Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Izobrazba matere zelo vpliva na tveganje revščine otroka v odrasli dobi

Raziskava Medgeneracijski prenos prikrajšanosti kaže, da sta pomembna dejavnika tudi materialni položaj družine in delovna aktivnost staršev.
Izkušnje posameznika iz otroštva imajo neposreden vpliv na njegove priložnosti v prihodnosti, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: Blaž Samec
Izkušnje posameznika iz otroštva imajo neposreden vpliv na njegove priložnosti v prihodnosti, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: Blaž Samec
22. 5. 2024 | 05:00
22. 5. 2024 | 08:16
6:18

V nadaljevanju preberite:

Izobrazba staršev, njuna delovna aktivnost in finančni status družine bodo v veliki meri vplivali na to, kakšna bosta pot in materialni položaj otroka v odraslosti. Na to opozarjajo številni strokovnjaki v državi in na mednarodni ravni, tezi pa pritrjuje še ena raziskava – Medgeneracijski prenos prikrajšanosti, ki jo je izvedel Statistični urad RS (Surs).

Med posamezniki, ki so odraščali s staršema z največ osnovnošolsko izobrazbo, je bila leta 2023 stopnja tveganja socialne izključenosti (15 odstotkov) višja kot med tistimi, pri katerih je najmanj eden od staršev končal najmanj srednjo šolo (11 odstotkov), kažejo podatki, ki jih je Surs zbral kot del širše raziskave Življenjski pogoji, med več kot 4000 ženskami in moškimi, starimi od 25 do 59 let. Vprašanja so se nanašala na obdobje, ko so bili stari 14 let. Izpostavljenost tveganju revščine in socialne prikrajšanosti so bile še izrazitejše v povezavi z izobrazbo matere, izpostavljajo avtorji Rihard Tomaž Inglič, Urška Pirnat in Martina Stare.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine