Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NPU opravil hišne preiskave, med osumljenimi ni nekdanje ministrice

V okviru preiskav so kriminalisti obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi, kakor tudi ni Dominika Švarc Pipan.
Pravosodno ministrstvo pred nakupom stavbe ni pridobilo neodvisne cenitve. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Pravosodno ministrstvo pred nakupom stavbe ni pridobilo neodvisne cenitve. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Be. B., P. M.
5. 3. 2024 | 09:10
5. 3. 2024 | 20:50
7:09

Po poročanju portala Necenzurirano Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes opravlja hišne preiskave zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani. Opravljajo 16 hišnih preiskav, kar so potrdili tudi na Generalni policijski upravi (GPU). Preiskava poteka tudi v prostorih ministrstva za pravosodje, so potrdili za STA.

Kot so pojasnili na GPU, preiskujejo »sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po prvem in drugem odstavku 240. člena kazenskega zakonika v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov«. Več informacij bodo posredovali v nadaljevanju, so napovedali.

Necenzurirano navaja, da kriminalisti zaradi nakupa stavbe, za katero je pravosodno ministrstvo plačalo skoraj osem milijonov evrov in ki je z ministrskega stolčka odnesel Dominiko Švarc Pipan, opravljajo preiskave na več naslovih zaradi suma zlorabe uradnega položaja in drugih kaznivih dejanj.

image_alt
Iz omare Dominike Švarc Pipan padel še en okostnjak

Zjutraj je NPU obiskal tudi Igorja Šoltesa, donedavnega državnega sekretarja na ministrstvu. Kot je poročal STA, pa Šoltes ni med osumljenimi, kakor tudi ni Dominika Švarc Pipan.

Kot je za STA povedal Šoltesov odvetnik Janez Koščak, Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. »Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb,« je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišne preiskave na ministrstvu še potekajo, so tam potrdili za STA, tega, kdo je med osumljenimi, pa niso želeli komentirati.

Domnevno preiskujejo tudi primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki je stavbo leta 2019 iz stečajne mase kupil za slaba dva milijona evrov, nato pa jo je prodal za šest milijonov evrov dražje.

Kot opozarja portal, uradnih informacij o današnjih preiskavah še ni. Na policiji so že sredi januarja potrdili, da NPU preverja informacije o domnevnih nepravilnostih nakupa, ki so se pred tem pojavljale v medijih.

Po poročanju Večera sta glavna osumljenca v tej zadevi Simon Starček in Uroš Gojkovič, ki naj bi bila osumljena kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, preostali osumljeni naj bi jima pri tem pomagali. Med temi naj bi bili že omenjeni Veržnaver, poleg njega pa še Sandra ŠkoficAnton GolobJanja GarvasJure MalešMateja ŽižekAna TeodorovičTinka TeržanAnton RigelTina Malinger in Jana Habjan.

Večinoma gre za uslužbence pravosodnega ministrstva, ki so sodelovali pri pripravi pogodb ali drugih listin pri spornem poslu nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, so še zapisali pri Večeru

Stavba na Litijski FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Stavba na Litijski FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Afera z Litijsko

Pravosodno ministrstvo pred nakupom stavbe ni pridobilo neodvisne cenitve. Ministrstvo je za stavbo plačalo 7,7 milijona evrov podjetniku Vežnaverju, ki pa je za nakup stavbe leta 2019 odštel 1,7 milijona. Kasneje je ministrstvo stavbo označilo kot neprimerno za svoje potrebe. 

Geodet, ki ga je kasneje najelo državno odvetništvo, je izmeril precej večjo površino objekta, kot je navedena v kupoprodajni pogodbi, v svojem izvedenskem mnenju pa je hkrati opozoril, da manjše parcele ob objektu ni mogoče najti v pogodbi, ki jo je ministrstvo za pravosodje konec lanskega leta podpisalo s Sebastjanom Vežnaverjem. 

image_alt
Barometer: Ministrica potopila SD in zamajala vlado

Ministrica Dominika Švarc Pipan se je, preden je odstopila, zagovarjala, da ne more nihče pričakovati, da bo ona sama merila površino stavbe. Afera je poslabšala odnose med njo in stranko Socialni demokrati, ki ji je zaradi afere močno padla podpora in prinesla nestabilnost v stranki ter vladi.

V državnem zboru je bila danes za pravosodno ministrico potrjena Andreja Katič

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine