Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija ima v zadnjem tednu najvišjo smrtnost v Evropi

Okužbe se širijo v domovih za starejše občane, vlada pa ukinja davek na luksuzna vozila.
Zdravljenje okuženih bolnikov v bolnišnici Jesenice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravljenje okuženih bolnikov v bolnišnici Jesenice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B.
19. 11. 2020 | 14:55
19. 11. 2020 | 22:12
3:44
Na Brdu pri Kranju je danes potekala redna seja vlade. Poročala sta ministra za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Vlada je za sedem dni podaljšala prepoved prodaje nenujnega blaga in storitev ter za dva tedna odlok o obvezni namestitvi razkužilnikov za roke v večstanovanjskih stavbah, je povzel vladni govorec Jelko Kacin. za sedem dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev, ki so določene odlokih:



Kacin je sporočil, da je v odmevnem incidentu, ko je slovenska vojska danes zavrnila helikopterski prevoz okužene nosečnice v bolnišnico, upoštevala navodila ministrstva za zdravje. Odločitev o prevozu vedno sprejme dežurni zdravnik, so mu sporočili z ministrstva za notranje zadeve.  
 

Število okužb v domovih za ostarele raste


Število okužb med stanovalci domov za starejše se je povečalo za 187. Okužilo se je tudi 72 zaposlenih v domovih. Največja rast okužb med stanovalci je bila v domovih za ostarele v Novi Gorici, sledijo Beltinci. Trenutno je v bolnišnicah prostih 20 postelj za intenzivno nego, polovica v Ljubljani, je pojasnil Kacin. 

image_alt
Podatki znova niso spodbudni


Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman je pojasnil, da se v zadnjih dneh na terenu uporablja več hitrih testov, vendar njihovih rezultatov ne beležijo. Podatki o okužbah, ki so na voljo, torej niso povsem natančni. Najbolj zanesljive podatke o epidemiji dobimo, če spremljamo število hospitaliziranih, je pojasnil Rozman. A prihod bolnikov v bolnišnico praviloma zaostaja vsaj en teden za dejansko okužbo. 

Slovenija ima v zadnjem tednu najvišjo smrtnost v Evropi glede na število prebivalcev, je dejal Rozman. 
 

Ukinitev davka na luksuzna vozila v imenu varovanja okolja


Minister za finance Andrej Šircelj je pojasnil, da je vlada danes sprejela predlog prenovljenga davka na motorna vozila. Davek se bo spremenil tako, da bo največji faktor za obračun davka količina emisij. Električna vozila ne bodo obdavčena, davek pa se bo po njegovih besedah znižal za veliko večino vozil, bistveno zlasti za dražja vozila. 

Po novi davčni zakonodaji pa se bo drastično znižal predsvem davek na draga vozila, ukinja pa se tudi dodatni davek na luksuzna vozila. FOTO: Samec Blaž/delo
Po novi davčni zakonodaji pa se bo drastično znižal predsvem davek na draga vozila, ukinja pa se tudi dodatni davek na luksuzna vozila. FOTO: Samec Blaž/delo


Ukinja se tudi dodatni davek za luksuzna vozila. »Za tak davek danes ni več nobenega razloga,« meni minister. Obdavčeni ne bodo več starodobniki ter športna in intervencijska vozila. Davka za motorna vozila bodo oproščene tudi družine s tremi ali več otrok in invalidi. 

Država je doslej od davka na motorna vozila prejemala 45 milijonov evrov, po novem pa jih bo predvidoma le še 16, napoveduje minister. Davek se bo najbolj zmanjšal za draga vozila, je pojasnil, njegov namen je povečati potrošnjo. »S tem Slovenija stopa po poti držav, ki z davčno politiko skrbijo za okolje in ga varujejo,« je zatrdil minister za finance. 
 

Optimizem je lahko nevaren


Psihologinja Eva Kovač meni, da je treba kljub težavni situaciji spodbujati optimizem. Pretiran optimizem pa je lahko nevaren, saj podcenjuje verjetnost in nevarnost okužbe. Dlje, kot traja nevarnost, manj se je bojimo, je dejala psihologinja. 

Kljub temu priporoča, da poskusimo biti bolj optimistični in »preoblikovati negativne misli v pozitivne«. Priporoča, naj ljudje širijo dobro voljo in optimizem, a se ob tem zavedajo velike nevarnosti virusa. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine