Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob odstop Stojmenove Duh sprejel in ga že posredoval v državni zbor

Ministrica za digitalno preobrazbo zavrača vse očitke, vendar sprejema objektivno odgovornost.
Emilija Stojmenova Duh je odstopila. FOTO: Blaž Samec/Delo
Emilija Stojmenova Duh je odstopila. FOTO: Blaž Samec/Delo
S. B., M. B., STA
26. 9. 2024 | 08:11
26. 9. 2024 | 21:57
6:21

Ministrica Emilija Stojmenova Duh se je po izbruhu afere z modrimi lučmi danes sestala s poslanci Svobode, v kvoto katere sodi. Po sestanku je v izjavi pojasnila, da sprejema objektivno odgovornost, zato je predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop. Golob je na družbenem omrežju kmalu nato sporočil, da je odstop sprejel. 

Odstopno izjavo ministrice je že posredoval v državni zbor, so zvečer za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. DZ se bo z odstopom predvidoma seznanil jutri na začetku seje, zato naj poslanci o predvideni interpelaciji ne bi razpravljali.

Ministrica je sicer v popoldanski izjavi za javnost povedala, da na novico o nepravilni vožnji v Avstriji odgovarja šele danes, ker je želela situacijo najprej pojasniti vladni ekipi. Trdi, da je članek, ki je bil o tem objavljen na portalu N1, poln neresnic. Ministrica je dejala, da je voznik po ustaljenem protokolu poklical višjega inšpektorja na center za varovanje in zaščito, ta pa naj bi mu dejal, naj prižge modre luči. Trdi tudi, da je neresnica, da se izogiba plačilu globe, saj da globe ministrstvo sploh še ni prejelo. Meni, da gre pri članku zgolj za poskus osebne diskreditacije, kar naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da je bil objavljen tik pred napovedano interpelacijo.

Ministrica Stojmenova Duh se je v sredo ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko je portal razkril, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa naj bi želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Ob prihodu na današnjo sejo vlade je dejala, da se v povezavi z omenjeno afero pojavlja veliko neresnic, ena od teh je po njenih besedah ta, da je od voznika zahtevala, da prižge modre luči. »Nikoli nisem zahtevala tega od voznika, ne doma ne v tujini,« je zatrdila. Obenem je poudarila še, da so tudi zaposleni na ministrstvu zmeraj ravnali v skladu z navodili pristojnih organov.

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je v odgovoru ministrstvu, ki se je želelo izogniti plačilu kazni, poudaril, da v položaju, v katerem se je znašla ministrica, uporaba modrih luči ni dovoljena niti v Sloveniji, na ozemlju tuje države pa jih slovenska vozila sploh ne bi smela uporabljati. Ministrstvu so zato svetovali, da »da z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravna«.

Vse očitke sicer zavrača. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vse očitke sicer zavrača. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ministrica se je obregnila tudi ob novinarsko poročanje o prenosnikih, ki jih je kupilo njeno ministrstvo in o operacijskem sistemu Linux, ki je naložen na njih. Kljub dosežkom ministrstva, ki jih je naštela, Stojmenova Duh sprejema objektivno odgovornost za afero, zato je »s čisto vestjo in dvignjeno glavo predsedniku vlade ponudila svoj odstop,« je ministrica dejala ob koncu izjave.

V vsakem primeru bo tudi v nadaljnje prispevala k digitalni preobrazbi Slovenije, saj bo poučevala nove inženirje elektrotehnike, je obljubila.

Kritike tudi iz koalicije

Včeraj je ravnanje ministrice, ki bi jo čakala v petek še druga interpelacija zaradi spornega nakupa 13.000 računalnikov, obsodila opozicija, kritike je bilo slišati tudi v širših političnih krogih, pri čemer so koalicijski partnerji čakali na ukrepanje premiera Roberta Goloba, ki je včeraj vodil razpravo v varnostnem svetu ZN v New Yorku. So pa mediji poročali, da je bil zaradi afere nezadovoljen.

Na vprašanja o podpori ministrice je včeraj, sicer skopo, odgovarjal finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič, ki je dejal, da ni obveščen o spremembi podpore ministrici Stojmenovi Duh. »V petek se bo zagovarjala pred očitki iz interpelacije, napovedanih je 11 ur razprave, verjamem, da bo več kot dovolj časa, da bo sama odgovorila na vsa vprašanja.« Da je zadeva kočljiva, je včeraj poudaril minister za delo Luka Mesec: »Ta hip čakamo odziv predsednika vlade, ministrica prihaja iz kvote stranke Svoboda, po tem odzivu pa pričakujem, da se bomo, če ne že danes, pa jutri zjutraj pred sejo vlade pogovorili, kako ukrepati.« 

image_alt
Nova težava ministrice: prekrška v Avstriji, nato izogibanje globi

V neformalnih pogovorih je bilo zaslediti mnenja, da bi morala ministrica potegniti končno potezo, zapustiti ministrski stolček ter s tem razbremeniti celotno koalicijo. Namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot je na vprašanje, ali pričakujejo ministričin odstop, odgovorila: »Pričakovala bi, ampak kaj bo, bomo pa videli.« Da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na odnos Stojmenove Duh, pa je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec

V zvezi z zadevo je ukrepala Komisija za preprečevanje korupcije, ki je pred kratkim sum kršitve zakona o javnem naročanju zaznala že pri nakupu računalnikov. Kot so potrdili za STA, so uvedli predhodni preizkus in preverili morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na dogajanje se je sicer včeraj že odzval tudi predsednik KPK Robert Šumi. Poudaril je, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled. Narobe je, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno, je dejal. »Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine