Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kdo so kandidati predsednika Boruta Pahorja za najvišje položaje

Predsednik republike Borut Pahor je v državnem zboru nadaljeval s posvetovanji o kandidaturah za viceguvernerja Banke Slovenije in za ustavnega sodnika.
Posvetovanja, ki sicer tradicionalno potekajo v Predsedniški palači, je predsednik republike tokrat izjemoma opravil v državnem zboru Republike Slovenije in ločeno obiskal vodje poslanskih skupin. FOTO: Blaž Samec/Delo
Posvetovanja, ki sicer tradicionalno potekajo v Predsedniški palači, je predsednik republike tokrat izjemoma opravil v državnem zboru Republike Slovenije in ločeno obiskal vodje poslanskih skupin. FOTO: Blaž Samec/Delo
4. 3. 2021 | 16:40
4. 3. 2021 | 17:49
1:51
Po pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin se je predsednik Borut Pahor odločil, da bo še v tem mesecu v izvolitev za viceguvernerko predlagal Tino Žumer, če bo po neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna ugotovil, da uživa zadostno podporo za izvolitev. Na tajnem glasovanju je v državnem zboru za imenovanje potrebnih vsaj 46 poslanskih glasov.

Šele prihodnji mesec pa bo predvidoma predlagal kandidata za ustavnega sodnika, ki ga išče že v tretje. Vodjem poslanskih skupin je ob kandidatih, ki so se prijavili na razpis (Andraž Teršek, Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič in Urban Vrtačnik), predstavil tudi možni kandidaturi generalnega sekretarja na ustavnem sodišču Sebastiana Nerada in višjega sodnika Zlatana Dežmana.

Tudi znotraj koalicije soglasja o kandidatu za ustavnega sodnika pred posvetovanju še ni bilo, čeprav je v njenih vrstah nedavno znova oživela ideja o možnosti ponovne kandidature vrhovne sodnice Barbare Zobec, ki jo je Borut Pahor že predlagal v imenovanje za ustavno sodnico hkrati s Terškom, a je od kandidature nato odstopila. Takrat je uživala predvsem podporo SDS in NSi, medtem ko so se v SMC in Desusu pojavljali dvomi.

Kandidata za sodnika Sodišča Evropske unije pa bo predsednik republike predlagal predvidoma v mesecu maju, pri čemer je najverjetnejši kandidat za sodnika Sodišča EU obstoječi sodnik Marko Ilešič, saj je Verica Trstenjak od kandidature predvčerajšnjim odstopila. To sam nam potrdili tudi v uradu predsednika republike.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine