Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministričin vpliv na podporo vladi in premieru

Emilija Stojmenova Duh odhaja z dvignjeno glavo. Verjela je, da je politika lahko drugačna, odnosi med partnerji pa iskreni.
V zapisih o vožnji po avstrijski avtocesti gre za dobro načrtovan poskus osebne diskreditacije, je ocenila Emilija Stojmenova Duh in zaradi objektivne odgovornosti premieru ponudila odstopno izjavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
V zapisih o vožnji po avstrijski avtocesti gre za dobro načrtovan poskus osebne diskreditacije, je ocenila Emilija Stojmenova Duh in zaradi objektivne odgovornosti premieru ponudila odstopno izjavo. FOTO: Blaž Samec/Delo
26. 9. 2024 | 18:49
26. 9. 2024 | 21:07
4:38

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ocenjuje, da je bila pred za jutri napovedano drugo interpelacijo o njenem delu tarča načrtne osebne diskreditacije. Očitki na njen račun glede hitre vožnje po avstrijski avtocesti s prižganimi modrimi lučmi so po njenih besedah neupravičeni.

Pri vožnji so namreč ravnali skladno s protokoli, prav tako ni res, da se je poskušala izogniti plačilu kazni, je povedala. Predsedniku vlade je zaradi objektivne odgovornosti ponudila svoj odstop, ta ga je sprejel in se zahvalil za njeno delo. Kakšne bodo posledice dogajanja na javno mnenje?

image_alt
Golob odstop Stojmenove Duh sprejel in ga že posredoval v državni zbor

»Multiplikativni učinek 13.000 nabavljenih računalnikov je v enem letu dosegel multiplikativni učinek okoli 1.180.000 negativnih javnomnenjskih glasov volivcev, kar je na žalost porazen podatek, ki verjetno pomeni nadaljnje padanje javnomnenjske podpore tako stranki Gibanje Svoboda kot premieru Golobu,« komentira direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Kar 77,5 odstotka vprašanih v anketi Mediane je namreč ocenilo, da mora ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh zaradi nepravilnosti pri nabavi 13.000 računalnikov odstopiti. Anketo, ki jo je za Delo opravil inštitut Mediana, so sicer začeli izvajati že v torek, torej še preden je izbruhnila afera vožnje z modrimi lučmi.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Največja podpora odstopu je pričakovano izmerjena med volivci SDS (92 odstotkov), sledi NSi (78 odstotkov), pričakovano je najnižja med volivci Gibanja Svoboda (57 odstotkov).

Naslednje javnomnenjske meritve po mnenju Božič Maroltove lahko pokažejo nadaljnje padanje podpore vladi in pustijo Roberta Goloba pri dnu lestvice ocen politikov.

Trener, ki je ekipo sestavil slabo

Predsednik vlade je na začetku svojega vodenja vlade ocenil, da če kaj zna, zna kadrovati. Svoje izbrance je testiral tudi s psihološkim testom – na dobri polovici mandata pa ostaja brez devetega ministra, osmega iz vrst Gibanja Svoboda, ki ima sicer dvanajstčlansko ministrsko ekipo. Očitno torej je, da ima težave s kadrovanjem, kar se kaže tudi v plitkem bazenu, iz katerega pobira kandidate za naslednike ministrov, ki so v dobrih dveh letih s funkcij odšli.

Golob je od prevzema oblasti nekaj članov vladne ekipe odslovil sam (Danijela Bešiča Loredana, Uroša Brežana, Ireno Šinko), nekateri so odstopili (Tatjana Bobnar, Sanja Ajanović Hovnik, Dominika Švarc Pipan, Darjo Felda), Marjan Šarec pa je bil izvoljen za evropskega poslanca. Naslednik Emilije Stojmenove Duh bo tako deveti nadomestni minister, ki ga bo moral predsednik vlade poiskati. Če ne po izpeljanih reformah, se bo Robert Golob v spomin gotovo zapisal po pogostosti sprememb v svoji ekipi.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Sporni nakup in etična načela

Ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, je ocenilo računsko sodišče. Komisija za preprečevanje korupcije pa je v postopku obravnave sumov nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov zaznala več korupcijskih tveganj ter tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju.

To ni bilo dovolj, da bi ji koalicija in njena stranka Gibanje Svoboda odrekli podporo, je pa razpoloženje v politiki obrnila objava informacije, da se je Stojmenova Duh po avstrijski avtocesti prevažala z modrimi lučmi, nato pa poskušala ustaviti prekrškovni postopek zaradi prehitre vožnje službenega vozila. Ta kršitev osnovnih etičnih načel naj bi bila kaplja čez rok potrpežljivosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine