Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Komisija za nadzor javnih financ na nujni seji o nakupu 13.000 računalnikov

KPK je zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji. NSi za odstop ministrice Emilije Stojmenove Duh.
Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
18. 9. 2024 | 06:42
18. 9. 2024 | 09:40
2:20

Člani komisije DZ za nadzor javnih financ bodo na današnji nujni seji na zahtevo poslanske skupine NSi obravnavali nakup 13.000 računalnikov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani. Seja bi po prvotnem načrtu morala potekati prejšnji teden, a so jo zaradi nesklepčnosti preložili.

Seje, ki bi morala potekati prejšnji ponedeljek, se ni udeležil del koalicijskih poslancev, prav tako na njej ni bilo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Kot je takrat pojasnil predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi), niso dobili opravičila ministrice, ampak zgolj obvestilo, da jo bo na seji nadomeščala državna sekretarka na ministrstvu Aida Kamišalić Latifić.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Zahteva NSi za sklic seje je sledila objavi revizijskega poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Ministrico pozvali k odstopu

Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa, da DZ predlaga razrešitev ministrice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine