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Policija bo kmalu dobila novega šefa

Anton Olaj je že na poti z ministrstva za notranje zadeve na generalno policijsko upravo.
Anton Olaj bo po naših informacijah kmalu imenovan za generalnega direktorja policije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Anton Olaj bo po naših informacijah kmalu imenovan za generalnega direktorja policije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
25. 1. 2021 | 12:26
25. 1. 2021 | 13:17
3:10
Vlada bo na predlog notranjega ministra Aleša Hojsa predvidoma ta teden odločala o primernosti kandidata za generalnega direktorja policije. Kot smo že poročali, je vse nared za imenovanje Antona Olaja.

Uradno imena edinega primernega kandidata za novega šefa policije še vedno niso razkrili, a dejansko ni skrivnost, da bo to mesto zasedel Anton Olaj, dozdajšnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pod vodstvom Aleša Hojsa.

Uradniški svet ministrstva za javno upravo (MJU), kot smo že poročali, prav težkega dela ni imel, saj sta na javni natečaj za generalnega direktorja policije prišli dve prijavi, ena pa ni izpolnjevala niti formalnih pogojev. Celotno dokumentacijo o primernem kandidatu so zato z MJU že pred dnevi poslali ministru Hojsu.

»Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se bo na podlagi poročila uradniškega sveta, ki ga je že prejel, v naslednjih dneh odločil o posredovanju predloga za imenovanje generalnega direktorja policije na vlado,« so nam konec tedna sporočili z MNZ.
 

Ni zaupal niti lastnim vrstam


Ko je vlada Janeza Janše kar na prvi seji sredi marca razrešila generalno direktorico Tatjano Bobnar, je policija tako rekoč že od takrat brez vodstva s polnimi pooblastili. Za vršilca dolžnosti so imenovali Antona Travnerja, ki je izpeljal kar nekaj odmevnih kadrovskih menjav. Med drugim je razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, upravno sodišče pa je ugotovilo, da je bila razrešitev na podlagi, ki jo je Travner navedel v odločbi, nezakonita.

Anton Travner, ki je izpeljal kar nekaj menjav na vodstvenih položajih, kot generalni direktor policije s polnimi pooblastili ni vztrajal prav dolgo. FOTO: Policija
Anton Travner, ki je izpeljal kar nekaj menjav na vodstvenih položajih, kot generalni direktor policije s polnimi pooblastili ni vztrajal prav dolgo. FOTO: Policija


Travner se je pozneje tudi prijavil na javni natečaj za generalnega direktorja in bil izbran. A je vztrajal le dva tedna.

Ko je kriminalistična preiskava NPU zaradi nabave medicinske opreme v času spomladanske epidemije prešla v fazo hišnih preiskav, ki so jo med drugim opravili tudi na gospodarskem ministrstvu in na domu ministra Zdravka Počivalška, je Travner povsem izginil iz javnosti. Prek ministra Hojsa je sporočil, da odstopa z mesta direktorja. Uradno zaradi osebnih razlogov, neuradno pa je še kako delil Hojsovo mnenje, da kriminalisti in policisti preiskave vodijo s političnimi motivi in niso strokovni.
 

Politično všečen kader


Vlada je nato za v. d. imenovala Andreja Juriča, za katerega so se znotraj policije hitro razširile govorice, da niti ni bil prva Hojsova izbira in bo na tem mestu le začasno. Jurič se menda tudi zato ni prijavil na javni natečaj, so mu pa na vladi pred novim letom »vedejevstvo« podaljšali do imenovanja novega generalnega direktorja oziroma za največ pol leta.

V igri za direktorsko mesto se je znašel Anton Olaj, ki je na notranje ministrstvo prišel po odhodu Franca Breznika, ki je odstopil zaradi prehitre vožnje pod vplivom alkohola. Tako rekoč velja za precej naklonjenega SDS, zato ni skrbi, da ga vlada ne bi imenovala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine