Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Oljkarji so v Sloveniji še zmeraj eksotika

Podpora panogi bistveno manjša kot v Italiji in na Hrvaškem. Po lanski skromni letini tudi letos ni pričakovati večjih količin olja.
Gojenje oljčnih nasadov, ki je v preteklih desetletjih za marsikoga predstavljalo ljubiteljsko dejavnost, je doseglo raven, ki zahteva veliko več znanja in naložbenega vložka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gojenje oljčnih nasadov, ki je v preteklih desetletjih za marsikoga predstavljalo ljubiteljsko dejavnost, je doseglo raven, ki zahteva veliko več znanja in naložbenega vložka. FOTO: Jure Eržen/Delo
20. 8. 2022 | 06:00
8:59

V nadaljevanju preberite:

»Visoki stroški pridelave in starostna struktura oljkarjev botrujeta trenutni krizi v oljkarstvu. Opažamo, da se nekateri oljčniki celo opuščajo in zaraščajo,« pravi Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo, ki deluje v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Oljkarstvo je namreč pomembno z vidika ohranjanja kulturne krajine in dediščine, pa tudi razvoja turizma. Prepričana je, da ta panoga v Sloveniji nima mesta, kot bi si ga zaslužila.

»Slovenski oljkarji še zmeraj veljajo za nekakšno eksotiko. Ta odnos se med drugim kaže v novem strateškem kmetijskem načrtu 2023-2027, kjer oljkarstvo še vedno najdemo pod sadjarstvom. Dejansko pa je tako, da kjer se sadjarstvo konča - torej s plodom -, se oljkarstvo sploh prične,« plastično razloži sogovornica. Poleg tega, doda, je oljčno olje podvrženo zahtevnim evropskim predpisom o kakovosti, ki jih v sadjarstvu ne poznajo. Povsem drugače je na Hrvaškem in v Italiji, kjer kakovostni pridelavi oljčnega olja posvečajo bistveno več pozornosti in to dejavnost tudi izdatno podpirajo. »Na Hrvaškem je recimo oljkar upravičen do povrnitve evra na liter proizvedenega oljčnega olja, kar pomeni, da mu država krije strošek za steklenico in etiketo. Pri nas bi lahko enaka podpora veljala vsaj za liter kakovostnejšega oljčnega olja. Žal pa ostaja v veljavi splošno nadomestilo po hektaru kmetijskega zemljišča, kar je bistveno manj stimulativno,« navede.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine