Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ljudska iniciativa zbrala podpise, sledi sklep o nedopustnosti referenduma?

Kritični so do »netransparentne in pred javnostjo načrtno umaknjene obravnave in izglasovanja« zakona o nalezljivih boleznih.
Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki vzbuja številne strahove, so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki vzbuja številne strahove, so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga. FOTO: Blaž Samec/Delo
5. 7. 2022 | 09:55
5. 7. 2022 | 14:59
2:38

Predstavniki Ljudske koalicije so danes vložili pobudo za razpis referenduma o pred kratkim sprejeti noveli zakona o nalezljivih boleznih z več kot potrebnimi 2500 podpisi. Kritični so predvsem do »netransparentne in pred javnostjo načrtno umaknjene obravnave in izglasovanja« sprememb zakona.

V njem so sicer spremenili le 39. člen, ki so ga v delih ustavni sodniki maja 2021 spoznali za neustavnega. Neskladja bi morali odpraviti že do 3. avgusta 2021, a se je potem zapletlo pri sprejemanju takratnega predloga. Zdaj je bil v parlamentarno sito s koalicijskimi podpisi znova vložen predlog, ki so ga že pred volitvami pripravili predstavniki civilne družbe, zbrani v Pravni mreži za varstvo demokracije.

image_alt
Poslanci potrdili spremembe razvpitega zakona o nalezljivih boleznih

Zato – kot je po sprejetju sprememb povedala prvopodpisana Janja Sluga, poslanka Gibanja Svoboda – skladno z 90. členom ustave o teh spremembah zakona ne bo dopustno razpisati referenduma, saj odpravljajo protiustavnost. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi v tem primeru, ko vseeno pride do pobude za začetek referendumskih postopkov, določa, da državni zbor v štirinajstih dneh po vložitvi pobude sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati, in ga objavi v uradnem listu. V sklepu pa se navedejo razlogi, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati. Pobudniki se nato lahko obrnejo na ustavno sodišče.

»Glede na to, kako dolgo je trajala ta neustavnost, bi lahko vseeno dopustili referendum,« je na to odgovorila Esmeralda Vidmar, Ljudska koalicija, in še dodala, da reševanje neustavnosti ne bi smelo biti ustvarjanje nove neustavnosti in nedemokratičnosti. Na vprašanje, ali se bodo obrnili na ustavno sodišče, pa ni odgovorila jasno, saj jih moti, da ustavno sodišče ne odloča takrat, ko bi moralo, in da tudi njihova mnenja niso vedno neodvisna.

V koaliciji se za zdaj na napoved Ljudske koalicije še niso odzvali. Svoje nadaljne korake, naj bi sporočili v prihodnjih dneh.

image_alt
Pretiran strah pred zakonom o nalezljivih boleznih

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine