Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Od ministra za zdravje pričakujejo hitre rešitve

Problematika nagrajevanja zdravnikov je po razveljavitvi PKP10 iz akutnega nezadovoljstva zrasla v perakutno, je poudaril Konrad Kuštrin.
Minister Bešič Loredan s Koordinacijo zdravniških organizacij. Foto Zdravniška Zbornica Slovenije
Minister Bešič Loredan s Koordinacijo zdravniških organizacij. Foto Zdravniška Zbornica Slovenije
B. F. Ž.
9. 6. 2022 | 05:30
9. 6. 2022 | 17:29
4:31

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo se je danes srečal s predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij: Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), Fidesom-Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Slovenskim zdravniškim društvom (SZD) ter Strokovnim združenjem zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS).

Predstavniki organizacij so se ekipi ministra uvodoma zahvalili za obisk in predstavitev načrtov za razvoj zdravstva v Sloveniji ter opozorili na akutna vprašanja, za katera pričakujejo hitre rešitve. Generalna sekretarka Zdravniške zbornice Tina Šapec je opozorila na izzive pri posodabljanju pravnih normativov ter izpostavila željo po čim večjem vključevanju organizacije v digitalizacijo procesov v zdravstvu. Predsednik SZD prof. dr. Radko Komadina je opozoril na odprta vprašanja glede specializacij in subspecializacij ter pridobivanje posebnih znanj. Opozoril je na zaostanke zaradi dvoletne asimetrične obravnave covidnih bolnikov in težave z osebjem pri opravljanju programov, ki jih preprosto ni. Predsednik SZZZZS Miha Lukač je opozoril, da zasebniki ne nasprotujejo javnemu sistemu, saj se čutijo kot del javnega zdravstvenega sistema. Pacient mora dobiti storitev, ki jo potrebuje in ko jo potrebuje. Prav tako podpirajo, da se zdravnik sam odloči za način zaposlitve, da je to njegova osebna izbira in se tako tudi prilagodi potrebam pacientov, ki dobijo tako najboljšo storitev. 

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je izpostavil, da imamo v zdravstvu  dva globalna problema, ki imata korenine v prejšnjem sistemu: eden je monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, drugi problem pa je Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS). Poudaril je, da v Fidesu ne spreminjajo zahtev, ne glede na politiko, ki je na oblasti in pričakujejo rešitve plačnega sistema, ki je našemu zdravstvu in bolnikom naredil nepopravljivo škodo. V Fidesu poznajo več možnih načinov reševanja, ki jih ne prejudicirajo, eden od teh je tudi predlog zakona o plačah v zdravstvu, ki je nastajal z delovno skupino ministrstva za zdravje. »Da so razmere kritične zgovorno govorijo številke OECD.V Sloveniji smo na repu glede razmerja med povprečno zdravniško plačo in povprečno plačo v državi.«

Kuštrin je dodal, da zdravniki upravičeno pričakujejo rešitve v čim krajšem času, saj je problematika nagrajevanja zdravnikov po novembrskem aneksu in razveljavitvi PKP10  iz akutnega nezadovoljstva zrasla v perakutno. Spomnil je, da je glavni odbor Fidesa že od januarja preoblikovan v Glavni stavkovni odbor. Izrazil je pričakovanje, da bi se problematike reševali skozi dialog: »Vsi smo na istem čolnu in nihče nima želje ta čoln dodatno navrtati, ker se bo že sam potopil. Problemov je veliko in upa, da jih bomo čim prej začeli reševati.«

Minister Bešič Loredan je pojasnil, da poteka usklajevanje znotraj vlade in da bo stališče Vlade glede plač kmalu jasno. Povedal je, da iščejo rešitve tako znotraj trenutnega sistema kot v obliki sistema za celotno zdravstvo. 

Prva naloga bo, kako umiriti razmere v primarnem zdravstvu ter rešiti nedokončano mrežo urgentnih centrov. Cilj je poskrbeti, da bodo vse storitve plačane. Drug cilj je, kako zagotoviti vodenje bolnišnic na stimulativen način. Če bo sistem stabiliziran v enem letu, se bo lahko izpeljala že dolga leta načrtovana zdravstvena reforma. Na ministrstvu so že ugotovili, da objektivnih številk v slovenskem zdravstvu ni.

Predstavniki KZO so ministrstvu ponudili vso pravno pomoč pri pripravi sprememb zakonodaje.

Minister za zdravje se je zahvalil za vse predloge in napovedal, da jih bo skušal v čim krajšem času uresničiti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine