Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Koliko je treba, da se svet drugače zavrti

Marko Zevnik, ustanovitelj zavoda Sopotniki, o tem, kako je s pomočjo prijateljev vzpostavil brezplačno storitev za prevoz in spremstvo starejših.
»Začeli smo voziti v našem kraju, potem pa smo se odzivali na pobude, ki so prihajale do nas,« pripoveduje ustanovitelj zavoda Sopotniki. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Začeli smo voziti v našem kraju, potem pa smo se odzivali na pobude, ki so prihajale do nas,« pripoveduje ustanovitelj zavoda Sopotniki. FOTO: Leon Vidic/Delo
10. 9. 2023 | 05:00
10. 9. 2023 | 07:50
15:49

V nadaljevanju preberite:

»Avto sem kupil s svojim denarjem, za vzdrževanje pa smo prispevali skupaj. Obesili smo plakate po domovih za starejše občane, zdravstvenih domovih in knjižnicah ter že naslednji dan opravili tri prevoze. Spomnim se, kako smo bili zadovoljni, da smo lahko ljudem pomagali,« pove Marko Zevnik, ustanovitelj zavoda Sopotniki, ki ima sedež v Inkubatorju Sežana. Želela sem izvedeti več o človeku, ki stoji za navdihujočo idejo, da bi omogočil večjo mobilnost starostnikom, ki so postali ujetniki svojih domov.

Začelo se je leta 2014, projekt brezplačnih prevozov za starejše je od tedaj prerasel v dejavnost, ki jo izvajajo v 13 enotah, v partnerstvu s 16 slovenskimi občinami, in zaposluje 15 ljudi. »Zdaj, ko se je število dnevnih prevozov povečalo na povprečno 45, pa so bolj kot zadovoljstvo v ospredju težave,« se posmeje Marko Zevnik. »Pa saj, to je tudi logično, gre za izzive, ki jih je treba reševati, s tem ko se povečuje število uporabnikov in šoferjev. Kaj, recimo, storiti, ko bi nekdo želel na drug konec države, ko nas kličejo mlajši ali invalidi. Trudimo se, da bi jim po svojih močeh pomagali,« nadaljuje.

Kdo je človek, ki stoji za navdihujočo idejo Sopotnikov? Kaj ga je vodilo pri tem, da si prizadeva za večjo mobilnost starostnikov, ki so predvsem na podeželju pogosto socialno izolirani in postajajo tako rekoč ujetniki svojih domov?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine