Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob dokazilu PCT še osebni dokument, nočni klubi zapirajo vrata

Nov ukrep obvezno testiranje učencev in dijakov trikrat tedensko, hitri testi bodo brezplačni, delovni čas gostinskih lokalov med 5. in 22. uro.
Maske iz blaga ne bodo več dovolj, treba bo nositi kirurške ali maske tipa FFP2. FOTO: Leon Vidic/Delo
Maske iz blaga ne bodo več dovolj, treba bo nositi kirurške ali maske tipa FFP2. FOTO: Leon Vidic/Delo
L. Z., M. P. V.
5. 11. 2021 | 19:00
6. 11. 2021 | 11:14
3:49

Na sinočnji novinarski konferenci po seji vlade so minister za zdravje Janez Poklukar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek predstavili nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. 

Kot je dejal Poklukar, je vlada skupaj s stroko pretresla predloge in sprejela ukrepe, ki bodo učinkovali hitro in bodo hkrati sprejemljivi »glede na stanje duha v družbi«. Naštevamo poglavitne ukrepe: 

  • Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti;
  • spremenjena je starostna meja za izjeme od pogoja PCT, znižala se je s 15 na 12 let. Med izjeme so zapisali vse, ki prihajajo na testiranje ali cepljenje;
  • v trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki mora biti na vsakega obiskovalca trgovine 10 kvadratnih metrov površine. Pri vhodu v trgovino mora biti zapisano najvišje dopustno število obiskovalcev; 
  • učenci in dijaki se bodo v šolah obvezno trikrat tedensko testirali s hitrimi antigenskimi testi od 15. novembra dalje.  lekarnah bodo lahko dobili 15 testov mesečno; 
  • testi bodo po novem financirani iz proračuna, torej bodo za uporabnike brezplačni;
  • maske iz blaga ne bodo več dovolj, treba bo nositi kirurške ali maske tipa FFP2.

Obratovanje gostinskih lokalov, ki nudijo glasbo za ples, ni dovoljeno.

Javne kulturne prireditve so dovoljene samo v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči, med obiskovalci mora biti prazen vsaj en sedež, športne prireditve pa so dovoljene samo v primeru, da se izvajajo na objektih s fiksnimi sedišči, obvezno je izpolnjevanje pogoja PCT.

V lokalih bo začasno dovoljena le še strežba pri mizah med 5. in 22. uro. Začasno so prepovedani vsi shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti. 

Izvajanje verske svobode bo dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, nosijo zaščitno masko in se držijo medsebojne razdalje 1,5 metra. 

Odlok prične veljati v ponedeljek, 8. novembra, razen v delu, ki se nanaša na obvezno testiranje osnovnošolcev in dijakov, ki začne veljati 15. novembra.  

Poklukar je dejal, da je zdravstvo na robu zmogljivosti ter da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo. »Še vedno velja, da je cepljenje edini učinkoviti ukrep, ostali pa zgolj blažijo pritisk na bolnišnice.«

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da je zdravstvena dejavnost na veliki preizkušnji. Poskrbeti je treba tako za bolnike s covidom-19 kakor za tiste, ki so v bolnišnice sprejeti zaradi drugih bolezni, »zato je pomembno, da zdravstveni sistem vzdrži. Nedopustno je, da bi se zdravstveni sistem zlomil.« Vse prebivalce je pozvala, naj ukrepe vzamejo kot dobronamerne, ne kot nekaj, kar omejuje življenje, ampak življenju daje možnost. 

»Imamo veliko število okuženih, samo s skupnimi močnmi lahko obvladamo epidemijo. Ukrepe, ki jih je predstavil minister za zdravje, v tem trenutku nujno potrebujemo,« je dejal direktor NIJZ Milan Krek. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine