Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po Sovi in vojski zdaj na vrsti še vrh policije

Kadrovanje: Razpis za direktorja policije se bo iztekel prihodnji petek. Za favorita se omenja sedanji vršilec dolžnosti.
Obrambni minister Matej Tonin je v vrhu vojske že kadroval, zdaj čaka notranjega ministra Aleša Hojsa imenovanje novega direktorja policije.<br />
FOTO: Uroš Hočevar
Obrambni minister Matej Tonin je v vrhu vojske že kadroval, zdaj čaka notranjega ministra Aleša Hojsa imenovanje novega direktorja policije.<br /> FOTO: Uroš Hočevar
18. 4. 2020 | 06:00
5:41
Ljubljana – Vlada je ta teden imenovala novega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in novega načelnika generalštaba Slovenske vojske. Zdaj je na vrsti še odločitev o izbiri novega prvega človeka policije. Funkcijo direktorja začasno opravlja Anton Travner.

Zadnji dan za prijavo na javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije je 24. april. »Kateri kandidati izpolnjujejo pogoje in kateri kandidati so glede na svojo strokovno usposobljenost primerni, ugotovi posebna natečajna komisija, ki jo imenuje uradniški svet,« razlagajo formalnosti na notranjem ministrstvu.

Vlada bo novega direktorja imenovala na predlog ministra Aleša Hojsa. Po naših informacijah se imenovanje obeta Antonu Travnerju, ki nam je potrdil, da se bo prijavil na razpis. Politično sicer ne sodi v ožji krog privržencev SDS, prevladuje pa ocena, da je »človek desno od sredine« tudi zaradi stališč do reševanja migrantskega vprašanja. Sicer pa velja za dobrega vodjo, ki je pokazal učinkovitost tudi v teh kriznih razmerah.

Patrulje slovenskih policistov na reki Kolpi  FOTO: Voranc Vogel
Patrulje slovenskih policistov na reki Kolpi  FOTO: Voranc Vogel




Da ambicije po vodenju policije že nekaj časa ima, potrjuje tudi dejstvo, da se na razpis za prvega moža policije ne bo prijavil prvič.
 

Pred kadrovskim cunamijem?


Vlada je že od vsega začetka preveč zaposlena z ukrepi za obvladovanje epidemije. »Po tej logiki nimajo časa za korenitejše kadrovske posege v državno upravo, javne zavode, podjetja v državni lasti ... Konec statusa quo lahko pričakujemo šele po uradnem koncu epidemije in 'normalizaciji' razmer. Kdo bo moral zapustiti položaj, je mogoče vsaj približno napovedati, saj je temeljna paradigma političnega kadrovanja na Slovenskem že ponarodela: kogar je politika nastavila, ga bo politika tudi odstavila,« napoveduje politični analitik Dejan Steinbuch.



Po drugi razlagi, ki ni nič manj prepričljiva od prve, je vzrok za relativno zatišje glede kadrovskih menjav vlade po njegovem mnenju ta, da si ne Janez Janša ne kdorkoli drug od treh predsednikov koalicijskih strank trenutno ne želi medsebojnih trenj ali napetosti, ki bi jih utegnile sprožiti masovne kadrovske menjave. »Razen treh klišejskih zamenjav – Sova, policija, generalštab – je opozicija do zdaj ostala prikrajšana za svoj šov, prav tako vsi tisti komentatorji, ki so sanjali o brutalnem Janševem kadrovskem cunamiju,« sklene sogovornik.

Rok Čakš FOTO: Rok Rakun
Rok Čakš FOTO: Rok Rakun


Vlada je takoj po prevzemu oblasti odstavila vodstvo policije in vojske, direktor Sove pa je odstopil sam, ker je ocenil, da ne uživa zaupanja premiera. Slab mesec pozneje je direktor Sove postal odvetnik Janez Stušek, vabilo pa je zavrnilo nekaj izbranih posameznikov. »Dejstvo, da nekateri strokovnjaki niso sprejeli vabila, kaže, da so presodili, da ne bodo mogli ohraniti določene stopnje politične nevtralnosti in strokovnosti znotraj Sove,« komentira Pavel Gantar, nekdanji politik.

FOTO: Roman Šipič
FOTO: Roman Šipič


Politično kadrovanje je sicer vedno trgovina. Tako je bilo tudi pri usklajevanju med obrambnim ministrom in predsednikom vlade, po katerem je bil za načelnika generalštaba imenovan Robert Glavaš, Janša pa se je odpovedal svojemu favoritu. Namestnik načelnika pa je postal Uroš Paternus, ki velja za strokovnjaka in pripadnika generacije, neobremenjene s politiko in preteklostjo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine