Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podatki znova niso spodbudni

Ob dnevu slovenske hrane bodo v znamenje hvaležnosti za vse opravljeno delo zdravstvenim delavcem razdelili več kot 42.000 slovenskih jabolk.
Oglaševanje aplikacije #OstaniZdrav. FOTO: Jure Eržen/Delo
Oglaševanje aplikacije #OstaniZdrav. FOTO: Jure Eržen/Delo
S. S.
19. 11. 2020 | 09:55
19. 11. 2020 | 11:00
3:34
Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da bo na današnji seji vlada predvidoma podaljšali sprejete ukrepe za zajezitev epidemije, številke namreč niso spodbudne. Poudaril je, da vsak izmed nas lahko pomaga pri izboljšanju stanja. »S tem ko ste doma, dodate neprecenljiv del k omejevanju stikov in zajezitvi epidemije.«

Opravili so 6806 testov in ugotovili 2064 okužb. To pomeni, da je stopnja okužb 30,3 odstotna. »Okuženih je več kot včeraj, število testov je enako,« je poudaril in dodal, da vse skrbi, kako bo to preneslo zdravstvo. Dodal je, da se je očitno v zadnjih dneh martinovalo več, kot bi si želeli v trenutni epidemiji. 



Hospitaliziranih je bilo 1238 bolnikov, na intenzivni negi pa 205. Število se je zmanjšalo, v UKC Ljubljana so tako imeli prostih sedem postelj na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo skupaj odpuščenih 78 oseb. V bolnišnicah je umrlo 36 oseb, skupaj pa 45. 


​Dan slovenske hrane


​Covid je prizadel tudi kmetijstvo, je poudaril kmetijski minister Jože Podgoršek. Poudaril je, da je hrane dovolj in ni treba kopičiti zalog. A nekateri sektorji – vinski sektor, sadje, govedoreja, prašičereja – imajo težave, saj izdelki ostajajo pri proizvajalcih. 

Minister je pozval h kupovanju slovenske hrane. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Minister je pozval h kupovanju slovenske hrane. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Minister je pozval trgovine, naj odkupujejo slovenske proizvode, potrošnike pa, naj jih kupujejo. »Pri izbiri lokalnega izvora boste pomagali kmetom, živilcem, ohranjanju našega podeželja. Z nakupom lokalne hrane boste lahko pomagali sosedovi družini, ki morda živi od kmetije.« 

Jutri je dan slovenske hrane. Ob tem dnevu bi v šolah potekal deseti tradicionalni slovenski zajtrk, ki pa ga bodo zdaj izvedli, ko se bodo otroci vrnili v šolske klopi. V devetih letih so razdelili 25 milijonov tradicionalnih zajtrkov.  V znak hvaležnosti za vso opravljeno delo v trenutni krizi bodo jutri zdravstvenim delavcem razdelili več kot 42.000 slovenskih jabolk, je še povedal.

Opozoril je tudi na zavrženo hrano.

image_alt
Dojemanje hrane in preskrbe z njo se spreminja


Vlada bo odločala o ukrepu za pomoč kmetom, in sicer ministrstvo bo predlagalo odlok za pomoč prašičerejcem, ki se povsod po EU soočajo s težavami upada prodaje zaradi covida in tudi zaradi afriške prašičje kuge. Če bo odlok sprejet, bodo sredstva izplačana še letos, je povedal. Kakšna bo višina pomoči, bo znano po seji vlade.

Minister je še pozval, naj bodo kmetje odgovorni pri kolinah, ko se tradicionalno zbere več ljudi. »Prosim vse, ki se bodo v teh dneh udeleževali kolin, da se te izvedejo ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke, s čimer bomo preprečili nadaljnje širjenje okužb.« 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine